Wednesday, March 27, 2013

ΥΠΕΞ:Θα διαψευσθούν αν νομίζουν ότι θα υποκύψουμε στο εθνικό

Οι στιγμές που περνά ο κυπριακός ελληνισμός είναι "τόσο δύσκολες που απαγορεύουν την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό, ενώ επιβάλλουν υπευθυνότητα, ενότητα και συλλογική δράση", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι, "όσοι νομίζουν ότι λόγω οικονομικής δυσπραγίας προσφερόμαστε για αποδοχή οποιασδήποτε λύσης στο εθνικό μας θέμα, θα διαψευσθούν και θα αποτύχουν".
Σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Λεωνίδα Λεωνίδου "Διά πυρός και σιδήρου: Τα εγκλήματα της εισβολής του Αττίλα και η εθνοκάθαρση της κατεχόμενης Κύπρου", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "σε καμιά περίπτωση η Κύπρος δεν πρόκειται να πέσει θύμα εκβιασμού σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού" και ότι "η κρατική μας υπόσταση παραμένει αλώβητη και ακεραία".

"Ας διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα βιώσουν τα αγαθά της ειρήνης και ποτέ τον αβάστακτο πόνο που βίωσε η δική μας γενιά. Το οφείλουμε, άλλωστε, σε όσους διαχρονικά έδωσαν τη ζωή τους για τη διάσωση αυτού του τόπου. Οι ψυχές των θυμάτων της εισβολής θα γαληνεύσουν μόνο όταν πετύχουμε την ενότητα και την απελευθέρωση της πατρίδας μας και δικαιώσουμε με τον τρόπο αυτό τη θυσία τους", είπε. Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "το Κυπριακό, όντας πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αποτελούσε και αποτελεί την κορυφαία εθνική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας", προσθέτοντας ότι "η ανάγκη για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να θέτει τέλος στις τουρκικές επιβουλές για διχοτόμηση της νήσου, καθίσταται πλέον επιτακτική".
"Διανύουμε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων, ταχύτατων εξελίξεων και μεταβαλλόμενων δεδομένων. Τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Η αντιμετώπιση των προσκλήσεων που αφορούν την πατρίδα και τα συμφέροντα της απαιτούν συλλογικότητα, ενότητα και σκληρή δουλειά. Κανενός οι ώμοι δεν είναι αρκετοί για να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης των σοβαρών προκλήσεων που η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει", ανέφερε. Πρόσθεσε ότι "η πατρίδα μας διέρχεται μια ιδιαίτερη και δύσκολη οικονομική συγκυρία", σημειώνοντας ότι "η προσπάθεια για συμφωνία με την Τρόικα για εξασφάλιση της δανειακής σύμβασης είχε κόστος, το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε με ψυχραιμία και μεθοδικότητα".
"Οι στιγμές που περνά ο κυπριακός ελληνισμός είναι τόσο δύσκολες που απαγορεύουν την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό, ενώ επιβάλλουν υπευθυνότητα, ενότητα και συλλογική δράση. Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση των πολιτών για τη στάση που επέδειξαν κάποιοι εκ των εταίρων μας κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Κατανοώ επίσης την ανησυχία και τα ερωτηματικά που δημιουργούνται στον καθένα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όταν με λύπη διαπιστώνουμε την απουσία κοινοτικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης", είπε. Σημείωσε ότι "όσοι νομίζουν ότι λόγω οικονομικής δυσπραγίας προσφερόμαστε για αποδοχή οποιασδήποτε λύσης στο εθνικό μας θέμα, θα διαψευσθούν και θα αποτύχουν" και ανέφερε ότι "σε καμιά περίπτωση η Κύπρος δεν πρόκειται να πέσει θύμα εκβιασμού σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού, και η κρατική μας υπόσταση παραμένει αλώβητη και ακεραία".
"Κανένας εκβιασμός δεν θα είναι ποτέ τόσο ισχυρός ώστε να μας εξωθήσει να αποδεχθούμε μια αναξιοπρεπή και εύθραυστη λύση. Θέλω να υπογραμμίσω ότι τον τελευταίο λόγο για το πότε και πώς θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες θα τον έχει η Κύπρος, η οποία θα έχει επίσης τον τελευταίο λόγο για την τελική λύση του προβλήματος", είπε. Αναφερόμενος στο βιβλίο του Λεωνίδα Λεωνίδου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "απευθύνεται στον κάθε Κύπριο που επιθυμεί και έχει την υποχρέωση να ενημερωθεί για την ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας του 1974 και παράλληλα αποτελεί ένα πραγματικό δώρο προσφοράς και τιμής στην πατρίδα και στους ήρωες της, το οποίο ο Λεωνίδας με κόπο και αφοσίωση μας έχει χαρίσει".
Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη δράση και προσφορά του κ. Λεωνίδου και συνόψισε τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο, σημειώνοντας ότι "η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα που συντελέστηκαν στην παγκόσμια ιστορία". "Οι εν ψυχρώ εκτελέσεις, οι θηριωδίες, η υφαρπαγή των εδαφών και των περιουσιών μας, η ανάγκη για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, συνθέτουν μόνο μερικές από τις παραμέτρους του θλιβερού δράματος που διέρχεται η πατρίδα μας για 39 συναπτά έτη", είπε.
Ανέφερε ότι "η συγγραφική αποτύπωση των διαφόρων πτυχών της κυπριακής τραγωδίας αποτελεί πράξη ιστορικού χρέους, αλλά και απότιση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όσους έπεσαν θύματα των ορδών του Αττίλα και πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της πατρώας γης". "Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική δοκιμασία που υφίσταται η Κύπρος, η αποψινή μας παρουσία θα μπορούσε να εκληφθεί ως έκφραση εκτίμησης και τιμής. Εκτίμησης γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε το νέο συγγραφικό έργο του φίλου Λεωνίδα Λεωνίδου, και τιμής γιατί το περιεχόμενο και οι μαρτυρίες που καταγράφει φανερώνουν με τρόπο εμφαντικό το μέγεθος του εγκλήματος και επιβεβαιώνουν το μεγαλείο των ηρώων μας. Σε αυτούς άλλωστε επιλέγει ο ίδιος ο συγγραφέας να αφιερώσει το νέο του έργο με τίτλο `Διά πυρός και σιδήρου` ", είπε ο κ. Κασουλίδης.  
Ανέφερε ότι "το σύγγραμμα του Λεωνίδα στοιχειοθετεί τεκμήρια της περιόδου 1974-2012, τα οποία φανερώνουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Κύπρου από τις κατεχόμενες περιοχές", προσθέτοντας ότι "κάθε ανθρώπινη μικροϊστορία που περιγράφει ο συγγραφέας φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της εισβολής, επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα και οξύνει τον ανθρώπινο πόνο".
.sigmalive.com
27/3/13

1 comment :

  1. Γερμανία: Για την «έλλειψη αλληλεγγύης» κάνει λόγο η υπ. Δικαιοσύνης....ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ...

    Tην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της Γερμανίας στους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης ζήτησε η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ, αναφερόμενη στην κριτική που ασκείται τις τελευταίες ημέρες εναντίον του Βερολίνου.

    Σε συνέντευξή της στην Münchner Merkur, η υπουργός υποστήριξε ότι «θα πρέπει να εκπροσωπούμε από κοινού αυτές τις αποφάσεις και θα πρέπει να τις υπερασπιζόμαστε και από κοινού».

    Διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: «Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν το πολυακούω αυτό».

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63803353
    27/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin