Saturday, March 16, 2013

Αναστασιάδης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις.... «Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας»

Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει αύριο Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup τέθηκε το δίλημμα την Τρίτη 19 Μαρτίου να επιλεγεί το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας είτε το σενάριο μιας επώδυνη, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης.


«Είναι καλά γνωστό ότι η βαθιά οικονομική κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαμε ως χώρα δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι «η ίδια έκτακτη ανάγκη και η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπουν, όπως και δεν επιτρέπουν σε κανένα, να μπούμε στη λογική της επίρριψης ευθυνών».
Με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, προσθέτει, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις και τετελεσμένα τα οποία μας έθεταν ενώπιον των ακολούθων διλημμάτων: «Είτε, την Τρίτη 19 Μαρτίου, να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετήρια επανεκκίνησης της οικονομίας μας».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλύει τις συνέπειες από τυχόν επιλογή «του καταστροφικού σεναρίου».
1. Την Τρίτη 19 Μαρτίου, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, η μια εκ των δυο τραπεζών που διέρχονται κρίση θα τερμάτιζε τις εργασίες της, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ειλημμένη απόφασή της, θα τερμάτιζε την ίδια μέρα την παροχή ρευστότητας. Η δεύτερη τράπεζα θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8 000 οικογένειες στην ανεργία.
2. Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.
3. Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε ένα φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.
4. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση θα συμπαρέσυρε σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με όλα τα συνεπακόλουθα.
5. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.
Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το Ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.
Η δεύτερη επιλογή, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν η ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης», μέσα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και συνοψίζονται ως ακολούθως:
1. Εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τους.
2. Διάσωση 8 000 θέσεων εργασίας από τον τραπεζικό τομέα και χιλιάδων άλλων που θα χάνονταν σαν συνεπακόλουθο της μη συνέχισης των εργασιών των τραπεζών.
3. Διάσωση του συνόλου των καταθέσεων, με την μια και μόνη ανταλλαγή μικρού ποσοστού των αποταμιεύσεων με μετοχές των δυο τραπεζών. Επί του παρόντος, οι μετοχές αυτές δεν αποδίδουν την πλήρη αξία, άλλα με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ανταποδώσουν το μέγιστο αν όχι το σύνολο των αποκοπών.
4. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, το καθιστά διαχειρίσιμο και βιώσιμο και απαλλάσσει τις επόμενες γενεές από τα βάρη της αποπληρωμής του.
5. Διασώζει τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπει τη λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
6. Δεν προκαλεί νέα ύφεση και αποτρέπει τον κίνδυνο του φαύλου κύκλου ενός δεύτερου μνημονίου.
«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας», τονίζει ο Πρόεδρος.

Τις επόμενες ώρες, συνεχίζει, «θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» και αναφέρει τέλος ότι αύριο θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.
.kathimerini.com.cy 16/3/13 -- -
  1. Η τιμωρία της Κύπρου 16/3/13....Eurogroup: Συμφωνία για κλιμακωτή εισφορά επί των καταθέσεων...Και επιβολή φόρου στους τόκους των καταθέσεων

  2. Η τιμωρία της Κύπρου 16/3/13.....

  3. Eurogroup: Συμφωνία για κλιμακωτή εισφορά επί των καταθέσεων...Και επιβολή φόρου στους τόκους των καταθέσεων.... 

11 comments :

  1. Στη Μόσχα την Τετάρτη ο Μ.Σαρρής.....Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων για το ρωσικό δάνειο στην Κύπρο....

    Λευκωσία:
    Την Τετάρτη, αντί για την αρχικά προγραμματισμένη επίσκεψή του τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση επίσκεψη στη Μόσχα του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.

    Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

    Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε ότι αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

    «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε.

    Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισ.ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και μείωση του επιτοκίου.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε από την πλευρά του ότι στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία.

    Όπως σημείωσε, η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

    http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/137218/epimikynsi-kai-meiosi-epitokion-gia-to-rosiko-daneio-
    stin-kypro#sthash.01eXCez3.dpuf
    16/3/13

    ReplyDelete
  2. Άγνωστες οι έμμεσες επιπτώσεις της απόφασης για την Κύπρο στην ελληνική οικονομία.......

    Του Σωτήρη Νίκα

    Έμμεσες και άγνωστες είναι οι επιπτώσεις της απόφασης για την Κύπρο στην ελληνική οικονομία και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, έσπευσε να δηλώσει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι διασφαλισμένο, ενώ οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα εξαιρούνται της εισφοράς – «κουρέματος». Το πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται αλλού και είναι διπλό:

    1. Πολλοί είναι εκείνοι που είχαν μεταφέρει τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες, όταν το φάντασμα της χρεοκοπίας ήταν πάνω από την Ελλάδα. Και πρόκειται τόσο για φυσικά πρόσωπα, όσο και για επιχειρήσεις. Όλοι αυτοί θα υποστούν το «κούρεμα», όπως και οι υπόλοιποι που έχουν κεφάλαια σε τράπεζες της Κύπρου. Δηλαδή, η απόφαση του Eurogroup δεν κάνει διάκριση λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση των καταθέσεων. Αφορά, όλες τις καταθέσεις σε τράπεζες που εδράζουν στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί πολίτες θα δουν τις καταθέσεις τους να «κουρεύονται». Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι το ίδιο θα δουν και οι επιχειρήσεις, με τις συνέπειες να είναι άγνωστες για τη λειτουργία τους και εκείνους που απασχολούν. Ούτως ή αλλιώς η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ελληνικών επιχειρήσεων είναι οριακή. Εάν υποστούν άλλη μία απώλεια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα αποτελέσει τη χαριστική βολή ή εάν θα είναι διαχειρίσιμη.

    2. Σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης, η τρόικα δείχνει για άλλη μία φορά τα «δόντια της». Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης στις χώρες της Ευρωζώνης και παρά τις διαψεύσεις που υπήρχαν τον τελευταίο μήνα στις σχετικές φήμες, τελικά υιοθετήθηκε. Και έρχεται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά ανοικτά μέτωπα με την τρόικα.

    Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα ληφθεί παρόμοιο μέτρο για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Η τρόικα, όμως, αποδεικνύει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της που στην ελληνική περίπτωση αφορούν τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο, τις

    δημοσιονομικές «τρύπες» που έχουν εντοπιστεί, την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_15/03/2013_488189
    16/3/13

    ReplyDelete
  3. Βρετανικά ΜΜΕ: Δυσπιστία και οργή από τις αποφάσεις του Eurogroup.....Τόσο οι Financial Times όσο και οι υπόλοιπες βρετανικές εφημερίδες στις πρώτες αντιδράσεις τους υπενθυμίζουν την ανησυχία που διατυπωνόταν ότι ενδεχόμενο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων θα προκαλούσε πανικό σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.....

    Σαρωτική σε κλίμακα και άνευ προηγουμένου στα τρία χρόνια της κρίσης χαρακτηρίζουν οι Financial Times την απόφαση επιβολής κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα ορισμένων, όπως ιδίως το ΔΝΤ, για πλήρους κλίμακας συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

    «Ακόμα και η Ιρλανδία, της οποίας ο τραπεζικός τομέας ήταν σχεδόν τόσο μεγάλος σε σχέση με την εθνική οικονομία όσο την Κύπρου, ποτέ δεν εξέτασε ένα τέτοιο μέτρο», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα. Τόσο οι Financial Times όσο και οι υπόλοιπες βρετανικές εφημερίδες στις πρώτες αντιδράσεις τους υπενθυμίζουν την ανησυχία που διατυπωνόταν ότι ενδεχόμενο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων θα προκαλούσε πανικό σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.

    Ευρωπαίος αξιωματούχος εξάλλου δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα ότι καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας διαδραμάτισε ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ.

    Η ανάρτηση του Guardian στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μεταφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters που φιλοξενεί δηλώσεις οργισμένων Κυπρίων πολιτών. Όπως σημειώνεται, την αρχική δυσπιστία έχει διαδεχθεί ο θυμός.

    Οι Times κάνουν λόγο στο ρεπορτάζ τους για πανικόβλητη προσέλευση των Κυπρίων καταθετών στα συνεργατικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη ενόψει ενός τριήμερου αργίας.

    Οικονομικοί αναλυτές εξάλλου με σχόλιά τους επισημαίνουν ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένδειξη ότι οι πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης είναι πλέον πολύ πιο επιφυλακτικές ως προς το ύψος της συμμετοχής τους σε ανάλογες διασώσεις εταίρων και ότι ενισχύεται το στρατόπεδο εκείνων που τάσσονται υπέρ της επιφόρτισης των πιστωτών με το κόστος της διάσωσης. Αναφέρεται επίσης ότι οι αντιδράσεις θα ήταν σαφώς ηπιότερες αν του μέτρου της επιβάρυνσης των καταθετών εξαιρούνταν οι μικροκαταθέτες.

    Οι πρώτες αναλύσεις υπογραμμίζουν δε ότι κερδισμένοι των αποφάσεων είναι μεταξύ άλλων τα hedge funds που το τελευταίο διάστημα έχουν ποντάρει στο κυπριακό κυβερνητικό χρέος.

    Σχολιάζεται τέλος ότι οι αντιδράσεις πιστωτών και καταθετών σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και ιδίως στην Ισπανία θα δείξουν κατά πόσο η φάση της οξείας κρίσης στη νομισματική ένωση έχει παρέλθει.

    http://www.skai.gr/news/politics/article/226547/vretanika-mme-duspistia-kai-orgi-apo-tis-apofaseis-tou-eurogroup/#ixzz2Nipu3Mdq
    16/3/13

    ReplyDelete
  4. Η νέα προδοσία της Κύπρου....Και οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο εντάσσονται στο κούρεμα.....

    Παγιδευμένες στη μεγαλόνησο είναι πλέον οι καταθέσεις χιλιάδων ελληνικών εξαγωγικών, αλλά και εγχώριων εταιρειών οι οποίες αναγκαστικά «κουρεύονται» μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Τα ποσά που είχαν κατατεθειμένα οι ελληνικές εταιρείες στην Κύπρο δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια όπως εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα πέντε δισ. ευρώ.

    Έλληνας ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει καταθέσεις της εταιρείας του στην Κύπρο, κυρίως για συναλλακτικούς σκοπούς, μιλώντας στο newmoney.gr , τόνισε ότι «η ζημία είναι πολλαπλή, καθώς η εταιρεία μου έχει αρκετούς λογαριασμούς στις κυπριακές τράπεζες»

    Του μέτρου του κουρέματος πάντως δεν εξαιρούνται ούτε οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που είναι εγκαταστημένες στην Κύπρο.

    Οι ελληνικές τράπεζες στη μεγαλόνησο, παρόλο που είναι ανώνυμες εταιρείες, εν τούτοις υπάγονται και ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα του νησιού.

    Πηγή: newmoney.gr
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=264422
    16/3/13

    ReplyDelete
  5. Μαλάς: Χωρίς διαπραγματευτική τακτική πήγε η Κυβέρνηση στο Eurogroup.....

    Oι εξελίξεις στο Eurogroup αποτελούν ένα θανάσιμο πλήγμα για την κυπριακή οικονομία ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας πως όπως φαίνεται η Κυβέρνηση πήγε ενώπιον του Eurogroup χωρίς καμία απολύτως διαπραγματευτική τακτική.

    Μας έλεγαν, είπε, ότι υπήρχαν κόκκινες γραμμές όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και αυτό το οποίο αποδείχθηκε είναι ότι αυτή η κινητικότητα των τελευταίων ημερών ήταν μια επικοινωνιακή τακτική άνευ περιεχομένου.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, αυτή τη στιγμή η κυπριακή οικονομία είτε εφαρμοστεί είτε δεν εφαρμοστεί το κούρεμα των καταθέσεων, βρίσκεται ενώπιον του χείλους του γκρεμού «γιατί δεχτήκαμε να συζητούμε αυτό το οποίο πριν από λίγες μέρες το θεωρούσαμε μια βλακώδη λύση για την κυπριακή οικονομία», προσθέτοντας πως θα πρέπει κάποιοι να δώσουν πειστικές απαντήσεις στον κυπριακό λαό.
    Ο κ. Μαλάς είπε ακόμη πως αυτό το μεγάλο οικονομικό έγκλημα το οποίο έγινε από την κακοδιαχείριση στο τραπεζικό σύστημα επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης να επιλυθεί με ένα νέο πολιτικό έγκλημα, που αυτή τη φορά το πολιτικό έγκλημα θα το πληρώσει ο κυπριακός λαός. «Αυτό και αν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είναι δηλώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν ενώπιον του κυπριακού λαού. Κάποιοι, συνέχισε, «που μας έλεγαν ότι έχουν τις διασυνδέσεις στην Ευρώπη, ότι θα επανεντάξουν τη χώρα μας στην Ευρώπη και θα διεκδικήσουν το καλύτερο», να δώσουν πειστικές απαντήσεις». Δεν έχουν, πρόσθεσε, πειστικές απαντήσεις και είναι πλήρως εκτεθειμένοι στον κυπριακό λαό.

    Αυτό που επιχειρήθηκε χθες από πλευράς ευρωζώνης, πρόσθεσε, είναι να επιβληθεί μια οικονομική μακροχρόνια επικυριαρχία στην κυπριακή οικονομία. Πρώτη φορά, είπε, η ΕΕ και η Ευρωζώνη έχουν επιχειρήσει κάτι τέτοιο.
    Κάλεσε τη Βουλή να σκεφτεί «πέντε φορές» αν πρέπει να συζητήσει καν αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί από πλευράς της κυβέρνησης.

    Αν τελικά μπούμε σε μια διαδικασία να αποφασίσουμε και να ψηφίσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μαλάς, τότε «από μόνοι μας θα επιφέρουμε αυτό το τεράστιο πλήγμα γιατί πλέον θα βρεθούμε ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων».
    Κάλεσε την Κυβέρνηση να συγκαλέσει μια διευρυμένη σύσκεψη ειδικών, ώστε να συζητηθούν όλες οι επιλογές που υπάρχουν και τότε να αντιπροταθούν άλλα μέτρα τα οποία θα δημιουργούν έστω και την υστάτη προοπτικές ανάπτυξης.

    Ο κ. Μαλάς δήλωσε, επίσης, πως με αυτά που έχουν διαμορφωθεί, δυστυχώς, η κυπριακή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει και την ευθύνη -όπως είπε- την φέρουν απόλυτα οι κυβερνώντες.
    «Οι κυβερνώντες», συνέχισε, «που μας έχουν πει ότι έχουν ισχυρές πλάτες να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Ας την αναλάβουν τώρα».

    Ο κ. Μαλάς καταλήγοντας ανέφερε πως όσο πρέπει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για τους ισχυρισμούς της θα πρέπει επίσης να λογοδοτήσουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι πριν από δέκα μέρες έδιναν τα εύσημα στην Κυβέρνηση για την πολύ σωστή οικονομική διαχείριση και την αντιμετώπιση της τρόικας και σήμερα καλούν όπως είπε τον κυπριακό λαό σε εξέγερση και σε εκλογές.

    http://www.onlycy.com/305976
    16/3/13

    ReplyDelete
  6. Πλιάτσικο......

    Χειλάς Νίκος
    Είναι μέτρο-τομή. Η απόφαση της Eurogroup να επιβάλει εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες - 9,9% σε καταθέσεις άνω των 100000 ευρώ, 6,75% σε καταθέσεις κάτω των 100000 ευρώ - φέρνει τα πάνω κάτω στην ευρωζώνη. Κι αυτό, επειδή στα συνήθη «εργαλεία» της δημοσιονομικής εξυγίανσης (περικοπές μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων, κλπ.) προσθέτει για πρώτη φορά και ένα ποιοτικά νέο: Την «κατάσχεση» των καταθέσεων όλων ανεξαιρέτως των πελατών των τραπεζών - όχι μόνο εκείνων που, όπως προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, βαρύνονται με κάποιο οικονομικό έγκλημα.

    Είναι φανερό ότι το πρωτοφανές αυτό μέτρο δεν μπορεί να διαχυθεί αυτόματα στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η επιβολή του στην Κύπρο οφείλεται σε μια διπλή αδυναμία: την οικονομική (η Κύπρος είναι ο αδύναμος κρίκος της νομισματικής ένωσης) και την πολιτική (την απίστευτη ενδοτικότητα της νέας κυβέρνησής υπό το Νίκο Αναστασιάδη). Τέτοια καθίζηση δεν παρατηρείται σε καμιά από τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες.

    Όμως το μήνυμα που στέλνει σε όλους τους ευρωπολίτες είναι σαφές: Από εδώ και τώρα τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αν η οικονομία της χώρας τους δεν τα πάει «καλά», αν δεν επιτυχαίνει δηλαδή τους στόχους του εφαρμοζόμενου μοντέλου δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό που θίγει σήμερα τους Κύπριους, θα μπορούσε να θίξει αύριο και τους ίδιους. Και να θέσει υπό κίνδυνο όχι μόνο τις τραπεζικές οικονομίες του, αλλά και την υπόλοιπη κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

    Είναι φανερό, ότι στην Eurogroup έχουν επιβληθεί τα «γεράκια», με πρώτο το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα, ως λέγεται, ζητούσε καταρχάς περικοπή των καταθέσεων κατά 40%. Σημασία δεν έχει όμως το ποσοστό, αλλά το μέτρο σαν τέτοιο: Την αναγωγή της «κατάσχεσης» όλων, δικαίων και αδίκων, σε εργαλείο οικονομικής πολιτικής.

    Το άκρον άωτο της υποκρισίας: Ο γερμανός υπουργός οικονομικών απέφευγε μέχρι τώρα να πει «ναι» στην εξυγίανση των κυπριακών τραπεζών με το επιχείρημα, ότι τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων θα βοηθούσαν τελικά τους ρώσους Ολιγάρχες, που έχουν τεράστιες καταθέσεις στις ίδιες τράπεζες. Το ποσό που αφαίρεσε τώρα από την αρχικά σχεδιαζόμενη βοήθεια (7 από τα συνολικά 17 δισεκατομμύρια ευρώ) τα φόρτωσε έτσι επιμέρους στους μικρομεσαίους κύπριους καταθέτες - αυτοί δεν αξίζουν προφανώς να προστατευθούν εξίσου με τους γερμανούς φορολογούμενους.

    Η απόφαση της Eurogroup δείχνει βέβαια και κάτι άλλο: Ότι η Κύπρος, όσο οικονομικά αδύναμη και να είναι, έχει για το ευρωπαϊκό κατεστημένο όντως «συστημικό» χαρακτήρα και ότι επομένως δεν πρέπει να αποβληθεί από το ευρώ. Το τίμημα γι αυτό είναι ωστόσο δυσανάλογο μεγάλο, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για όλη την ευρωζώνη. Η «κατάσχεση» των καταθέσεων όλων των πολιτών, κοινώς πλιάτσικο, σημαίνει τέρμα εποχής γι αυτήν. Και το άνοιγμα μιας νέας, που δεν φαίνεται καθόλου ρόδινη.
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=503465
    16/3/13

    ReplyDelete
  7. Π. Καμμένος: Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την κατάργηση του έθνους-κράτους......

    Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν την πολιτική που οδηγεί στην ύφεση και στην εξαθλίωση των εργαζομένων επιδιώκοντας σε δεύτερη φάση την φεντεραλοποίηση της Ευρώπης και την κατάργηση του έθνους-κράτους, τόνισε σχολιάζοντας τις αποφάσεις για την Κύπρο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στη διάρκεια του προσυνεδρίου του κόμματος στη Ρόδο. Θα πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις στη νέα τάξη πραγμάτων, συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της Κύπρου ο κ. Καμμένος τόνισε τα εξής: «Πριν από λίγες ώρες, στις 6 το πρωί είχαμε δυστυχώς την απόφαση του Eurogroup για την ένταξη της Κύπρου σε μνημόνιο, με εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κύπρος οδηγείται στην ίδια πολιτική, δηλαδή στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που οδηγεί στην ύφεση, στην ανεργία, που οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρρευση της οικονομίας. Μοχλός για την Κύπρο δεν ήταν τα δημόσια οικονομικά, όπως εδώ αλλοιώθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Μοχλός ήταν οι τράπεζες που οδηγήθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω του ότι στην προσπάθεια που έκαναν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία ώστε να μπει στον μηχανισμό στήριξης αγόρασαν ελληνικά ομόλογα τα οποία «κούρεψε» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το 50% με αποτέλεσμα να συρθεί μία χώρα με υγιή οικονομία όπως η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.»

    Πηγή:ΑΠΕ
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351214
    16/3/13

    ReplyDelete
  8. Καρογιάν: Να διερευνηθούν τυχόν εναλλακτικές επιλογές.....

    Την ανάγκη να διερευνηθούν τυχόν εναλλακτικές ή διαζευκτικές επιλογές, υποβάλλοντας συγκεκριμένες ιδέες υπέδειξε σε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών για πληρέστερη ενημέρωση επί της συμφωνίας που επήλθε στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Eurogroup, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Δημοκρατικό Κόμμα. Προς το σκοπό αυτό έχει επίσης προβεί προς συγκεκριμένες ενέργειες.

    O κ. Καρογιάν, προστίθεται, διατύπωσε παράλληλα τις αρχικές θέσεις του ΔΗΚΟ, που εστιάζονται στο πολύ σκληρό και οδυνηρό περιεχόμενο της συμφωνίας.

    Τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup συζητήθηκαν σε μακρά σύσκεψη που είχε κ. Καρογιάν με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την Ευρωβουλευτή του κόμματος, με τη συμμετοχή ειδικών συμβούλων και τεχνοκρατών.

    «Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα επαχθή μέτρα, σχεδόν εξοντωτικά για την κυπριακή οικονομία και εκφράστηκε δυσφορία για τη στάση διαφόρων παραγόντων της ΕΕ, που ουσιαστικά συμπεριφέρθηκαν προς την Κύπρο εκβιαστικά, εκδικητικά και με υστεροβουλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα, προστίθεται, τονίστηκε ότι πρέπει να επιδιωχθεί συλλογική διαχείριση της κατάστασης μέσα σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και πολιτικής συναντίληψης.

    Η ανάλυση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup από το ΔΗΚΟ θα συνεχιστεί αύριο Κυριακή στις 12:30μ.μ., αφού προηγηθεί η αποψινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων και η ενημέρωση που θα κάνει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και στην Ολομέλεια της Βουλής.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/35432
    16/3/13

    ReplyDelete
  9. Ο διάλογος Άσμουσεν-Ντράγκι για κατάρρευση κυπριακών τραπεζών.........

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου στο Εurogroup εξελίχθηκε στις 03:00 ο εξής καθοριστικός διάλογος:

    Σαρρής προς Εurogroup: Δεν αποδεχόμαστε το κούρεμα καταθέσεων και αποχωρούμε.

    Άσμουσεν προς Ντράγκι στο τηλέφωνο: Κύριε Πρόεδρε (της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), ας ετοιμάζουμε την τράπεζα (EKT) για κατάρρευση των δύο κυπριακών τραπεζών.

    Εκείνη την ώρα το προτεινόμενο κούρεμα ήταν 12.5% με επιμονή του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πράττοντας το ίδιο με τον Υπουργό του ανακοίνωσε στους δικούς του συνομιλητές την αποχώρηση και του ιδίου απο τις διαδικασίες, μη αποδεχόμενος το κούρεμα 12.5%. Όταν ενημερώθηκε απο τον Μ. Σαρρή για το διάλογο Άσμουσεν προς Ντράγκι για κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και με την παρέμβαση τρίτων, το ποσοστό έπεσε στο 9.9% με τη διαβεβαίωση πως σε περίπτωση μη αποδοχής της τελευταίας αυτής «αποχώρησης» απο τους Ευρωπαίους, η χώρα θα αφηνόταν να καταρρεύσει αφού θεωρείται ως μη συστημική.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με βάση τα δεδομένα εκείνης της στιγμής επέλεξε την μη κατάρρευση των τραπεζών και την αποφυγή χρεοκοπία της χώρας.

    Πηγή: Καθημερινή Κύπρου
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/03/2013_488216
    16/3/13

    ReplyDelete
  10. Bailout terms prompt run on Cyprus banks....Savers react with shock after government agrees to levy on deposits in return for $13bn debt eurozone rescue package.....

    Cyprus has received a $13bn bailout after lengthy talks in Brussels with eurozone leaders and the International Monetary Fund. But the conditions attached to the deal have led to a run on the country's banks.

    Savers reacted with shock on Saturday after the government agreed to an unprecedented levy on all deposits in return for the EU bailout.

    The debt rescue package, agreed with the eurozone and the IMF early in the morning after around 10 hours of talks in the Belgian capital, is significantly less than the 17bn euros Cyprus had initially sought.

    Most of the balance is to be made up through the bank deposit levy of up to 9.9 percent, which will apply to everyone from pensioners to Russian oligarchs and tens of thousands of British expatriates, and is hoped to raise 5.8bn euros.

    Cyprus - which accounts for just 0.2 percent of the combined eurozone economy - is the fifth country to secure a debt rescue package from its eurozone partners in the three-year debt crisis.

    Angry comments

    The Cyprus government had held out against the unprecedented EU bailout condition until the eleventh hour, arguing that it would risk a run not only on the island's own banks but also on those of other debt-ridden eurozone economies.

    Although the deal was reached too late for Cyprus newspapers, the government U-turn prompted a flood of angry comments on the internet, and some savers queued up at ATM machines in a desperate bid to withdraw their savings

    Christos Stylianides, a government spokesman, tried to calm public anger, saying: "The situation is serious but not tragic, there is no reason to panic.

    "The Cyprus government had to decide between saving the economy and a disorderly default."

    The levy will see deposits of more than 100,000 euros hit with a 9.9 percent charge when lenders reopen their doors after a scheduled public holiday on Monday.

    Under that threshold and the levy drops to 6.75 percent.

    At the same time, an additional "withholding tax" will be imposed on interest on bank deposits, and Cyprus will have to raise corporate tax to 12.5 percent from 10 percent and sell off state assets so as to help balance the public finances.

    Ministers were in a race against the clock to thrash out draft legislation ratifying the bailout and push it through parliament before the banks reopen on Tuesday.

    Conflicting opinions

    MPs are likely to convene on Sunday for the emergency debate, Antonis Koutalianos of the speaker's office, told AFP news agency.

    Nicolas Papadopoulos, centre-right MP and the son of a former president, told state radio the agreement was a "disaster" for the Cyprus banking system, which is nearly eight times the size of the island's economy.

    "Before, I thought any decision would be bad for Cyprus but this is a nightmare," Papadopoulos said.

    The price tag is very small compared with two rescues for Greece worth about 380bn euros ($496bn, Ireland's 85bn euros, Portugal's 78bn and 41bn for Spanish banks.

    "It's something that compared to other possible outcomes, is the least onerous," Michalis Sarris, Cyprus's finance minister, said, adding the arrangement meant his government "avoided salary and pension cuts" for the public sector.

    The planned levy raised concerns among analysts over a possible bank run in bigger eurozone economies, where fragile public finances are also under scrutiny.

    http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/03/2013316153138495325.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  11. Θρίλερ στην ολομέλεια.....

    Μετά το ολονύχτιο θρίλερ στο Eurogroup την Παρασκευή ακολουθεί το κυριακάτικο θρίλερ στα έδρανα της Βουλής όπου θα κριθεί η καταφατική ή αρνητική απάντηση στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και το κούρεμα των καταθέσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η τράπουλα είναι μοιρασμένη και το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί την υστάτη μετά και τις συσκέψεις της Κυριακής

    Ψηφίζουν ΝΑΙ
    Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού θα ταχθεί υπέρ της πρότασης της Κυβέρνησης. Από τις 20 ψήφους θα πρέπει να αφαιρέσουμε αυτή της Στέλλας Κυριακίδου η οποία απουσιάζει στην Αργεντινή για οικογενειακές υποχρεώσεις.

    Στο ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από την πρώτη τοποθέτηση του Μάριου Κάρογιαν. Ακόμη όμως και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι πρώτο φαβορί να καταψηφίσει τα νομοσχέδια και μαζί του οι Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

    Το ΕΥΡΩΚΟ θα πρέπει να θεωρείτε χαμένος σύμμαχος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού τόσο ο Δημήτρης Συλλούρης όσο και ο Νίκος Κουτσού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα αποτελέσματα του Eurogroup.

    Ψηφίζουν ΟΧΙ
    Είναι δεδομένο ότι τόσο οι βουλευτές του ΑΚΕΛ όσο και αυτοί της ΕΔΕΚ θα καταψηφίσουν τα νομοσχέδια χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μαζί τους θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα συνταχθεί και ο Ζαχαρίας Κουλίας αλλά και ο Γιώργος Περδίκης.

    Τα σενάρια
    Στο καλύτερο σενάριο για την Κυβέρνηση θα υπερψηφίσουν τα μέτρα 29 βουλευτές (19 του ΔΗΣΥ, 2 του ΕΥΡΩΚΟ και 8 του ΔΗΚΟ). Στο πιο ρεαλιστικό σενάριο θα φτάσουν τις 27 ψήφους (19 ΔΗΣΥ και 8 ΔΗΚΟ) ενώ στο χειρότερο οι θετικές ψήφοι θα φτάσουν το σύνολο των 24 (19 ΔΗΣΥ και 5 ΔΗΚΟ). Σε αυτό το ενδεχόμενο οι αρνητικές ψήφοι θα φτάσουν τις 31 στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι η «λύση» που αποφασίστηκε για τη σωτηρία της Κύπρου δεν είναι αποδεχτή.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/35461
    16/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin