Tuesday, August 7, 2012

Δηλώσεις του Βρετανού ΥΦΥΠΕΞ: Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να συνεργάζονται με την εκάστοτε Προεδρία

Λονδίνο: Το Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνει σθεναρά όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να εργάζονται εποικοδομητικά με την εκάστοτε Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ντέηβιντ Λίτινγκτον.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για έρευνες στην ΑΟΖ εκ μέρους της Βρετανίας, ενώ για τις συνομιλίες για το Κυπριακό είπε ότι πρόκειται για μια διαδικασία «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους» και δεν είναι αρμοδιότητα της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει αλλαγές.


Ο Βρετανός Υφυπουργός απαντούσε γραπτώς σε ερωτήσεις του Ελληνικού Ραδιοσταθμού του Λονδίνου LGR, οι οποίες είχαν υποβληθεί πριν από την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.


Όπως είπε, η Μεγάλη Βρετανία είναι ενήμερη για την απόφαση της Τουρκίας
να παγοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Προεδρία, πρόσθεσε όμως ότι ενθαρρύνει σθεναρά όλες τις υποψήφιες για ένταξη χώρες «να εργάζονται εποικοδομητικά με την εκάστοτε Προεδρία, όπως επίσης να διατηρούν στενές σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα άλλα κράτη-μέλη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, πιστεύοντας ότι θα είναι επωφελής, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη και θα πρόσφερε στην ευημερία, ασφάλεια και σταθερότητα.


Η Τουρκία, συμπλήρωσε ο κ. Λίτινγκτον, πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια πριν ενταχθεί.


Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Βρετανός Υφυπουργός είπε
ότι μαζί με τη διεθνή κοινότητα η Βρετανία έχει δημόσια αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνες εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

«Καλούμε όλα τα μέρη να χειριστούν το θέμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου με τρόπο υποβοηθητικό για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε.


Ως προς τις συνομιλίες, ο κ. Λίτινγκτον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.


Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους» και ότι οι αλλαγές στη σημερινή διαδικασία δεν είναι αρμοδιότητα της διεθνούς κοινότητας, αλλά πρέπει να συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές.

7/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin