Tuesday, October 30, 2012

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ.... Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ η Βουλγαρία

Τη στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Σερβία και η ΠΓΔΜ (FYROM) για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επανέλαβε η Βουλγαρία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Νικολάι Μλαντένοφ.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας από το Μπλαγκόεβραντ, καμιά άλλη χώρα δεν θα ωφεληθεί περισσότερο από την ένταξη της Σερβίας και της ΠΓΔΜ στην ΕΕ όσο η Βουλγαρία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", ο κ. Μλαντένοφ επισήμανε ότι η Σόφια θα πρέπει να θέσει ανοιχτά τα ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις της με τους γείτονές της, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος, όπως υπογράμμισε για να προστατευθούν τα βουλγαρικά εθνικά συμφέροντα.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι η χώρα του ανησυχεί για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, επειδή δεν τίθενται σ' αυτήν ζητήματα όπως τα προβλήματα της βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα αυτή.
«Εάν θέτουμε σύνορα στα Βαλκάνια, θέτουμε σύνορα ενώπιόν μας. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας και ανταλλαγών» τόνισε ο κ. Μλαντένοφ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Dnevnik.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας είχε εκφράσει τη λύση του για την τάση που, όπως είπε, έχει η ΠΓΔΜ στις σχέσεις της με τη Βουλγαρία και η οποία είναι σε αντίθεση με τη διμερή διακήρυξη καλής γειτονίας που υπεγράφη ανάμεσα στη Σόφια και τα Σκόπια το 1999.
Όπως ανέφερε ο κ. Μλαντένοφ, η τάση αυτή πηγάζει «από την ερμηνεία της ιστορίας σε υψηλό εθνικιστικό πνεύμα» στην ΠΓΔΜ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112942525 
30/10/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin