Tuesday, November 6, 2012

Κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας αν φύγουν οι Ρώσοι

Απορρίπτουν κυβέρνηση και Κεντρική τα περί ξεπλύματος Λευκωσία: Φυγή των ξένων επενδύσεων και επενδυτών και κατ’ επέκταση σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας μας θα αποτελέσει τυχόν διαφοροποίηση του εταιρικού φόρου. Ενδεικτικό, αποτελεί το γεγονός ότι με βάση εκτιμήσεις η συνεισφορά των εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων στο ΑΕΠ αγγίζουν το 10%, το οποίο μεταφράζεται σε €1,8 δισ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς μόνο οι εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο νησί ξεπερνούν τις 40.000.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας οι καταθέσεις των κατοίκων τρίτων χωρών, άγγιζαν τα €21,3 δισ. τέλος Σεπτεμβρίου και εκτιμάται το ποσό των $26 δισ. ως καταθέσεις Ρώσων πολιτών, σύμφωνα με το Spiegel.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στο νησί, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η Κεντρική λαμβάνει όλα τα μέτρα σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών και παρέπεμψε στις εκθέσεις αξιολόγησής τους.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης MoneyVal του Σεπτεμβρίου 2011, η οποία καταφέρεται θετικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα.

 .philenews.com/el-gr
6/11/12
-

  • 2. Θέτει θέμα και η Μέρκελ για τον εταιρικό φόρο

Λευκωσία: Πολύ δύσκολες μέρες φαίνεται ότι περιμένουν τη χώρα μας και μακρύς είναι ο δρόμος μέχρι τη συνομολόγηση μνημονίου, έγκρισή του από τα κράτη-μέλη και αποδέσμευση των πρώτων δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Γερμανία θα θέσει επιτακτικά θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου και ξέπλυμα χρήματος. Ο Markus Gallander, εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος των Σοσιαλιστών στη Γερμανία (SPD) Carsten Schneider, με αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Φ» αποκαλύπτει ότι:

Η Κυβέρνηση Μέρκελ διαβεβαίωσε το SPD ότι θα εγείρει θέμα ξεπλύματος χρήματος κατά τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν με την Κυπριακή Κυβέρνηση
Το SPD θα θέσει θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου στην Κύπρο, πριν τη λήψη των αποφάσεων από τη Γερμανική Βουλή. Ο κ. Gallander υποστήριξε ότι «η Κύπρος είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία και αυτά τα χρήματα πιστεύεται ότι είναι μαύρα, τα οποία διοχετεύονται μέσω της Κύπρου, και του κατ’ αναλογία μεγάλου χρηματοπιστωτικού της τομέα».

Στο μεταξύ στον αέρα βρίσκεται ακόμα το θέμα της επανόδου στην Κύπρο του κλιμακίου της Τρόικας για τις τελικές διαβουλεύσεις. Η Κυβέρνηση αναμένει στο ακουστικό, ενώ τα μηνύματα από το εξωτερικό επιμένουν για στασιμότητα.

.philenews.com/el-gr/ 
6/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin