Thursday, January 24, 2013

Ο νέος Ελληνισμός της Τουρκίας

 Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*
Ε​​νώ χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό ή να αναβάλουν τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, μερίδα τους έχει εγκατασταθεί στην Τουρκία. Μια σειρά παραγόντων συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Από τη μια, η τουρκική οικονομία διάγει μια δεκαετία αναπτύξεως εντυπωσιακής, όχι μόνο για τα δεδομένα της χώρας αλλά και παγκοσμίως, και αποτελεί πόλο έλξεως εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Από την άλλη, η σχετική βελτίωση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και η ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών επέτρεψαν την αλλαγή μιας ιδιαιτέρως αρνητικής εικόνας για την Τουρκία, μιας εικόνας επηρεασμένης από δεκαετίες ανταγωνισμού, την απουσία λύσεως του Κυπριακού και των διμερών διαφορών στο Αιγαίο. Η αύξηση του όγκου των ελληνοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων δημιουργεί και αυτή τη δική της δυναμική.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι άνευ ιστορικού προηγουμένου. Αντίστοιχο μεταναστευτικό ρεύμα είχε σημειωθεί και τον δέκατο ένατο αιώνα. Ενώ Ελληνες πολίτες του Βασιλείου της Ελλάδος μετανάστευαν στην Αμερική, άλλοι μετανάστευαν στην Κωνσταντινούπολη και την Ιωνία. Και αν η Σύμβαση του 1923 για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έδωσε τέλος στη μακραίωνη παρουσία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία, για πολλούς η μετοικεσία στην Τουρκία αποτελεί μια μορφή «επιστροφής» στις πατρογονικές εστίες. Οσοι έλκουν την καταγωγή τους από την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο ή την Ανατολική Θράκη, βρίσκονται σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί σε οικογενειακές διηγήσεις, αναμνήσεις ευτυχισμένων εποχών, πολέμων και ξεριζωμού. Αλλά και όσοι δεν έχουν οικογενειακούς δεσμούς με κάποια περιοχή της Τουρκίας βρίσκονται σε μια χώρα κάθε άλλο παρά ουδέτερη. Η συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως, της Σμύρνης και της Τραπεζούντος στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας υπερβαίνει κατά πολύ τα χωρικά τους όρια.
Οι αριθμοί των Ελλαδιτών εργαζομένων στην Τουρκία δεν είναι εντυπωσιακοί σε απόλυτες τιμές. Δεδομένης, όμως, της συρρικνώσεως της ελληνικής μειονότητος, ακόμη και αυτή η παρουσία αποτελεί κρίσιμη ενίσχυση του δυναμικού της τελευταίας στις πλέον δυναμικές ηλικιακές ομάδες. Σε μια εποχή που η Τουρκία αναθεωρεί εν μέρει πολιτικές δεκαετιών εις βάρος των μειονοτήτων, επιστρέφει κατασχεθείσες περιουσίες και επιτρέπει την επαναδραστηριοποίηση πολλών κοινοτικών ιδρυμάτων, η δημογραφική αδυναμία των Ελλήνων της Τουρκίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την εκμετάλλευση των νέων ευκαιριών. Κατά τούτο η παρουσία των Ελλαδιτών λειτουργεί ευεργετικώς: Ηδη δρέπονται οι πρώτοι καρποί της συνεργασίας μεταξύ Ελλαδιτών, Ελλήνων της Πόλης και Τούρκων, όπως η λειτουργία για πρώτη φορά μετά δεκαετίες ενός ελληνόφωνου εκδοτικού οίκου στην Τουρκία. Η θεσμική οργάνωση της συνεργασίας μεταξύ των Ελλαδιτών και Ελλήνων της Πόλης θα συμβάλει σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Η εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας είναι η μόνη που μπορεί να ανταποκριθεί και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον της τουρκικής κοινωνίας για την Ελλάδα, την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, αλλά και την ελληνική μειονότητα της Τουρκίας. Η δυναμική προώθηση της εικόνας της Ελλάδος και του ελληνικού πολιτισμού εντός της τουρκικής κοινωνίας δεν αποτελεί μόνον αναγκαία συνθήκη για την ανατροπή μιας αρνητικής εικόνας που στηρίζεται σε πάγιες προκαταλήψεις της τουρκικής κοινωνίας, αλλά και στην πρόσφατη περιπέτεια της χρεοκοπίας. Αποτελεί και ευκαιρία αξιοποιήσεως ενός ανθρωπίνου δυναμικού που βρέθηκε μεν εκτός Ελλάδος, μπορεί όμως να συμβάλει στην εθνική ευημερία με άλλους τρόπους. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

* Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
 .kathimerini.gr
24/01/13

1 comment :

  1. Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη «Μιλιέτ»....Βαρθολομαίος: «Πολλοί Ελληνες θέλουν να εγκατασταθούν στην Κωνσταντινούπολη» .....«Η Τουρκία πρέπει να δώσει δικαιώματα και εγγυήσεις»......

    Στον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» και τονίζει ότι, προκειμένου να επιστρέψουν, πρέπει να δοθούν δικαιώματα και εγγυήσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι «λόγω κρίσης στην Ελλάδα, Κωνσταντινουπολίτες ή μη, οι Έλληνες θέλουν να εγκατασταθούν στην Τουρκία».

    «Οι Ελληνες θέλουν να εγκατασταθούν εδώ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας η οποία δημοσιεύει, στο φύλλο της Δευτέρας, τη συνέντευξη Βαρθολομαίου.

    «Οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης ήταν 120.000. Γιατί έφυγαν; Στα καλά καθούμενα εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πήγαν σε άλλη χώρα; Υπήρχαν λόγοι που έφυγαν, μαζικά» λέει ο πατριάρχης και τονίζει πως για να επιστρέψουν «πρέπει να δοθεί ιθαγένεια. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Τα σπίτια τους πωλήθηκαν ή έγιναν αντικείμενο αρπαγής».

    «Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις» συνεχίζει ο κ. Βαρθολομαίος και αναρωτιέται: «Τι θα γίνει αν επαναληφθούν τα γεγονότα του 1955, ή η απέλαση 12.000 Ελλήνων, το 1964;».

    Ο Βαρθολομαίος αναφέρει ότι, «με δεδομένη την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν. Ορισμένοι το έχουν κάνει. Και δεν είναι μόνο Κωνσταντινουπολίτες. Αναζητούν δουλειά. Υπάρχουν ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Μαθαίνουν τουρκικά και αγαπούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να μείνουν».

    Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο Βαρθολομαίος επισημαίνει ότι «θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, το συντομότερο. Αυτό είναι πληγή για τη χώρα μας. Ως Πατριαρχείο, ευχόμαστε να υπάρξει διάλογος. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές και
    μπορεί να ξεκινήσει πιο θετική περίοδος».

    Η συνέντευξη Βαρθολομαίου δημοσιεύεται στη «Μιλιέτ», σε δύο συνέχειες. Στο χθεσινό πρώτο μέρος, ο πατριάρχης αναφέρθηκε στην υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, λέγοντας «διαβάσαμε στην εφημερίδα "Χουριέτ" ότι θα έχει συσταθεί μια επιτροπή, αλλά δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην επιτροπή αυτή».

    «Σαν να μην είμαστε εμείς συνομιλητές. Συζητείται το θέμα της Σχολής και το Πατριαρχείο δεν γνωρίζει τίποτε» τόνισε και υπογράμμισε: «Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Συνθήκη της Λωζάνης; Η Συνθήκη λέει ότι οι μειονότητες μπορούν, με ιδίους πόρους, να ανοίγουν σχολεία θρησκευτικής εκπαίδευσης. Εμείς δεν θέλουμε καινούργιο σχολείο, αλλά να επαναλειτουργήσει η παλιά σχολή».

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5001937/polloi-ellhnes-theloyn-na-egkatastathoyn-sthn-kwnstantinoypolh/

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin