Tuesday, March 12, 2013

Και ο Ντάουνερ το βιολί του....ΕΠΕΙΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα έχει αύριο την πρώτη του συνάντηση το Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, καθώς ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δείχνει αποφασισμένος να συμβάλει στην επανάληψη των συνομιλιών μετά τις κυπριακές εκλογές.

Ο κ. Ντάουνερ θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, με σκοπό να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ ένα από τα ενδεχόμενα που μελετούν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι η προώθηση συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), καθώς οποιαδήποτε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό μετατίθεται, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο, κατά πάσα πιθανότητα, για μετά το Σεπτέμβριο.



Ο κ. Ντάουνερ από την Λευκωσία θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και άλλα στελέχη της Γραμματείας για τα αποτελέσματα των επαφών του.

Παρά το αίτημα του κ. Ντάουνερ να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσική προεδρία απάντησε ότι δεν βλέπει λόγο να διευθετηθεί συνεδρίαση του Σώματος για το Κυπριακό, καθώς δεν υπάρχουν εξελίξεις από τον περασμένο Ιούνιο.

Άλλωστε και η Λευκωσία έχει διαμηνύσει στον ΟΗΕ πως αυτή τη στιγμή προέχει η επίλυση του οικονομικού αδιεξόδου και η υπογραφή του μνημονίου.

.elzoni.gr
12/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

2 comments :

  1. Με τον Ντάουνερ συναντάται την Τρίτη ο Νίκος Αναστασιάδης.....Οι επαφές θα έχουν διερευνητικό χαρακτήρα για τις προθέσεις των δύο πλευρών για το Κυπριακό.....

    Την πρώτη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα, Τρίτη, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

    Οι επαφές θα έχουν διερευνητικό χαρακτήρα για τις προθέσεις των δύο πλευρών με στόχο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι οποίες σταμάτησαν τον περασμένο Ιούνιο.

    Από τη Λευκωσία ο κ. Ντάουνερ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό.

    Τη Δευτέρα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι το πλαίσιο λύσης περιγράφεται στα ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού και είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και κυριαρχία και με πολιτική ισότητα.

    Επίσης, σημείωσε ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας και ότι επαφίεται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εξεύρουν λύση».

    Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να επιβάλουν κάποιο σχέδιο λύσης στην Κύπρο, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι «σε αυτό κατέληξαν ευφυείς άνθρωποι, αλλά καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία και άρα δεν ήταν καλό».

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού και συνέστησε υπομονή ως προς τις εξελίξεις τους προσεχείς μήνες.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=502566
    12/3/13

    ReplyDelete
  2. Έρογλου: Τώρα είναι η ώρα για συμφωνία....Δήλωσε έτοιμος να φθάσει σε κατάληξη μέσω συνομιλιών οι οποίες θα έχουν χρονοδιάγραμμα....

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου δήλωσε σήμερα ότι τώρα είναι η ώρα οι δύο πλευρές στην Κύπρο να φθάσουν σε συμφωνία, έστω και αν έχει καθυστερήσει.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του, είπε ότι οι προσπάθειες του πρώην ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να τον παρουσιάσει ως η «αδιάλλακτη πλευρά» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παραπλανητικές ενώ διαβεβαίωσε ότι μπορεί να υπογράψει συμφωνία η οποία θα προστατεύει τα συμφέροντα και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Αναφέροντας ότι οι δηλώσεις Ταλάτ άρχισαν να επηρεάζουν τις προσπάθειές του, ο κ. Ερογλου είπε ότι είναι έτοιμος να φθάσει σε μια κατάληξη μέσω συνομιλιών οι οποίες θα έχουν χρονοδιάγραμμα. Είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την πρόθεσή του να αρχίσει διαπραγματεύσεις αλλά έμαθε από την ε/κ πλευρά την απάντηση του κ. Αναστασιάδη από τον Τύπο και ότι η ε/κ πλευρά δοκιμάζει τακτικές για να επιβραδύνει τη διαδικασία και να επωφεληθεί από το στάτους κβο.

    Κατά τον Ντερβίς Ερογλου, η τ/κ πλευρά είναι το θύμα γιατί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο, η ε/κ πλευρά θα νομίζει ότι θα μπορεί να επεκτείνει την κυριαρχία της σε ολόκληρη την Κύπρο και εκείνοι που δεν πουν «σταματάτε» θα φέρουν ευθύνη για αυτό.

    Διερωτήθηκε γιατί ο κ. Ταλάτ δεν μπορούσε να έλθει σε συμφωνία με την ε/κ πλευρά, όπως έλεγε ο ίδιος και ότι ο τελευταίος ήξερε ότι η επίτευξη συμφωνίας με τη θέληση μόνο της τουρκικής πλευράς δεν ήταν εφικτή.

    Εξέφρασε όπως είπε, «την ειλικρινή του επιθυμία» να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων και που δεν θα πάρουν τους Τ/κ στην προ του 1974 κατάσταση και θα προστατεύσει τα ιστορικά δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου.

    Καταλήγοντας είπε ότι ο διάλογός του με τον κ. Ταλάτ θα συνεχιστεί και θα κτίσει πάνω στις απόψεις του τελευταίου.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126063
    12/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin