Wednesday, February 20, 2013

Επίσκεψη εργασίας ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στη Νέα Υόρκη

Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος 2013
Αύριο, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ.Ban Ki-moon.

Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται της σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αβραμόπουλος θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους του Hellenic Initiative, κατά την διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα της ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, το πρωί της Πέμπτης, με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.


http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/episkepse-ergasias-upeks-abramopoulou-ste-nea-uorke.html

20/2/13 

3 comments :

  1. Σκόπια: Η διαφορά του ονόματος στη συνάντηση Αβραμόπουλου – Μπαν Κι Μουν.....


    Νέα Υόρκη: Φεβρουάριος 21, 2013.

    Ένα από τα θέματα της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Νέα Υόρκη ήταν το θέμα της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

    Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επίκεντρο των συζητήσεων του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα αποτελέσει το όνομα των Σκοπίων.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συζητήσει το ζήτημα της Κύπρου, μετά του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντάται για δεύτερη φορά με τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι μουν, ως επικεφαλής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

    --
    The Hellenic Information Team

    © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
    Γιῶργος Ἐχέδωρος
    -

    ReplyDelete
  2. Μπαν Κι Μουν: Ζητεί να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για Σκόπια και Κυπριακό....

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον υπ. Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο....

    Τη σημασία της γρήγορης προόδου στις συνομιλίες για το Σκοπιανό και το Κυπριακό τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Mουν σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ , ο κ. Μπαν Κι Μουν «υπογράμμισε τη σημασία της επιτάχυνσης της προόδου και στις δύο διαδικασίες και επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση σ' αυτό τον στόχο».

    Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών - κατά τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι Μουν - επαναβεβαιώθηκε η αφοσίωση της Αθήνας για συνέχιση των δυο διαπραγματευτικών διαδικασιών, μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο για το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, όσον και για το Κυπριακό έχουν γίνει κινήσεις από «διάφορους κύκλους» για να τεθούν εκτός πλαισίων ΟΗΕ, «κάτι που εγκυμονεί κινδύνους», όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=499490
    22/2/13

    ReplyDelete
  3. Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου μετά από συνάντηση με Γεν. Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών.....

    Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος 2013

    «Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με το Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Είναι, όπως γνωρίζετε, η δεύτερη συνάντησή μας εδώ στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του Οργανισμού, κάτι που αποτυπώνει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή και τις προσπάθειες του Γ.Γ. για την προώθηση και προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

    Με τον Γ.Γ. είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Τον ενημέρωσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας και τις θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας την ισχυρή βούληση της χώρας μας να υπάρξει πρόοδος στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Nimetz, την εντολή του οποίου η Ελλάδα στηρίζει πλήρως. Η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, σε αυτό το πλαίσιο, όπως π.χ. η πρότασή μας για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης με τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να έχουμε δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Ελπίζουμε, και το εννοούμε, σύντομα να διαμορφωθούν συνθήκες στη γειτονική χώρα, που να οδηγήσουν σε μια πιο εποικοδομητική στάση εκ μέρους της ηγεσίας της.

    Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό. Ο Κυπριακός λαός, την Κυριακή, θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του. Αυτή η ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις. Μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις της και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

    Θέλω, τέλος, να αναφερθώ στην απόφασή μας να ενημερώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές - χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον - θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη διεθνή νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

    Σας ευχαριστώ».
    http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/deloseis-upourgou-exoterikon-meta-apo-sunantese-me-gen-grammatea-enomenon-ethnon.html
    21/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin