Thursday, November 8, 2012

8/11/12: Υπερψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο (μνημόνιο ΙΙΙ)

Υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου (μνημόνιο ΙΙΙ) με πλειοψηφία 153 υπέρ 128 κατά.

Το νομοσχέδιο για το τρίτο Μνημόνιο κρίθηκε νωρίτερα συνταγματικό από την πλειοψηφία της Βουλής.


Στην ονομαστική ψηφοφορία περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου υπέρ της συνταγματικότητα ψήφισαν 170 βουλευτές και κατά 47.


Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας έχει ως εξής: "Ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας ψήφισαν 47, κατά 170. Συνεπώς οι αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν δεκτές".


Σε «ηφαίστειο» μετατράπηκε η Βουλή μετά την σφοδρή αντίδραση των υπαλλήλων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση στην ουσία του αυτοδιοίκητου της Βουλής στο οποίο και υπάγονται οι ίδιοι. Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας τροποποίησε την διάταξη που προέβλεπε ότι όσα ορίζονται για τους δημοσίους υπαλλήλους καταλαμβάνουν ή έχουν ανάλογη εφαρμογή και στους υπαλλήλους της Βουλής «σε συνδυασμό και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της».

Ακολούθησε μια θυελλώδης συνεδρίαση με οξύτατες επιθέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και η ονομαστικη ψηφοφορια.
-------

  • Να απόσχει της ψηφοφορίας επέλεξε τελικά ο Κώστας Σκανδαλίδης, στάση την οποία εξήγησε με ανοικτή επιστολή του.
Σε αυτήν αναφέρει:
«Τα μέτρα που έρχονται σήμερα στη Βουλή καθώς και η διαδικασία «διαπραγμάτευσης» που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών μας λόγων και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας. Μια συμφωνία για την οποία απαιτήθηκαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει να σταθεί όρθια η χώρα και να αναθεωρηθούν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου. (...) Είναι υφεσιακά και αναποτελεσματικά καθώς δεν διασφαλίζουν ούτε την οικονομική τους απόδοση, ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΝΑΙ εκμηδενίζει σχεδόν κάθε ελπίδα να βγούμε από την κρίση και την παρακμή.
Eίναι συνενοχή στο αδιέξοδο μιας πολιτικής και αποδοχή της οριστικής μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η προοπτική της.
Αναγνωρίζω ότι τυχόν πλειοψηφία του ΟΧΙ επί των παρόντων θα οδηγούσε στην άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στη χώρα αλλά θα τη βάλουν πιθανότατα σε νέες περιπέτειες.
(...)

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι δεν μπορώ να υπερψηφίσω τα μέτρα, ούτε και θέλω να προσμετρηθεί η ψήφος μου στις δυνάμεις αποσταθεροποίησης της χώρας. Γι' αυτό απέχω από τη διαδικασία ψηφοφορίας.
---

  • Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, τους βουλευτές που ψήφισαν «όχι» και «παρών», δηλαδή τους κ.κ. Κασσή, Γκερέκου, Κουτσούκο, Μπόλαρη, Παραστρατίδη και Σκανδαλίδη.

  • Επίσης, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς τον βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Κασσαπίδη που ψήφισε «παρών».
«Οχι» στο πολυνομοσχέδιο ψήφισαν συγκεκριμένα ο Θόδωρος Παραστρατίδης και ο Μιχάλης Κασσής, «παρών» ψήφισαν ο Γιώργος Κουτσούκος και ο Μάρκος Μπόλαρης, «παρούσα» ψήφισε και η Αντζελα Γκερέκου, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης απείχε της ψηφοφορίας.
«Ναι» ψήφισε τελικά η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είχε εκφράσει αρχικά επιφυλάξεις.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin