Tuesday, September 18, 2012

Εκτός τόπου και χρόνου οι δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου ΟΗΕ

Ονειρεύεται λύση η Λίζα
 
Τα Η.Ε. πιστεύουν ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι εφικτή και καλούν τις δύο πλευρές να επιδείξουν… καλή πίστη και πολιτική βούληση
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του, Λίζα Μπάντενχαϊμ, σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της στην Κύπρο, και λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες χωριστές συναντήσεις στη Νέα Υόρκη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μπαν Κι Μουν και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, δηλώνει πως δεν υπάρχει ένα και μοναδικό «σημείο τριβής» στο Κυπριακό. «Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι και ήταν πάντοτε εξαιρετικά περίπλοκες», είπε. Πρόσθεσε πως συνεχίζει να υπάρχει απουσία εμπιστοσύνης και είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να επιδείξουν καλή πίστη και πολιτική βούληση, ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί που θα καταλήξουν σε συνολική διευθέτηση, η οποία για τόσο καιρό διαφεύγει των Κυπρίων.


Οι επιτροπές και τα ΜΟΕ

Ερωτηθείσα σχετικά με τις τεχνικές επιτροπές, η κ. Μπάντενχαϊμ δήλωσε πως σκοπός τους είναι να εξεύρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο κόσμος ως αποτέλεσμα της διαίρεσης του νησιού. «Επικεντρώνονται στη διευθέτηση διαφορών, την προώθηση κοινών έργων και την εφαρμογή τους», σημείωσε. Υπάρχει σωρεία ΜΟΕ που πρέπει να συμφωνηθούν από τις πλευρές και να εφαρμοστούν μαζί, υπογράμμισε. «Αυτά περιλαμβάνουν ΜΟΕ που αφορούν τους στρατιωτικούς, όπως π.χ. την απαγκίστρωση ή και την κατάργηση παρατηρητηρίων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, ιδιαίτερα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, όπου οι αντίθετες δυνάμεις είναι κοντά η μια στην άλλη.

Επιπλέον, οι πλευρές έχουν συμφωνήσει να επαναδραστηριοποιήσουν τις Τεχνικές Επιτροπές σε τομείς, όπως η εγκληματικότητα, η οικονομία και το εμπόριο, η πολιτιστική κληρονομιά, η διαχείριση κρίσεων, τα ανθρωπιστικά θέματα, τα θέματα υγείας και το περιβάλλον. Οι πλευρές έχουν συμφωνήσει σε περίπου 23 μέτρα το 2008. Είναι καιρός να προχωρήσουν με αυτά και άλλα μέτρα για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των Κυπρίων και να βοηθήσουν να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη σε ένα κοινό μέλλον», είπε.
Ακούστε τι να κάνετε…
Σε ερώτηση πώς η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου επηρεάζει την ειρηνευτική διαδικασία, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. δήλωσε πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η αύξηση της έντασης και η ρητορική που υπάρχει γύρω από το θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων δημιουργεί ανησυχία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πλειονότητα των παρατηρητών συμφωνούν ότι, εάν το θέμα τύχει σωστού χειρισμού, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη λύση. «Οι πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει ότι οι φυσικοί πόροι θα είναι αρμοδιότητα της Ομόσπονδης Κυβέρνησης.

Υπάρχει μια παγκόσμια οικονομική κρίση και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν την κρίση. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τέτοιους πόρους μπορούν να στηρίξουν μιαν ενωμένη Κύπρο», υπογράμμισε. Πρόσθεσε πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οποιοσδήποτε καινούργιος πλούτος εντοπιστεί από φυσικούς πόρους, που ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για την εξεύρεση μια διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, η οποία στη συνέχεια θα οδηγήσει σε μια βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή, επεσήμανε.
Δύσκολοι συμβιβασμοί
Εξηγώντας τι θα αποτελούσε «σημαντική πρόοδο» για τα Η.Ε. επί των κύριων πτυχών του Κυπριακού, που θα επέτρεπε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ να συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη, η κ. Μπάντενχαϊμ ανέφερε πως η λύση θα επιτευχθεί μόνο εάν κοινό έδαφος μοιραστεί μεταξύ των δύο πλευρών. «Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προβούν σε δύσκολους συμβιβασμούς, ώστε να καταλήξουν σε μια αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία σε πολύ γνωστά θέματα. Σε περίπτωση που ο Γ.Γ. θα καλέσει πολυμερή διάσκεψη, θα επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η συνάντηση θα έχει προετοιμαστεί καλά και ότι υπάρχει καλή προοπτική για την επιτυχή έκβασή της. Τα Η.Ε. παραμένουν δεσμευμένα να βοηθήσουν τις πλευρές και πιστεύουν ότι η λύση είναι εφικτή», κατέληξε. 

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
18/9/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin