Wednesday, October 31, 2012

Ερντογάν: «Δεν υφίσταται στον κόσμο χώρα με το όνομα Κύπρος»


Του Νίκου Στέλγια
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί από την Τρίτη επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία, ισχυρίστηκε ότι δεν υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κ. Ερντογάν απευθύνθηκε προς την Ε.Ε. και υπενθύμισε ότι στην Κύπρο υφίσταται η πράσινη γραμμή.
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε τα εξής: «Η Ε.Ε. αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας χώρας με την ονομασία «Κύπρος». Δεν υφίσταται στον κόσμο χώρα με το όνομα «Κύπρος». Στην Κύπρο υφίστανται η Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, η Βόρεια Κύπρος και η πράσινη γραμμή. Οι χώρες της Ε.Ε. γιατί αγνοούν την ύπαρξη της πράσινης γραμμής;».


Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.: «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Προεδρία. Γι' αυτό τον λόγο έχουν διακοπεί οι συνομιλίες. Αυτή η εξέλιξη δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κ. Μέρκελ είχε παραδεχθεί ότι η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν λάθος.  Ωστόσο, ακόμη επιμένουν στο λάθος τους».

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. αδίκησε την Τουρκία. Ακόμη, σύμφωνα με την άποψη του, οι Βρυξέλλες δεν κατανοούν τις θέσεις της Άγκυρας. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης του είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2023. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ερντογάν, οι σχέσες Άγκυρας – Βρυξελλών ενδέχεται να διακοπούν. 
Ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί από την Τρίτη επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία. Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας συναντά την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Σε αυτή την συνάντηση, οι δυο πλευρές θα συζητήσουν σημαντικά θέματα όπως την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την κρίση στη Συρία κ.ά.
Με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Γερμανία, διάφορες γερμανικές, τουρκικές και κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατεβαίνουν στους δρόμους της Γερμανίας και ξεκαθαρίζουν την αντίθεση τους με την πολιτική γραμμή που ακολουθεί η Άγκυρα σε διάφορα πεδία. Τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις υποστηρίζουν το Κόμμα των Πρασίνων και η γερμανική Αριστερά.  

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=110877
31/10/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin