Sunday, December 2, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Μποναμάς στο νέο πρόεδρο από Ηνωμένα Έθνη

Δεν θέλει ο Ντάουνερ να χαθεί το έγγραφο στις προεκλογικές κόντρες. Eάν κατατεθεί τώρα το έγγραφο συγκλίσεων/ αποκλίσεων θα εξουδετερωθεί. Θα αποτελέσει αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ των υποψηφίων και το κείμενο θα τεθεί εκτός μάχης πριν καλά-καλά δοθεί στους διαπραγματευτές.
 Ο Έρογλου υπέβαλε πρόταση στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και πιο συνολική στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 για «δίκαιη και ίση κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού»

Λευκωσία: Μποναμά, έστω και δυο μήνες μετά τα Χριστούγεννα, ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη για τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και την ομάδα του μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου με τον Πρόεδρο που θα εκλεγεί, οι ΟΗΕδες θα του ενεχειρίσουν το έγγραφο με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις ώστε «να γνωρίζει τη βάση διαπραγμάτευσης». Όπως πληροφορούμαστε, οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά το Κυπριακό αλλά και τα πολιτικά τεκταινόμενα στο νησί, σημειώνουν πως με την τροπή που πήρε η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, θεωρούν πως εάν κατατεθεί τώρα το έγγραφο συγκλίσεων/ αποκλίσεων θα εξουδετερωθεί. Θα αποτελέσει αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ των υποψηφίων και το κείμενο θα τεθεί εκτός μάχης πριν καλά-καλά δοθεί στους διαπραγματευτές. Ως εκ τούτου, σημειώνουν, η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, είναι όπως το έγγραφο δοθεί στον νέο Πρόεδρο για να γνωρίζει από πού θα συνεχίσει τις συνομιλίες, όπως ανέφερε στον «Φ» αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού. Άλλωστε, η υποβολή στον απερχόμενο Πρόεδρο του εγγράφου δεν θα έχει καμία πρακτική σημασία.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, πάντως, κατά την περιοδεία του στην περιοχή, άφησε να αιωρείται το θέμα με την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων ως προς τη μορφή της λύσης. Όπως πληροφορούμαστε, ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ έθεσε το ζήτημα αυτό υπό μορφήν προβληματισμού, υποδεικνύοντας πως στο σημείο που έχει φθάσει το Κυπριακό θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο άλλου σεναρίου, μιας άλλης μορφής λύσης, πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει απόφαση στα Ηνωμένα Έθνη για να αρχίσει τώρα μια τέτοια βολιδοσκόπηση.


Ωστόσο, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, πέραν από την κατάθεση του προβληματισμού αυτού ενώπιον ξένων πρεσβευτών στη Λευκωσία, τους οποίους κάλεσε για να ενημερώσει για το Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα και στη συνάντηση που είχε με τον Προεδρικό Επίτροπο, Γιώργο Ιακώβου. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως ο Αλεξάντερ Ντάουνερ διερωτήθηκε κατά τη συνάντηση με τον κ. Ιακώβου κατά πόσον, ακούγοντας απόψεις ένθεν και ένθεν για τη διζωνική ομοσπονδία, θα ήταν ρεαλιστικό να κινηθεί η διαδικασία προς μια άλλη βάση λύσης. Κατέγραψε, πάντως, την αντίδραση της Λευκωσίας, που από την πλευρά της διερωτήθηκε γιατί εγείρεται τέτοιο ζήτημα τώρα.


Όπως, πάντως, πληροφορούμαστε, κατά τις συζητήσεις που είχε την περασμένη Δευτέρα στο Φόρεϊν Όφις, οι Βρετανοί υπέδειξαν στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, «πως μπορεί να έχει δίκαιο», όμως στην παρούσα φάση κάνει ζημιά και του συνέστησαν να παραμείνει στην ίδια γνωστή ρητορική.


Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού αναμένεται εκτός απροόπτου να επανέλθει στην περιοχή τον Ιανουάριο με στόχο αυτή τη φορά να συναντηθεί με τους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ταξίδι του αυτό θα πραγματοποιηθεί για να συντηρήσει ουσιαστικά το ενδιαφέρον στο Κυπριακό αλλά και να στηθεί μια γέφυρα για τις παρεμβάσεις που θα υπάρξουν μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.


Το κλειδί για τα Ηνωμένα Έθνη είναι ποιος θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο νέος Πρόεδρος της Κύπρου και ποιες θα είναι οι προθέσεις του ως προς τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Για όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν στον Διεθνή Οργανισμό σενάρια για εφαρμογή, όπως τόνιζαν πηγές του ΟΗΕ.


Η ΑΓΚΥΡΑ παρουσιάζεται αποφασισμένη να λάβει μέτρα για να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της «νόμιμα» δικαιώματα όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με την εξόρυξη και αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου. Αυτό διαμηνύθηκε πρόσφατα και προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος αναμένεται αυτήν την εβδομάδα στην Άγκυρα. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Χαλίτ Τσεβίκ, σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 2012, διαβιβάζει κείμενο του εκπροσώπου του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη (Χιλμί Ακίλ). Η επιστολή συνιστά απάντηση σε αυτήν που έστειλε ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο οποίος σχολίαζε την ομιλία Νταβούτογλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Στην επιστολή, οι Τούρκοι πέραν από τις διάφορες ιστορικές ανακρίβειες και ισχυρισμούς, καταλήγουν με το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ. Καταγράφοντας την προειδοποίηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι θα ληφθούν από τουρκικής πλευράς όλα τα απαραίτητα μέτρα υπεράσπισης των «δικαιωμάτων» της, προχωρεί επαναφέροντας τη γνωστή πρόταση Έρογλου. Αναφέρει πως ο Έρογλου υπέβαλε πρόταση στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και πιο συνολική στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 για «δίκαιη και ίση κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού». Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «εάν η ελληνική πλευρά είναι ειλικρινής σχετικά με τη συνεργασία και τη συμφιλίωση στο νησί και στην περιοχή, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ανταποκρίνεται θετικά σε αυτήν την εποικοδομητική πρόταση». Βεβαίως τέτοιες επιστολές αποτελούν βήμα για τη δημιουργία εντυπώσεων αλλά έχουν και διαδικαστικό χαρακτήρα για να μην μένουν αναπάντητες οι τοποθετήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

.philenews.com
2/12/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin