Friday, August 24, 2012

Απέδωσαν φόρο τιμής στους ήρωες Σουλιώτες του Σέλτσου

Με εκδηλώσεις στην ιστορική Μονή τιμήθηκε η θυσία τους.
• Πλήθος κόσμου, επίσημοι (μεταξύ αυτών και ο Περιφερειάρχης) και απλοί πολίτες απέτισαν και φέτος φόρο τιμής στους 1.150 περίπου Σουλιώτες που, αρνούμενοι να σκλαβωθούν, σφαγιάστηκαν μετά από ηρωική αντίσταση, από τα στρατεύματα του Αλή Πασά στην ιστορική Μονή του Σέλτσου, επί της κοιλάδας του Αχελώου ποταμού.

Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης  έγιναν  χθες στο χώρο της Μονής, με διοργανωτή το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη της Άρτας. Σ’ αυτήν συνέρρευσαν εκατοντάδες άνθρωποι, για να προσκυνήσουν στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανήμερα της εορτής για να εννιάμερα της Παναγίας και ταυτόχρονα για να αποδώσουν ελάχιστο φόρο τιμής στους Σουλιώτες που μαρτύρησαν στον ίδιο αυτό χώρο το 1804.

Ο Δήμαρχος  Γ. Καραϊσκάκη
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας ανέφερε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «Αρετή είναι να επιλέγεις το σωστό στην κάθε στιγμή και να το πράττεις. Κι έρχονται στιγμές που η επιλογή είναι πολύ σκληρή -όπως ήταν πράγματι για τους έγκλειστους στο Σέλτσο Σουλιώτες. Μπροστά η άβυσσος. Πίσω ο αμείλικτος εχθρός. Μπροστά ο θάνατος. Πίσω μια άτιμη συνθηκολόγηση. Κι η απόφαση παίρνεται σε μια στιγμή. Παίρνεται με την καρδιά, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει χρόνος να παρέμβει η λογική, αλλά γιατί ήρωας δε γίνεσαι με τη λογική: με την καρδιά γίνεσαι».
O κ. Γαλλίκας κατέληξε τονίζοντας με νόημα πως «οι συσχετισμοί με το πνεύμα του Σέλτσου όχι μόνο επιτρέπονται αλλά και επιβάλλονται»!

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Άρτας
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις υπογράμμισε πως «η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο ίσως, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, καθώς από τους 1.400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65».
Ο κ. Ψαθάς σημείωσε παράλληλα ότι «η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου διαθέτει το απαιτούμενο υπόβαθρο για μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε ήπιες και εναλλακτικές μορφές οικολογικού αλλά και θρησκευτικού τουρισμού».
Ο πανηγυρικός λόγος
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δικηγόρος – συγγραφέας Μενέλαος Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε πως «καλό είναι να γνωρίζουν όποιες και όποιοι με τα βιβλία τους και τις συγγραφές τους πως, ότι και να γράψουν,  δεν μπορούν να αλλοιώσουν τα γεγονότα και την κεντρική ιδέα των αγώνων των Σουλιωτών είτε στο Ζάλογγο, είτε στη Ρηνιάσα, είτε εδώ στο Σέλτσο».
Εκτός από την θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση, στο χώρο της μάχης του Σέλτσου παίχτηκε από το θίασο Μηλιανών Άρτας με τοπικούς καλλιτέχνες ένα πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Αριστείδης Λαυρέντζος, με τίτλο «Συναπάντημα στο Σέλτσο».

Το ιστορικό της θυσίας
Όταν με την συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1.148 Σουλιώτες τα Χριστούγεννα του 1803 έφτασαν στην μονή του Σέλτσου όπου λόγω της τοποθεσίας αποτελούσε ένα φυσικό οχυρό. Είκοσι ημέρες αργότερα στις 12 Γενάρη του 1804, αρχισε η στενή πολιορκία τους από 8000 στρατιώτες του Αλή Πασά. Με σοβαρές απώλειες στο εχθρικό στράτευμα, οι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν.
Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια που τους προμήθευαν κρυφά, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιάσκοβου και της Βρεστένιτσας.

Δεύτερο Ζάλογγο…
Στις 20 Απριλίου, έπειτα από τετράμηνη πολιορκία, οι Τούρκοι αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση στα φυλάκια μπήκαν στο Μοναστήρι. Άλλοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χεριά των εχθρών έστησαν ένα νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο. Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος ενώ ο Κίτσος μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 Σουλιώτες γλίτωσαν της σφαγής μέσα σε μια σπηλιά.

proinoslogos gr 
24/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin