Tuesday, January 8, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Στο μικροσκόπιο της Βουλής το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων

Τι προβλέπει το ν/σ της κυβέρνησης.
Λευκωσία: Για την πορεία του δεύτερου γύρου των αδειοδοτήσεων για τους υδρογονάνθρακες ενημέρωσε την Τρίτη τη Βουλή ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τα «οικόπεδα» «2», «3», «9», «10» και «11» βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.
Ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου εξετάστηκε και νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορά την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, το οποίο θα διαχειρίζεται τα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.



Τα έσοδα θα διατίθενται για τη στήριξη της βιομηχανίας στον τομέα των υδρογονανθράκων συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών, την ενίσχυση του ετήσιου προϋπολογισμού και επενδύσεις με μακροπρόθεσμες αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Επίσης προβλέπεται ότι τα έσοδα του Ταμείου δεν θα μπορούν να διατεθούν για την παροχή πιστώσεων, δηλαδή δανείων, προς φορείς του Δημόσιου του ευρύτερού δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Προνοείται η ίδρυση Επενδυτικής Επιτροπής η σύνθεση της οποίας θα καθορίζεται από κανονισμούς τους οποίους θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και η Βουλή.

Παράλληλα ιδρύεται Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας με αρμοδιότητα τον καταρτισμό κώδικά ηθικής και δεοντολογίας που θα διέπει τις επενδυτικές επιλογές του Ταμείου.

Αίτημα της Επιτροπής Εμπορίου είναι να έχει λόγο η Βουλή στη διαχείριση των εσόδων, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι επιθυμεί να έχει και τεχνοκρατικό ρόλο. Στόχος είναι ο έλεγχος των διαδικασιών. Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, υπέδειξε ενώπιων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι η όποια συμμετοχή της Βουλής σε διοικητικές πράξεις συνιστά επέμβαση από τη μία εξουσία στην άλλη, ενέργεια είπε αντισυνταγματική.

.philenews.com
8/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin