Thursday, December 6, 2012

Το Πολεμικό Ναυτικό στους Βαλκανικούς πολέμους (Video Ανιχνεύσεις)




-----
Τη σημαντική συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους βαλκανικούς πολέμους εξέτασαν οι “Ανιχνεύσεις” στην εκπομπή της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου.
Όπως είναι γνωστό, οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι συνήψαν, το 1912, συμφωνία για να πολεμήσουν κατά της Τουρκίας στην οποία δεν συμπεριέλαβαν αρχικά την Ελλάδα. Οι διπλωματικοί ελιγμοί του Βενιζέλου αλλά κυρίως η εκτίμηση ότι η Ελλάδα διαθέτει πολεμικό ναυτικό το οποίο θα μπορούσε να ανακόψει τις θαλάσσιες οδούς ανεφοδιασμού των τουρκικών δυνάμεων ή την πρόκληση ζημιών απο το τουρκικό ναυτικό, έκανε τους δύο συμμάχους να αλλάξουν γνώμη και να την συμπεριλάβουν στη συμμαχία παρά το γεγονός, ότι η Ελλάδα είχε και αυτή βλέψεις στη Μακεδονία.

Η συμβολή του ναυτικού στους βαλκανικούς πολέμους υπήρξε καθοριστική. Ξεχώρισαν οι ηγετικές ικανότητες του Κουντουριώτη, αρχηγού του στόλου, και οι δυνατότητες που είχε το θωρηκτό Αβέρωφ. Ο συνδυασμός αυτών των δύο πλεονεκτημάτων έκαναν κυρίαρχο στη θάλασσα το ελληνικό ναυτικό με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να κλεισθούν στα στενά των Δαρδανελλίων, όπου και κατέφευγαν μόλις αντιλαμβάνονταν ότι απέναντί τους βρίσκεται ο Αβέρωφ.
Στην εκπομπή συμμετειχαν: ο Πλοίαρχος και Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος κ. Χρήστος Παυλούδης, ο αντιναύαρχος ε.α. κ Ιωάννης Παλούμπης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο λέκτορας στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων Ζήσης Φωτάκης. Θα παρουσιασθούν ακόμη βίντεο με πλάνα εποχής απο τις ναυμαχίες, μια τρισδιάστατη απεικόνιση της βύθισης του τουρκικού θωρηκτού Feth-i-Bulent στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απο τον αντιπλοίαρχο-τότε- Βότση και μια συνέντευξη του Αρχηγού του Στόλου Κωνσταντίνου Μαζαράκη Αινιάν.
Pantelis Savvidis
http://www.anixneuseis.gr
31/10/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin