Tuesday, August 21, 2012

Ντάουνερ: Στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς η αναγνώριση ως ανεξάρτητου κράτους εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει στόχο να αναγνωριστεί σε «ανεξάρτητο κράτος», σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του προβλήματος. Σε συνέντευξη του σε τούρκικο δίκτυο ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης κάτι που απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά και αντιπροτείνει την επίτευξη, σε πρώτη φάση, συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», που δημοσιεύει τις δηλώσεις Ντάουνερ, η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι η σύγκλιση των απόψεων των δύο πλευρών και στη συνέχεια σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.
Σε ερώτηση κατά πόσο διαφέρουν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Ντερβίς Έρογλου απάντησε καταφατικά και είπε ότι οι προτεραιότητες των δύο ανδρών ήταν διαφορετικές, αλλά απόφυγε να απαντήσει στο ποιος από τους δύο ήταν πιο θετικός στις διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος στα κοιτάσματα φυσικού αερίου ο κ. Ντάουνερ είπε ότι σε περίπτωση συμφωνίας τα κοιτάσματα αυτά θα αποτελέσουν πηγή πλούτου, σε αντίθετη όμως περίπτωση θα είναι αιτία έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ελπίδα να δουλέψουν οι δύο πλευρές πιο εντατικά και με πιο συχνές συναντήσεις για τη λύση, αλλά,πρόσθεσε, αυτό δεν μπορεί να γίνει, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς.
Πηγή: ΑΜΠΕ
21/8/12
--

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin