Wednesday, September 5, 2012

Ρομπέι: «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ έχουν πρακτικά διακοπεί»

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία έχουν στην πράξη διακοπεί δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση των «εντατικών» επαφών των Βρυξελλών με την Άγκυρα.
"Παραδέχομαι ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη διεύρυνση έχουν σχεδόν διακοπεί « εξαιτίας των διαφορών για την Κύπρο, δήλωσε ο βαν Ρομπέι, κατά την ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, ζητώντας παράλληλα τη διατήρηση «συστηματικών και εντατικών επαφών» με την Τουρκία, την οποία θα επισκεφθεί στις αρχές του 2013.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της ΕΕ συνεχίζονται παρά τα αισθήματα κόπωσης που κυριαρχούν σε μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκή κοινής γνώμης. «Η διεύρυνση συνεχίζεται», κυρίως προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, μία περιοχή όπου «όλες οι χώρες δεν έχουν παρά μία ελπίδα: να ενταχθούν μία ημέρα στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Μετά τη Σλοβενία το 2004, η Κροατία θα είναι η δεύτερη από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίας που θα ενταχθεί στην Ένωση, ενώ έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και η Σερβία επιδιώκει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξιν χώρας[1].
Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το επόμενο σαββατοκύριακο το Σαράγεβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
 Πηγή: ΑΜΠΕ
kathimerini gr
5/9/12
---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin