Friday, March 15, 2013

Η μάχη των μαχών για την Κύπρο στις Βρυξέλλες - 15/3/13

Τη μάχη των μαχών δίνει η Κύπρος στις Βρυξέλλες. Αργά το απόγευμα θα συνέλθει εκτάκτως το Eurogroup, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο, η οποία θα δρομολογήσει και τις εξελίξεις για την τελική συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και 9 μήνες.
Στις Βρυξέλλες μετέβη και η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, αν όλα εξελιχθούν θετικά, θα επιστρέψει στην Κύπρο με μεγάλη ομάδα τεχνοκρατών του ΔΝΤ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ και αν ακόμα δε συμμετέχει στη δανειοδότηση της Κύπρου, θα έχει σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο, ως μέρος της τρόικας.

Όλα είναι ρευστά και η μάχη που δίνει ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και το επιτελείο του, για δικαίωση των κυπριακών αιτημάτων, είναι σκληρή.
Η κυπριακή αντιπροσωπία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποδοχή δανειακής σύμβασης μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια.
Με πολιτικές ενέργειες θα επιδιώξει να πείσει για την ανάγκη ρυθμίσεων, οι οποίες δε θα υποθηκεύουν το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρωί του Σαββάτου, είναι πιθανόν να συμφωνηθεί μία πολιτική διακήρυξη γενικών αρχών, η οποία θα αποτελέσει τη βάση του μνημονίου.
Με βάση αυτή τη διακήρυξη θα ακολουθήσει η τεχνοκρατική διαχείριση, η οποία θα έχει ως κατάληξη το τελικό κείμενο της δανειακής σύμβασης.
Πάντως, το κλίμα έχει αισθητά διαφοροποιηθεί και υπάρχει τώρα μία θετική μετατόπιση των εταίρων προς τις κυπριακές θέσεις.
Στο όλο σκηνικό, καθοριστική θα είναι και η στάση της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, συζητείται ακόμη, χωρίς μέχρι στιγμής, να υπάρχει κατάληξη, το θέμα της θυγατροποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, εξάλλου, θα μεταβεί από τις Βρυξέλλες στη Μόσχα, για να συζητήσει με το Ρώσο ομόλογό του το θέμα της συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
Ο κ. Σαρρής αναμένεται να ζητήσει την επιμήκυνση του ρωσικού δανείου των 2,5 δις προς την Κύπρο.
Πέραν της επιμήκυνσης θα επιχειρηθεί και μείωση του επιτοκίου του δανείου στο 2,5%.
Στο μεταξύ έρχεται τώρα στην επιφάνεια και το ενδεχόμενο εξαγοράς, από ρωσικές τράπεζες, της Λαϊκής Τράπεζας και μέρους της Τράπεζας Κύπρου.

Μαραθώνιο επαφών με αρχηγούς κρατών και ευρωπαίους αξιωματούχους είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της δημοκρατίας, με στόχο την προώθηση των κυπριακών θέσεων.
Μεταξύ άλλων, είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβρούργου, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ και τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν.
Σήμερα, ο Πρόεδρος, θα συναντηθεί με  Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
.sigmalive.com
15/3/13

11 comments :

  1. Γιούνκερ: Η κυπριακή συμφωνία δεν θα είναι ίδια με την ελληνική....

    Λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Κύπρου καλούνται να βρουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Παρόντες στο Eurogroup θα είναι και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

    Η λύση στο κυπριακό δημοσιονομικό πρόβλημα δεν θα είναι ίδια με αυτή της Ελλάδας αλλά θα πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    “Στην ελληνική περίπτωση είπαμε ότι δεν θα αναπαράγαμε ποτέ τη λύση που απαιτήθηκε. Θα πρέπει να βρούμε μια λύση (για την Κύπρο) που δεν θα είναι ίδια αλλά θα φέρει τα ίδια αποτελέσματα” είπε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal.

    Σε ερώτηση αν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών θα χάσουν μέρος των χρημάτων τους εξαιτίας μιας συμφωνίας διάσωσης είπε πως δεν μπορεί να πει περισσότερες λεπτομέρειες για τη λύση που καλείται να αποφασίσει σήμερα το βράδυ το Eurogroup.

    Όσον αφορά, δε, στο ύψος της δανειακής σύμβασης που η Λευκωσία επιθυμεί να συνάψει με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε προχθές πως αυτό θα πρέπει να κυμανθεί στα 10 δισεκ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση να είναι μικρότερο από 17 δισ. ευρώ. Η Λευκωσία ωστόσο εκτιμά ότι μόνο 10 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει ένα μείγμα αυξήσεων φόρων, έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία διάσωσης θα είναι βιώσιμη.

    Επίσης θεωρείται πιθανή η συμβολή της Ρωσίας, όπως άλλωστε την έχει ζητήσει η Κύπρος, μέσω της επιμήκυνσης αποπληρωμής παλαιότερου δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, της μείωσης του επιτοκίου και της δυνατότητας σύναψης νέας δανειακής σύμβασης. Τη Δευτέρα θα μεταβεί για συνομιλίες στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

    “Η κρίσιμη συνάντηση για την Κύπρο μπορεί να διαρκέσει όλη τη νύχτα εφόσον χρειαστεί” δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις συνομιλίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συνόδου αναμένεται να βρίσκονται συνολικά 23 σενάρια προς επεξεργασία.

    Το ΡΙΚ μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ότι κομβικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων θεωρούνται οι συναντήσεις ελλαδικών και κυπριακών τεχνικών επιτροπών, που επεξεργάζονται λύσεις για το θέμα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

    Χθες ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είχε μαραθώνιες επαφές με κορυφαίους Eυρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι “ο κυπριακός λαός πρέπει να είναι σίγουρος ότι για 14 μέρες έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί από την καλύτερη δυνατή θέση”.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι την πιο σκληρή στάση διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εκτίμησε ότι η κατάσταση εντός των ημερών θα πρέπει να έχει κατάληξη γιατί δεν μπορεί η οικονομία να αφεθεί στην αβεβαιότητα.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=350962
    15/3/13

    ReplyDelete
  2. EU-Gipfel..... Merkel zögert bei Zypern-Hilfe......

    Mehrere Akteure machen auf dem EU-Gipfel Druck, damit Zypern möglichst schnell vor der Pleite bewahrt wird. Doch Kanzlerin Merkel geht das Verfahren zu schnell.

    Die Verhandlungen über ein Hilfspaket für Zypern stehen kurz vor dem Ende und dürften auf dem Treffen der Euro-Finanzminister am Nachmittag abgeschlossen werden. So zumindest erwartet es Luxemburgs Regierungschef Jean-Claude Juncker. Die Zypern-Frage müsse am Abend "in abgeschlossener Form" vorliegen, sagte er in Brüssel. "Ich kann mir nicht vorstellen, dass man das Wochenende verstreichen lässt, ohne dass man das Problem gelöst hat."

    Diesem Tempo kann Bundeskanzlerin Angela Merkel allerdings nichts abgewinnen. Sicherlich seien zügige Beratungen der Finanzminister nötig. "Aber die Dinge dauern solange, bis sie eben auch qualitativ vernünftig gelöst sind", sagte sie und dämpfte damit die Erwartungen auf eine schnelle Lösung.

    Dabei wird bereits seit Monaten über eine finanzielle Unterstützung des Inselstaats durch die Europäische Union (EU), die Europäische Zentralbank (EZB) und den Internationalen Währungsfonds (IWF) diskutiert. Sollte sich die Troika nicht dazu durchringen, droht dem von einer schweren Bankenkrise erschütterten Zypern im Mai die Staatspleite. Statt der ursprünglich erwarteten 17,5 Milliarden Euro soll sich das Rettungspaket laut Euro-Gruppenchef Jeroen Dijsselbloem nun eher auf 10 Milliarden Euro belaufen.

    Streit über Spardogma

    Die Lage in Zypern war natürlich auch Thema auf dem ersten Gipfeltag der europäischen Staats- und Regierungschefs. Zuvorderst diskutierten die 27 Mitgliedsstaaten aber über den Kampf gegen Rezession und Rekordarbeitslosigkeit, zeigten sich aber weiterhin uneins über die richtige Strategie.

    Die deutsche Regierungschefin blieb bei ihrem Credo, dass sich Sparen und Wachstum nicht gegenseitig ausschließen. "Haushaltskonsolidierung, Strukturreformen und Wachstum sind nicht etwa Gegensätze, sondern bedingen einander", sagte Merkel. Diese Anforderungen dürften "nicht gegeneinander ausspielt" werden. Die Gegenargumente kamen dabei vor allem von Frankreich und Italien, die flexiblere Sparvorgaben zugunsten ihrer Wirtschaft forderten. "Zu viel Starrheit würde zu viel Arbeitslosigkeit heißen", sagte der französische Staatspräsident François Hollande mit Blick auf die EU-Vorgaben zum Defizitabbau.......http://www.zeit.de/wirtschaft/2013-03/eu-gipfel-euro-zypern-rettungspaket
    15/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ....Μέρκελ: Δεν θα ήταν υπεύθυνο να αφήσουμε την Κύπρο να παλέψει μόνη της....

      «Δε θα ήταν υπεύθυνο να αφήσουμε την Κύπρο να παλέψει μόνη της» δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής που διεξάγεται από χθες στις Βρυξέλλες και ενόψει του έκτακτου Eurogroup που ακολουθεί σήμερα το απόγευμα, με θέμα το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

      Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επεξεργάζονται σήμερα το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, με την ελπίδα να εγκριθεί αργότερα μέσα στην ημέρα από το ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

      Υψηλόβαθμες πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, έκτακτα μέτρα άντλησης εσόδων, σχέδια αποκρατικοποιήσεων και αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χρηματοδότησης.

      Σύμφωνα με αξιωματούχους, στο πακέτο πιθανόν είναι να συνδράμει η Ρωσία, επιμηκύνοντας το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη παράσχει στην Κύπρο και ενδεχομένως μειώνοντας το επιτόκιό του.

      Αργότερα την Παρασκευή θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με τη συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ακόμα όμως και αν καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο, δεν θα είναι οριστικό.

      Η τρόικα δεν έχει ακόμα παρουσιάσει την έκθεσή της για την κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου, την οικονομία της χώρας και τις πιθανές λύσεις. Σύμφωνα με μία πηγή δεν αναμένεται κάτι τέτοιο ούτε την Παρασκευή, γεγονός που καθιστά εφικτή μια συμφωνία μόνο σε πολιτικό επίπεδο.

      Αρχικά η Κύπρος εκτιμούσε ότι θα χρειαστεί περίπου 17 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 10 δισ. περίπου θα κατευθύνονταν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 7 στην εξυπηρέτηση χρέους και την κάλυψη των αναγκών του κράτους.

      Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τετάρτη, το σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία αφορά ποσό 10-13 δισ. ευρώ.

      «Υπάρχει κινητικότητα αυτήν τη στιγμή. Έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε μια πολιτική συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου», είπε πηγή, που συμμετέχει στον καθορισμό του πλαισίου της συμφωνίας.

      Μόλις συμφωνηθεί το πλαίσιο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup Working Group στις 13:30 ώρα Ελλάδας, είπαν αξιωματούχοι. Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

      http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63798427
      15/3/13

      Delete
  3. EU-Gipfel in Brüssel.....Merkel bremst bei Zypern-Rettung.....

    Die dramatische Finanzlage Zyperns hat den Auftakt des Brüsseler EU-Gipfels überschattet. Die Euro-Länder arbeiten an einem Rettungspaket. Kanzlerin Angela Merkel zeigte sich jedoch zurückhaltend.

    Die Euro-Länder wollen am (heutigen) Freitag ein Rettungspaket für das von der Pleite bedrohte Zypern auf den Weg bringen. Eine Lösung solle bis zum Abend von den Euro-Finanzministern gefunden werden, betonte der luxemburgische Premier Jean-Claude Juncker nach einem Gipfel der Euroländer in den frühen Morgenstunden. Weiteres Thema am zweiten Tag des EU-Gipfels ist das Verhältnis zu Partnern wie Russland, und auch die Debatte über Waffenlieferungen an syrische Rebellen wird weitergehen.

    Dem von einer schweren Bankenkrise erschütterten Zypern droht im Mai die Staatspleite, falls keine Hilfe von außen kommt. Laut Eurogruppenchef Jeroen Dijsselbloem soll das Hilfspaket eher bei 10 Milliarden Euro statt der zuvor erwarteten rund 17,5 Milliarden liegen. Vor einer endgültigen Entscheidung müssen noch nationale Parlamente zustimmen, unter anderem der Deutsche Bundestag.
    Kampf der Jugendarbeitslosigkeit

    Frankreichs Präsident François Hollande machte Waffenlieferungen an syrische Rebellen zu einem zentralen Gipfelthema. Er kündigte an, dass sein Land das Waffenembargo spätestens Ende Mai auslaufen lassen werde. Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) zeigte sich danach bereit, die bisherige Ablehnung von Waffenlieferungen an die syrische Opposition zu überdenken. Dabei müsse allerdings sehr abgewogen vorgegangen werden, warnte sie.

    Bei der Zypern-Rettung zeigte sich Merkel zurückhaltend. Sicherlich seien zügige Beratungen der Finanzminister nötig. "Aber die Dinge dauern solange, bis sie eben auch qualitativ vernünftig gelöst sind. Denn wir brauchen ja eine tragfähige Lösung im wahrsten Sinne des Wortes(...)".

    Hauptthema des ersten Gipfeltages war der Kampf gegen Rezession und Rekordarbeitslosigkeit in Europa. Die Staats- und Regierungschefs versprachen dabei ein entschlossenes Vorgehen gegen Jugendarbeitslosigkeit. Dazu gehört die bereits gebilligte Garantie für Jugendliche, wonach diese nach Abschluss der Ausbildung oder Schule innerhalb von vier Monaten in Beschäftigung kommen sollen. Aus EU-Töpfen werden sechs Milliarden Euro mobilisiert.

    Merkel prangerte nach dem Extratreffen der Euro-Länder jahrelange Fehler an, die die Krise der gemeinsamen Währung ausgelöst hätten. Die entscheidende Aufgabe sei jetzt die Verbesserung der Wettbewerbsfähigkeit. Die Diskussion der Staats- und Regierungschefs, an der auch EZB-Präsident Mario Draghi teilnahm, sei sehr fruchtbar und konstruktiv verlaufen.

    "Wir gehen in diesen Tagen bei der finanziellen Stabilität kein Risiko ein", versicherte EU-Gipfelchef Herman Van Rompuy. Zypern müsse im Gegenzug den Finanzsektor deutlich verkleinern und streng gegen Geldwäsche vorgehen, sagte Dijsselbloem im niederländischen Radio. Der Sozialdemokrat schloss nicht aus, dass sich auch Russland an der Hilfe beteiligen werde.

    http://www.n24.de/news/newsitem_8671562.html
    15/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η Μέρκελ φρενάρει την βοήθεια προς την Κύπρο....

      Απέτυχε τελικά η προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ να μην γίνει συζήτηση για το πρόβλημα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο στη Διάσκεψη Κορυφής στις Βρυξέλλες.

      Η γερμανίδα Καγκελάριος επαναλάμβανε χθες συνεχώς, ότι το θέμα θα απασχολήσει σήμερα το βράδυ τους 17 υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, όμως διαψεύσθηκε στην πράξη. Σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ, συναντήθηκε μάλιστα και η ίδια η Μέρκελ ιδιαιτέρως με τον κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ενώ πραγματοποιήθηκαν ανάλογες συναντήσεις σε μικρές ομάδες και με εμπιστευτικό χαρακτήρα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών.

      Εξάλλου ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα το βράδυ θα πρέπει να υπάρξει «μία ολοκληρωμένη λύση» στο πρόβλημα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

      Η Μέρκελ έβαλε φρένο σε αυτές τις προσδοκίες, επισημαίνοντας ότι είναι μεν επιθυμητή μία γρήγορη πρόοδος στις συσκέψεις, «όμως τα πράγματα θα διαρκέσουν τόσο, όσο θα χρειαστεί για να λυθούν με ποιοτική λογική». Η Καγκελάριος υπογράμμισε, ότι για την Κύπρο απαιτείται μία βιώσιμη λύση, την οποία θα μπορούσε να αντέξει η Λευκωσία.

      Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκτίμησε επίσης χθες, ότι το ύψος της απαιτούμενης βοήθειας προς την Κύπρο θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα αρχικά προβλεπόμενα 17 δισ. ευρώ. Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ η Κύπρος πιέζει για την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές της έως τα τέλη του μηνός.

      Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters για «συστημικό κίνδυνο» για όλη την ευρωζώνη, αν δεν υπάρξει γρήγορη λύση στο πρόβλημα. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την περιφέρεια και αυτή τη στιγμή είναι η Κύπρος».

      Τους ευρωπαίους ηγέτες προβληματίζει εξάλλου το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία μετά τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα. Η Μέρκελ απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των εκλογών και την αβεβαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία, υπογράμμισε όμως ότι ο Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι «είχε σίγουρα πολύ λίγο χρόνο». Για να φέρουν όμως αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται κατά την άποψη της γερμανίδας Καγκελαρίου περισσότερος χρόνος.

      http://www.tanea.gr/news/politics/article/5006952/h-merkel-frenarei-thn-bohtheia-pros-thn-kypro/
      15/3/13

      Delete
  4. Zypern drängt auf Finanzhilfen: "Systemische Gefahr" für Euro-Zone....

    Zypern dringt mit drastischen Warnungen auf rasche Finanzhilfen der Euro-Zone. "Von der Peripherie geht das größte Risiko aus, und derzeit ist das Zypern", warnte Zentralbankchef Panikos Demetriades.

    Bundeskanzlerin Angela Merkel warnte am Donnerstagabend vor übereilten Lösungen. "Sicher sind zügige Beratungen wünschenswert", sagte sie mit Hinweis auf das Treffen der Euro-Finanzminister am Freitag. "Aber die Dinge dauern so lange, bis sie qualitativ vernünftig gelöst sind."

    Ein Abkommen müsse noch in diesem Monat stehen, betonte dagegen der zyprische Zentralbankchef Panikos Demetriades in einem Interview mit der Nachrichtenagentur Reuters. Der zyprische Präsident Nikos Anastasiadis sagte vor Beginn des EU-Gipfels am Donnerstag in Brüssel, er hoffe auf einen Abschluss der Gespräche beim Treffen der Euro-Finanzminister am Freitag.

    Am Rande des EU-Gipfels wurde intensiv über die Zypern-Frage diskutiert, zumal auch die internationalen Experten der Troika für Zypern in Brüssel waren. Merkel, die den zyprischen Präsidenten auch zu einem bilateralen Gespräch traf, betonte, dass die Voraussetzung für einen Beschluss zunächst der Bericht und die Vorschläge der Troika aus EZB, IWF und EU-Kommission seien. "Wir brauchen eine tragfähige Lösung." Der Bericht lag am Abend noch nicht vor, wäre aber auch Vorbedingung für eine Einigung bei der Euro-Gruppe am Freitag.

    Der zyprische Notenbanker warnte vor einer "systemischen Gefahr" für die gesamte Euro-Zone, sollte Zypern nicht rasch gerettet werden. "Von der Peripherie geht das größte Risiko aus, und derzeit ist das Zypern", sagte Demetriades, der dem Rat der Europäischen Zentralbank (EZB) angehört. Ähnlich hatten sich kürzlich auch der deutsche EZB-Direktor Jörg Asmussen und der Chef des Euro-Rettungsschirms ESM, Klaus Regling, geäußert.
    17 oder 10 Milliarden Euro?


    Zypern hat seine Euro-Partner um rund 17 Milliarden Euro gebeten. Euro-Gruppen-Chef Jeroen Dijsselbloem hat aber bereits signalisiert, dass die Summe letztlich näher bei zehn Milliarden Euro liegen dürfte. Zypern wäre nach Griechenland, Irland, Portugal und Spanien der fünfte Euro-Staat, der Hilfen seiner Partner in Anspruch nähme. Das Land leidet unter der Krise seiner Banken, die vor allem wegen ihrer großen Investments im Krisenherd Griechenland in Schieflage geraten sind. Der Staat ist mit der Bankenrettung überfordert. Der finnische Regierungschef Jurki Katainen forderte, dass sich der Internationale Währungsfonds (IWF) an den Hilfen beteiligt.

    Auch auf deutscher Seite gilt eine IWF-Beteiligung als sehr wünschenswert. Bevor Geld fließen kann, muss der Bundestag dem Rettungspaket zustimmen. Die SPD macht ihre Zustimmung davon abhängig, dass Banken des Inselstaates an den Kosten beteiligt werden. Ohne Beteiligung zyprischer Banken und ihrer Anteilseigner dürfe es keine europäische Unterstützung geben, sagte Fraktionschef Frank-Walter Steinmeier. Für die SPD bleibe es auch dabei, dass sich Zypern "zur Anhebung der Körperschaftsteuer und zur Unterstützung der Finanzmarktbesteuerung" bereiterklären müsse. Mit Blick auf den EU-Gipfel sagte Steinmeier: "Unter der Hand und abseits der Öffentlichkeit wird auf ein Rettungspaket für Zypern gedrückt." Merkel wollte zu der SPD-Forderung keine Stellung nehmen.

    http://www.euractiv.de/finanzen-und-wachstum/artikel/zypern-drangt-auf-finanzhilfen-systemische-gefahr-fr-euro-zone-007332
    15/3/13

    ReplyDelete
  5. Πολύ κοντά σε συμφωνία Κύπρος Ε.Ε. στο σημερινό Eurogroup....Την επικείμενη συμφωνία προαναγγέλει και ο Economist....

    Ευρωζώνη και Κύπρος φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση όπως εκτιμούν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, ενόψει του έκτακτου, κρίσιμου, Eurogroup ειδικά για την Κύπρο την Παρασκευή το απόγευμα. Στη Σύνοδο αυτή θα συμμετάσχει η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Δεν θα αφήσουμε την Κύπρο να πέσει, δηλαδή να οδηγηθεί σε χρεοκοπία» διαβεβαίωσε τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί το ΡΙΚ η δήλωση αυτή μεταδόθηκε κυρίως από τον γερμανικό Τύπο με τίτλους όπως «Δεδομένη η αλληλεγγύη των ευρωπαίων στην Κύπρο»

    Την επικείμενη συμφωνία προαναγγέλει και ο Economist που κάνει λόγο ότι άλλαξε το κλίμα και αυτό οφείλεται στην εκλογή του νέου Προέδρου στην Κύπρο κ. Ν. Αναστασιάδη τον οποίο οι ευρωπαίοι ηγετες θεωρούν ως κάποιον που μπορεί να διαπραγματεύεται με τον προκάτοχό του «κομμουνιστή».

    Φαίνεται ότι το πακέτο διασωσης για την Κύπρο θα είναι μικρότερο κάτι που επιβεβαιώνει και ο Economist που ενώ υπολογιζόταν στα 17 δις. ευρώ καταβλήθηκαν προσπάθειες για συρρίκωση του πακέτου διάσωσης κατά 7 δις. από άλλες πηγές όπως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση εταιρικών φορολογικών συντελεστών ή ακόμη και ειδικούς φόρους ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων,

    Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία είναι και η επισήμανση του πρακτορείου Bloomberg ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί άνοιξαν ήδη τον δρόμο στους υπουργούς οικονομικών για να συζητήσουν το θέμα της διάσωσης της Κύπρου.

    Αντιθέτως το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι αν ακόμη οι ευρωπαίοι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφωνήσουν σε ένα ακόμη σχέδιο αυτό δεν θα είναι οριστικό.

    Το πρακτορείο αναφέρει ότι το πακέτο διάσωσης αναμένεται να περιέχει ένα μείγμα φορολογικών αυξήσεων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση για το σχέδιο διάσωσης είναι βιώσιμη.

    Για το ίδιο θένα η καγκέλαριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Δεν μπορώ να δώσω μια πρόγνωση για το πόσο μακριά θα πάνε οι υπουργοί Οικονομικών, τα πράγματα παίρνουν τόσο χρόνο μέχρι να λυθούν ποιοτικά γιατί χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση. Οι ταχείες διαπραγματεύσεις είναι επιθυμητές».

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης είχε σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες για να επιτευχθεί συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου ενώ νεότερο τηλεγράφημα του Reuters από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι την Πέμπτη το βράδυ αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εργάστηκαν όλο το βράδυ με στόχο να παρουσιάσουν ένα περίγραμμα του πακέτου διάσωσης στους ειδικούς της Ευρωζώνης την Παρασκευή το πρωί.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ουίλιαμ Μέρεϋ αφού επβεβαίωσε ότι η κυρία Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα ασχοληθεί με την Κύπρο δήλωσε ότι: «Επικείμενος στόχος παραμένει μία διαρκής επίλυση των προβλημάτων του κυπριακού τραπεζικού τομέα με χαμηλό κόστος για τους φορολογούμενους, συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους». Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο ύψος που χρειάζεται για το πακέτο διάσωσης λέγοντας απλώς «χωρίς αμφιβολία χρειάζεται λύση στο θέμα της βιωσιμότητας».

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=503291
    15/3/13

    ReplyDelete
  6. Gipfel in Brüssel: Europäer feilschen um Zypern-Milliarden[1].....

    10 bis 13 Milliarden Euro - so groß ist die Summe, die wohl für die Zypern-Rettung nötig wird. Beim Gipfel in Brüssel sollen die Finanzminister nun ein Hilfspaket schnüren. Doch in vielen Punkten sind die Akteure zerstritten.

    Brüssel - Auf offener Bühne ging es in Brüssel am Freitag um Außenpolitik, um die Beziehungen zu Russland und mögliche Waffenlieferungen an die syrischen Rebellen. Hinter den Kulissen jedoch ist Zypern das entscheidende Thema. Die Euro-Retter arbeiten an einer Lösung für den kriselnden Inselstaat. Das Ziel: Bereits am Abend sollen die Finanzminister die Grundzüge des milliardenschweren Hilfspakets beschließen. Wolfgang Schäuble und seinen Kollegen droht eine lange Nachtsitzung.

    Kanzlerin Angela Merkel dämpfte auch am Freitag die Erwartungen. Sollte man zu dem Ergebnis kommen, dass Zypern seine Krise ohne Hilfe nicht überwindet, müsse etwas getan werden. Allerdings müsse dies mit "einer ganzen Reihe von Bedingungen" verknüpft werden, die nun die Finanzminister formulieren sollen.

    Die Zyprer fordern ihrerseits schnelle Entscheidungen und warnen vor einem erneuten Aufflammen der Euro-Krise. Aufs Tempo drückte neben Luxemburgs Regierungschef Jean-Claude Juncker auch der österreichische Bundeskanzler Werner Faymann: "Je früher Lösungen zustande kommen, umso besser."

    Zypern hatte schon im Sommer um ein Kreditpaket von 17 Milliarden Euro gebeten, um seine angeschlagenen Banken zu stützen und den Staatshaushalt zu finanzieren. Tatsächlich sollen nun voraussichtlich 10 bis 13 Milliarden Euro fließen, sagte Euro-Gruppenchef Jeroen Dijsselbloem.

    Im Gegenzug soll Zypern sich verpflichten, seine Finanzen in den Griff zu bekommen. Denkbare Auflagen für Hilfskredite sind Steuererhöhungen, die Restrukturierung der Banken und Privatisierungen von Staatsbetrieben. Größter Streitpunkt ist die Beteiligung privater Gläubiger an der Sanierung der Banken. Der Internationale Währungsfonds (IWF) und auch Deutschland verlangen einen Forderungsverzicht.

    Zypern lehnt dies ab, die Regierung in Nikosia fürchtet einen massenhaften Abzug von Einlagen aus den Banken. Die Folge: Die kriselnden Geldhäuser bräuchten noch mehr Hilfe oder könnten gar zusammenbrechen.

    Der IWF darf sich an Hilfskrediten nur beteiligen, wenn es einen Plan gibt, die hohen Staatsschulden des Empfängerlands wieder unter Kontrolle zu bringen. Die EZB und die EU-Kommission hätten ein Konzept dazu ausgearbeitet, müssten den IWF aber noch überzeugen, hieß es in Verhandlungskreisen. ......http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/gipfel-in-bruessel-euro-retter-feilen-an-zyperns-rettung-a-889102.html

    ReplyDelete
  7. Gipfel in Brüssel: Europäer feilschen um Zypern-Milliarden[2].....
    .....
    ...
    Steuererhöhungen, Privatisierungen, Beteiligung Russlands....

    Folgende Punkte stehen im Mittelpunkt des Streits über Zypern:

    Ein Großteil des Kreditpakets braucht Zypern, um die Banken des Landes zu retten. Die Geldhäuser waren durch den Schuldenschnitt in Griechenland im vergangenen Jahr in Schieflage geraten. Die Bilanzsumme der zyprischen Banken ist achtmal so groß wie die gesamte Wirtschaftsleistung. Die Branche müsste deshalb schrumpfen - durch Fusionen, Verkäufe oder die Abwicklung von Instituten. Umstritten ist, ob Bankkunden oder -gläubiger zur Sanierung der Institute beitragen sollen. Ein radikaler Vorschlag ist, dass Kunden ihre Einlagen über der gesetzlich garantierten Summe von 100.000 Euro verlieren sollen. Auch könnten diese Gelder für einige Jahre eingefroren werden, oder die Kunden könnten ihre Einlagen gegen Aktien an den Banken tauschen.
    Zypern hat mit zehn Prozent den niedrigsten Unternehmensteuersatz der EU. Eine Erhöhung auf 12,5 Prozent könnte 200 Millionen Euro Einnahmen im Jahr bringen. Möglich wäre auch die Besteuerung von Zinseinkünften mit 20 bis 30 Prozent befristet für drei Jahre. Die verzinslichen Einlagen bei Banken belaufen sich auf 70 Milliarden Euro, etwas mehr als die Hälfte davon halten Ausländer, zumeist Russen und Briten. Eine Steuer von fünf Prozent auf alle Einlagen könnte fast 3,5 Milliarden Euro einbringen. Zypern könnte zudem gezwungen werden, sich an der bisher von elf Euro-Staaten geplanten Finanztransaktionssteuer zu beteiligen.
    Einnahmen von zwei bis drei Milliarden Euro versprechen sich Experten von der Privatisierung der staatlichen Telekomgesellschaft, des Stromversorgers und der Häfen.
    Zypern will bis 2018 die vor seiner Küste lagernden Gasreserven erschließen. Die Regierung schlug vor, Schuldscheine auf die künftigen Einnahmen daraus aufzulegen. Der Internationale Währungsfonds hält davon jedoch nichts.
    Im Gespräch ist auch, Russland an der Rettung Zyperns zu beteiligen. Die Regierung in Moskau könnte einen Kredit über 2,5 Milliarden Euro verlängern und die Zinsen dafür reduzieren, hieß es in EU-Kreisen. Zyperns Finanzminister Michael Sarris wolle am Montag darüber in Moskau verhandeln, sagte ein zyprischer Diplomat.

    Einige Euro-Partner zeigten sich auf dem Gipfel verwundert, dass die deutsche Seite noch neue Forderungen stelle. Unterstützt werde die Bundesregierung dabei von den Niederlanden und Finnland. Das könnte eine mögliche Einigung am Freitag erschweren.

    Unklar ist zudem, ob die Troika von EU, EZB und IWF am Freitag überhaupt ihren Abschlussbericht vorlegt. Dieser gilt als Grundlage für konkrete Entscheidungen, betont Merkel. Sie gehe aber davon aus, dass die Troika den Finanzministern Ergebnisse präsentieren werden. Sonst hätte man wohl kaum ein Sondertreffen einberufen müssen, sagte Merkel mokant.

    Mit Material von Reuters
    http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/gipfel-in-bruessel-euro-retter-feilen-an-zyperns-rettung-a-889102.html
    15/3/13

    ReplyDelete
  8. Κρίσιμες ώρες για την Κύπρο στο Eurogroup....Πυρετός διαβουλεύσεων....

    Βρυξέλλες: Ρευστή είναι η κατάσταση σε σχέση με τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η απογευματινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 6:30 ώρα Κύπρου.

    Παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση των καλύτερων υπό τις περιστάσεις όρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιεί σειρά επαφών στις Βρυξέλλες. Το απόγευμα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες στη συνεδρία του Eurogroup αναμένεται ότι θα ληφθεί πολιτική απόφαση για την Κύπρο, ενώ είναι αβέβαιο κατά πόσο θα υπάρξει κατάληξη σε καταρχήν συμφωνία.

    Εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στις διαβουλεύσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, άρχισε με τρίωρη καθυστέρηση η συνεδρία της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup για μελέτη των διαφόρων σεναρίων - 23 συνολικά - που αφορούν τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

    Μεταδίδεται επίσης ότι υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης νέου Eurogroup για την Κύπρο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας μετά την ολοκλήρωση των επαφών του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, οι οποίες έχουν στόχο να εξευρεθεί τρόπος συμμετοχής της Ρωσίας στις προσπάθειες για στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

    Στο μεταξύ το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους μετέδωσε ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο αναμένεται να είναι γύρω στα 10 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας ενδέχεται να περιλαμβάνει κάποιου είδους φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιους χρέους.

    Ενδεικτικές του πυρετού διαβουλεύσεων που επικρατεί είναι και οι ολονύχτιες επαφές εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ενδεικτική δε της κρισιμότητας των στιγμών για την Κύπρο είναι και η ματαίωση της συνέντευξης Τύπου του προέδρου Αναστασιάδη που θα παραχωρείτο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των "27".

    http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/137101/krisimes-ores-gia-tin-kypro-sto-eurogroup#sthash.hwkjwx7t.dpuf
    15/3/13

    ReplyDelete
  9. Das Treffen der Zypern-Retter hat begonnen.....

    EU-Spitzenvertreter setzen die Bundesregierung unter Druck: Innerhalb von Stunden soll eine Milliardenzusage für Zypern vorliegen. Die ersten Beratungen haben mittlerweile begonnen.

    Die EU-Regierungschefs machen Zypern Hoffnung auf baldige Rettung: "Wir gehen in diesen Tagen bei der finanziellen Stabilität kein Risiko ein", sagte Ratspräsident Herman Van Rompuy. "Dazu packen wir schwierige Themen an wie Zypern."

    In der Sache müssen dies die Finanzminister tun, die sich am Freitagabend in Brüssel treffen werden – und aus den Zusicherungen der Regierungschefs ein Rettungsprogramm machen wollen.

    Beantragt hat das Land die Hilfe schon vor Monaten. Jetzt will die EU das Thema zwar schnell abräumen – doch es gibt noch einige Hürden zu überwinden, bis Zypern an Geld aus dem Europäischen Rettungsfonds ESM kommen kann. Ob sie alle in der kommenden Nacht überwunden werden, ist allerdings zweifelhaft.

    Mehr als eine politische Grundsatzeinigung ist nach Angaben aus Verhandlungskreisen auch bei den Ministern kaum möglich, zumal der Finanzminister Zyperns erst am kommenden Montag zu Sondierungsgesprächen über eine mögliche russische Beteiligung an den Hilfen nach Moskau fliegen will.

    Es gab bislang nämlich noch nicht einmal den Bericht der Troika für Zypern. Die Delegationen von Europäischer Zentralbank (EZB), EU-Kommission und Internationalem Währungsfonds (IWF) hatten ihre Untersuchungen des zyprischen Bankensektors und der wirtschaftlichen Lage noch nicht abgeliefer.......

    Österreich stärkt Zypern den Rücken

    "Die Euro-Zone sollte zu allen Ländern stehen, die die Bedingungen erfüllen", sagte Österreichs Bundeskanzler Werner Faymann. Das gelte für Zypern: "Die neue Regierung hat ja klar gemacht, dass sie die Bedingungen erfüllen möchte."

    Nur Bundeskanzlerin Angela Merkel zeigte sich bei der Zypern-Rettung zurückhaltend. Sicherlich seien zügige Beratungen der Finanzminister nötig. "Aber die Dinge dauern solange, bis sie eben auch qualitativ vernünftig gelöst sind."

    Sie hielt sich zurück, ihrem Finanzminister Wünsche mit auf den Weg zu geben. Denn Wolfgang Schäuble selbst hat Interesse an einer raschen Einigung: "Wenn die Ursachen in Zypern beseitigt werden, ist es relativ leicht, sich über den Weg, das Tempo und das Zeitmaß zu verständigen", sagte er.

    In der kommenden Woche schon, so ist aus Berlin zu hören, könnte der Bundestag sich mit dem Rettungspaket befassen – in der schon vorösterlichen Ruhe.

    http://www.welt.de/wirtschaft/article114478632/Das-Treffen-der-Zypern-Retter-hat-begonnen.html
    15/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin