Saturday, November 3, 2012

Επεισόδιο στην Κλεισούρα

Tου Σταυρου Τζιμα
Αναταράξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν οι πρωτοφανείς ασχήμιες εναντίον ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχε και ο πρέσβης μας στα Τίρανα με πρωταγωνιστές Τσάμηδες, ακραίους Αλβανούς εθνικιστές, αλλά και Αλβανοκοσοβάρους(!) ανήμερα την 28η Οκτωβρίου μεταξύ Τεπελενίου και Κλεισούρας. Κραυγάζοντας χυδαία συνθήματα κατά της Ελλάδας και εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα έναντίον της αυτοκινητοπομπής, εκατό περίπου άτομα επιχείρησαν να εμποδίσουν τη μετάβαση πολυμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας στο νεκροταφείο Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, στην Κλεισούρα.
Στην αποστολή συμμετείχαν ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Νίκος Πάζιος που εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλβανίας κ. Βαγγέλης Ντούλες και δεκάδες άλλοι εκδρομείς - συγγενείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν καταδιώκοντας τα ιταλικά στρατεύματα. Οταν η αυτοκινητοπομπή έφτασε στη γέφυρα του Τεπελενίου, ομάδες Τσάμηδων και μελών της εθνικιστικής Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο, ενώ εκστόμιζαν ακατονόμαστες βρισιές εναντίον των Ελλήνων και πετούσαν πέτρες, ξύλα και αυγά κατά των αυτοκινήτων και των λεωφορείων. Με την επέμβαση της αλβανικής αστυνομίας η αποστολή συνέχισε το ταξίδι και η κατάθεση στεφανιών στην Κλεισούρα, αλλά και στο δεύτερο στρατιωτικό νοσκοκομείο στους Βουλιαράτες, έγινε κανονικά.
Η ατμόσφαιρα όμως στις σχέσεις των δύο χωρών, σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες επανεκκίνησής τους, επιβαρύνθηκε και παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ κράτησε χαμηλούς τόνους, με τον εκπρόσωπό του κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα να καταδικάζει σε δήλωσή του το γεγονός, στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για το διογκούμενο ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία. Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να φέρει το θέμα των κλιμακούμενων και τροφοδοτούμενων από πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου προκλήσεων στην Ε.Ε., με την έννοια ότι παραβιάζονται οι κανόνες καλής γειτονίας, προϋπόθεση που θέτουν οι Βρυξέλλες για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μιας χώρας. Η αλβανική κυβέρνηση απέφυγε για μια ακόμη φορά να αποδοκιμάσει προκλήσεις του είδους, και αυτό γιατί Τσάμηδες και εθνικιστές ασκούν ισχυρές πιέσεις στο πολιτικό σύστημα. Σε ανακοίνωσή της η ομογενειακή οργάνωση «Ομόνοια» εκφράζει τη θλίψη και την απογοήτευση της μειονότητας, «καθώς μικρή ομάδα ατόμων, που μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές, προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια», και τονίζει πως «άλλη μια φορά διαπιστώνουμε με λύπη ότι κάποιοι δεν έχουν μετανοήσει για συνεργασίες που διέπραξαν με τις κατοχικές δυνάμεις, με συνέπεια δεινά για τον ελληνικό, αλλά και τον αλβανικό λαό».
 .kathimerini.gr
2/11/12
----

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin