Friday, November 2, 2012

Θαύμα - «μαϊμού» σε εκκλησία στα Σκόπια... Για όλα έφταιγε η... υγρασία

Παναγιώτης Σαββίδης
Τελικά στην υγρασία οφείλεται ο «αυτοκαθαρισμός» τοιχογραφιών στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο των Σκοπίων το περασμένο Πάσχα, που φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είχαν αποδώσει σε «θαύμα»

Συγκεκριμένα οι τοιχογραφίες του ναού, που είχαν «μαυρίσει» με το πέρασμα των χρόνων από τον καπνό των κεριών και των καντηλιών, καθάρισαν και πήραν και πάλι το φυσικό τους χρώμα με το χρυσό να ξεχωρίζει στα φωτοστέφανα των Αγίων.  

Την εκκλησία είχε επισκεφθεί τότε τόσο ο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων Στέφανος, όσο και ο πρωθυπουργός Νίκολας Γκρούεφσκι.

Ωστόσο μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Διατήρησης, προέκυψε πως οι τοιχογραφίες καθάρισαν λόγω της υγρασίας, που προκλήθηκε στους τοίχους από τον γενικότερο καθαρισμό της εκκλησίας που προηγήθηκε. 

Το νερό μαζί με τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιήθηκαν, προκάλεσαν μια χημική αντίδραση που επέφερε, μέσω της υγρασίας στους τοίχους, τον καθαρισμό των τοιχογραφιών από το μαύρισμα της καπνίλας, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερ»
 2/11/12
--------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin