Friday, January 18, 2013

Ξεπουλιούνται οι ελληνοκυπριακές περιουσίες

Να καταγγείλουμε τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στο ΕΔΑΔ για παραβίαση των όρων εντολής της
Η στροφή της προσοχής και του ενδιαφέροντος των πολιτών, των πολιτικών, αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να θεωρείται λογική και αναμενόμενη, λαμβανομένης υπόψη της έντασης, της διάρκειας και του βάθους της κρίσης που βιώνουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και κατανοητή, όταν το κράτος μας βρίσκεται προ του κινδύνου της χρεοκοπίας, όταν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βιώνουν το δράμα της ανεργίας και ακόμη περισσότεροι βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σε οριακά επίπεδα.


Το Κυπριακό, χωρίς αμφιβολία έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα. Ίσως φυσιολογικά, αφού είναι κοινή πεποίθηση ότι γύρω από το εθνικό μας θέμα δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική εξέλιξη. Είναι όμως όντως τα πράγματα τόσο στατικά; Η Τουρκία κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, αναμένοντας πότε εμείς θα νιώσουμε ξανά οικονομικά ισχυροί, ή έστω ασφαλείς, για να ασχοληθούμε με το Κυπριακό; Η δική μου εκτίμηση είναι πως όχι. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές. Ξέρει πολύ καλά να εκμεταλλεύεται καταστάσεις, ιδιαίτερα όταν αισθάνεται ανενόχλητη.
Ένα τέτοιο πεδίο δράσης της Τουρκίας είναι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων (Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας), μέσω της οποίας είναι πλέον σαφές ότι εφαρμόζει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγής του δημογραφικού χάρτη, μέσα από το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Είναι γι’ αυτό που ως Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων αναλάβαμε πρόσφατα μιαν πρωτοβουλία για να υπάρξει εκ μέρους τής χώρας μας τόσο πολιτική όσο και νομική αντίδραση, πριν είναι πολύ αργά.
Με επιστολές μας προς τον Γενικό Εισαγγελέα, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας, εκφράσαμε την ανησυχία της για την τροπή που έχει πάρει το θέμα πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας (IPC) και τη λύπη μας για το γεγονός ότι οι προσφυγές Ελληνοκυπρίων στην IPC αυξάνονται συνεχώς.
Είναι καιρός το κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να καταγγείλει το ούτω καλούμενο ένδικο μέσο που, στην πραγματικότητα, παραβιάζει τους όρους εντολής του και προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας. Να καταγγείλει το γεγονός ότι δεν ασχολείται με την πληρωμή ενοικίου στον προσφυγικό κόσμο για απώλεια χρήσης, ως όφειλε, και δεν περιορίζεται εις τον υπολογισμό και την επιστροφή του ενοικίου, αλλά αναγκάζει τον πρόσφυγα ιδιοκτήτη να πουλήσει τη γη του, πράγμα που δεν πιστεύουμε ότι ήταν η αρχική πρόθεση του ΕΔΑΔ. Αυτό γίνεται με τρόπο εκβιαστικό και αφού, σε πολλές περιπτώσεις, αποκλείεται η συμμετοχή Ελληνοκύπριων δικηγόρων, με αποτέλεσμα, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνούμε σήμερα, οι ελληνοκυπριακές περιουσίες να εκποιούνται, χωρίς υπερβολή, για ένα κομμάτι ψωμί.
Έτσι, κάτι που ξεκίνησε σαν μια σοβαροφανής προσπάθεια αποκατάστασης ατομικών δικαιωμάτων, στο τέλος καταλήγει ένας σκέτος εκβιασμός, που χρησιμοποιείται με βάση αποκλειστικά πολιτικές σκοπιμότητες, για αλλοίωση του δημογραφικού χαραχτήρα της Κύπρου και δημιουργία εσωτερικής αναταραχής και διάσπασης του λαού μας.
Είναι καιρός η Γενική Εισαγγελία, ανεξάρτητα από το ποια Κυβέρνηση θα προκύψει από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλησης μιας ευρείας σύσκεψης αρμόδιων φορέων και παραγόντων, για αντιμετώπιση της κατάστασης, κατατόπιση του κοινού και προσφυγή στο ίδιο το ΕΔΑΔ για τον τρόπο με τον οποίο αλλοιώνεται και τυγχάνει εκμετάλλευσης η αρχική του απόφαση.
Εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει να αφήσουμε τα οικονομικά και άλλα προβλήματα να επηρεάσουν τη συνέχιση του αγώνα μας για να απαλλαγεί η ευρωπαϊκή Κύπρος από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και για την αποκατάσταση σ’ όλον τον κυπριακό λαό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών. Αν θα κάνουμε θυσίες, που θα κάνουμε, ας αφορούν την οικονομία και όχι το πολιτικό μέλλον του τόπου μας. Το θέμα που εγείρουμε προσφέρει μια κατεύθυνση και μια διέξοδο από πλευράς ουσίας αλλά και τακτικής και στρατηγικής.
ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
Δήμαρχος Αμμοχώστου και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου

.sigmalive.com/simerini
18/1/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin