Thursday, February 28, 2013

Ανθρώπινα δικαιώματα...Άννα Γκόμες: κάνουμε τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις

Από τα πετρέλαια του Καυκάσου, στο αέριο της Ρωσίας και η επιχειρηματική έκρηξη της Κίνας είναι βάλσαμο για την πληγωμένη οικονομία της Ευρώπης. Όμως στην αναζήτηση εμπορικών ευκαιριών που αφήνει την αναζήτηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Πουθενά, ή σχεδόν, είναι η απάντηση που δίνει η Πορτογαλέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Άνα Γκόμες, που ετοιμάζει έκθεση για το θέμα και δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας (europarl.europa.eu).

Τι επιπτώσεις έχει η διαφθορά στα ανθρώπινα δικαιώματα;Χώρες με μεγάλη διαφθορά είναι συχνά χώρες με επίμονες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να διασφαλίσουν, ακριβώς, την ατιμωρησία, οι ελίτ τέτοιων χωρών έχουν κάθε συμφέρον να παραβιάσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα όσων τις αμφισβητούν, να παραβιάζουν κάθε ελευθερία του λόγου και της σκέψης, να απαγορεύουν την πρόσβαση στην ενημέρωση και το δικαίωμα σε σωστή δίκη.


Η ΕΕ πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό στις συναλλαγές της με τέτοιες χώρες "μεγάλης διαφθοράς";


Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εκείνους που πολεμούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πιστεύω ότι ο ρόλος της ΕΕ ως σημαντική πηγή εξωτερικής βοήθειας και ως οικονομικού εταίρου μπορεί να φανεί σημαντικός στην επιδίωξη χρηστής διακυβέρνησης στις χώρες αυτές.

Πρέπει βέβαια να κυνηγήσουμε τη διαφθορά και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων. Η εταιρική ευθύνη είναι ένας τομέας στον οποίο η ΕΕ έχει τεράστιο πεδίο δράσης.

Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και για την ίδια την ΕΕ, για την λογική συνάφεια των μεθόδων και επιδιώξεών μας. Θα αυξήσει τη διαφάνεια και των δικών μας διαδικασιών για να μη βρισκόμαστε να συμπλέουμε με πρακτικές όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πολλές χώρες με μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς αναπτύσσονται ραγδαία. Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τις εμπορικές ευκαιρίες και ταυτόχρονα να πιέσουμε για τη διαφθορά;


Υπάρχει μια τάση να παραβλέπουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν παίζονται μεγάλα εμπορικά συμφέροντα. Είναι ιδιαίτερα προφανές στην περίπτωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, οι χώρες του Καυκάσου και ορισμένες αφρικανικές χώρες. Η Ρωσία πάλι μεταχειρίζεται το πετρέλαιο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο, στη δε Κίνα ο λαός μάχεται κατά κάθε λογής παραβιάσεων αλλά η ΕΕ είναι ιδιαίτερα υποχωρητική.

Όμως στην ΕΕ πραγματικά πονάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία είναι ένα από τα θεμέλια της Ένωσής μας καθώς και προαπαιτούμενο για έναν κόσμο οικοδομημένο με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Λαίδη Άστον έχει χαρακτηρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα το νήμα που διατρέχει όλες μας τις πολιτικές. Ας το κάνουμε αυτό πράξη. Ένα πρώτο μεγάλο βήμα ήταν αναμφίβολα ο διορισμός του Σταύρου Λαμπρινίδη ως εκπροσώπου της Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Η υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ οργανώνει ημερίδα για το θέμα αυτό στις 28 Φεβρουαρίου. Η έκθεση της κ. Γκόμες θα παρουσιασθεί στο τέλος Μαρτίου και θα κατατεθεί για ψήφιση από την ολομέλεια τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2013
 .europarl.europa.eu
28/2/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin