Tuesday, October 30, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Σχέσεις στρατηγικού εταίρου με τη Ρωσία

Την αναβάθμιση της συνεργασίας Λευκωσίας - Μόσχας ζητά ο Γ. Λιλλήκας
Ανάλογες προθέσεις και από ρωσικής πλευράς διαβλέπει ο υποψήφιος για την Προεδρία, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλίου και επιχειρηματικού κόσμου

Την αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης σχέσεων στρατηγικού εταίρου με τη Ρωσία επισημαίνει ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, ζητώντας όπως αναπροσανατολιστεί η στρατηγική της Κύπρου προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ώρα για αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας και μετουσίωσή τους σε σχέσεις στρατηγικού εταίρου, τόνισε ο Γιώργος Λιλλήκας, στο πλαίσιο ενημέρωσής του για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση της Δούμας για συμμετοχή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις μελλοντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου- Ρωσίας.


«Είναι ώρα οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας να αναβαθμιστούν και από απλά φιλικές σχέσεις να μετουσιωθούν σε σχέσεις στρατηγικού εταίρου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο», τόνισε, για να προσθέσει ότι αυτή ήταν και η θέση που ανέπτυξε στο γεύμα εργασίας με τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Τιτόφ. Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι τα ίδια αισθήματα υπάρχουν και από πλευράς Ρωσίας, η οποία βλέπει την Κύπρο ως μια ιδιαίτερα φιλική χώρα και υπάρχει όλη η καλή διάθεση για αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, από πλευράς Κυβέρνησης, Κοινοβουλίου αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Κυπριακό, οικονομία

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι εξέθεσε τις απόψεις του αναφορικά με τη λύση αλλά και τις ευθύνες της Τουρκίας, η οποία με την αδιαλλαξία της αλλά και την επεκτατική της πολιτική δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα τη λύση του προβλήματος. Είπε, επίσης, ότι συζήτησε τα θέματα της οικονομίας όσον αφορά το φυσικό αέριο και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και τις επιπτώσεις για την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημείωσε, υπήρξε από ρωσικής πλευράς όσον αφορά την πρόταση για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και άμεση αξιοποίηση των εσόδων από το οικόπεδο «12». Κάλεσε δε την Κυβέρνηση να επεξεργαστεί και να θέσει αυτήν την πρόταση στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και να αξιοποιήσει το ρωσικό ενδιαφέρον.

Ο Γ. Λιλλήκας επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, προσθέτοντας ότι αξίζει να διερευνηθεί από πλευράς Κυβέρνησης, γιατί, αν είναι δυνατό να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, αντί με την αύξηση του δημόσιου χρέους, αυτή θα πρέπει να είναι η επιλογή.
Ενδιαφέρον για ενέργεια
Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε, επίσης, στο ενδιαφέρον των Ρώσων για τον τομέα της ενέργειας σημειώνοντας ότι αυτό είναι μεγάλο, όχι μόνο για τις αδειοδοτήσεις, αλλά και για την επένδυση για τη δημιουργία της ενεργειακής υποδομής της Κύπρου. Έκανε επιπρόσθετα λόγο για τη δυνατότητα αξιοποίησης από την ΚΔ του φυσικού αερίου, με στόχο τη σύγκλιση των ενεργειακών της συμφερόντων με αυτά πολλών μεγάλων δυνάμεων. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, καθησύχασε ότι το κυπριακό φυσικό αέριο δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε σχέση με το ρωσικό, αλλά μπορούν να υπάρξουν τρόποι σύγκλισης των ενεργειακών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να γίνει μέρος του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Συνάντηση με τους ιδιοκτήτες περιουσίας στα κατεχόμενα
Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Λιλλήκας είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Περιουσιών στα Κατεχόμενα. Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπία του Συνδέσμου παρέδωσε στον κύριο Λιλλήκα Υπόμνημα, ενώ παρέθεσε παράλληλα σειρά από ερωτήματα και προβληματισμούς που άπτονται των ζητημάτων των ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Μεταξύ άλλων έθεσαν τον έντονο προβληματισμό τους για το φαινόμενο του ξεπουλήματος της κατεχόμενης γης μας μέσω της επιτροπής αποζημιώσεων των κατεχομένων, τονίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται εδώ και 38 χρόνια οι ιδιοκτήτες περιουσιών των κατεχομένων.
Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι, δυστυχώς, τόσο ο ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα, όσο και οι πρόσφυγες πλήρωσαν στο έπακρον τα τραγικά αποτελέσματα της εισβολής, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν. Περαιτέρω ο κ. Λιλλήκας παρέθεσε σειρά από προτάσεις που θα εντάξει στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του που αφορούν στην άμεση αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος τους.
Παράλληλα, ο υποψήφιος Πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι αντιπροσωπία του Εκλογικού του Επιτελείου θα ξεκινήσει μαζί τους διάλογο, με σκοπό την ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων επί των θεμάτων που άπτονται του Συνδέσμου Ιδιοκτητών περιουσιών των κατεχομένων, με σκοπό να αξιοποιηθούν οι προτάσεις τους στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης. 
 http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/536602
30/10/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin