Friday, November 9, 2012

Ενοποίηση Τουρκίας - Κύπρου στην… πράξη

Έτσι ερμηνεύει τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα ο Α. Νταβούτογλου.

Η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ο Γ. Ομήρου.

 
Η μεταφορά νερού αποτελεί στην πράξη την ενοποίηση της Τουρκίας με την Κύπρο. Αυτό υποστήριξε, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Υπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.


Για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επιπρόσθετα ότι η Κύπρος «έχει μια γεωπολιτική και γεω-οικονομική σύνδεση με την Ανατολία», ενώ επανέλαβε το γεγονός ότι στις διασκέψεις της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, το ψευδοκράτος συμμετέχει ως παρατηρητής με την ονομασία «τ/κ κράτος», καθώς και το ότι ο αριθμός των διεθνών οργανώσεων όπου το ψευδοκράτος εκπροσωπείται επίσημα, έχει ανέλθει στις 19.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαβαντίς», ο Αχμέντ Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Τουρκία λαμβάνει κάθε είδους μέτρα για να προστατεύσει τόσο τα δικά της συμφέροντα, όσο και τα «δικαιώματα των ομογενών της στην Κύπρο», εννοώντας τους Τουρκοκυπρίους.
Ενεργειακή ασφάλεια
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως οι εξελίξεις στην Κύπρο με την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ εξυπηρετούν ακριβώς τον στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για άσκηση εντονότερων πιέσεων προς την Τουρκία, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε περαιτέρω, «η διασφάλιση "διαρκούς, ανταγωνιστικής και ασφαλούς ενέργειας στην Ευρώπη" αποτελεί μείζον στοίχημα, με πολλαπλούς στόχους, αλλά και προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «για την Κύπρο, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας», αφού βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε ενεργειακές εισαγωγές για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και μεταφορών.
«Τα θετικά αποτελέσματα στις σχετικές έρευνες εντός της Αποκλειστικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου μπορούν να οδηγήσουν, τόσο στην ικανοποίηση των δικών της ενεργειακών αναγκών, όσο και στη συμβολή της χώρας στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συγκυρίας αυτής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μεγιστοποιεί τα οφέλη για την Κύπρο, τις γειτονικές της χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της περιοχής και κατ’ επέκτασιν της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας.
Τουρκική αποθράσυνση
Ωστόσο, «απολαμβάνοντας την ανεκτικότητα και, ενίοτε, την ενθάρρυνση ορισμένων κύκλων της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές και επιθετικές της ενέργειες σε βάρος της Κύπρου με αφορμή την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυρίαρχων δικαιωμάτων της για διερεύνηση και εξόρυξη ενδεχομένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης», επισήμανε περαιτέρω ο Γιαννάκης Ομήρου, για να υπογραμμίσει ότι τα κυρίαρχα αυτά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πηγάζουν από και ευθυγραμμίζονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο, ειδικότερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. 

.sigmalive.com
9/11/12
---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin