Sunday, August 19, 2012

Πεταλωτές κι υφάντρες πιάνουν δουλειά στην Καστοριά

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Πεταλωτές, υφάντρες, γανωτές, ψαράδες, γουνοποιοί, ψηφιδογράφοι, αγιογράφοι κι άλλοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες ντυμένοι με κοστούμια εποχής, αλλά και... κότες, άλογα και άλλα ζώα θα περιμένουν τους επισκέπτες στο υπαίθριο βυζαντινό παζάρι, που θα στηθεί στα τέλη Αυγούστου στην πλατεία Βαν Φλητ της Καστοριάς, δίπλα στα Ιουστινιάνεια τείχη.
Το παζάρι εντάσσεται στο πρόγραμμα του πρώτου Μεσαιωνικού Βυζαντινού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην όμορφη μακεδονική πόλη, το οποίο εκτός των άλλων έχει και μία πρωτοτυπία: είναι το πρώτο στο είδος του που διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως εξηγεί στον «ΑτΚ» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καστοριάς, Ειρήνη Γεωργοσοπούλου.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που έχει τον τίτλο «Αλεξιάδα» και διοργανώνεται από 31 Αυγούστου έως και 2 Σεπτεμβρίου, η Καστοριά θα γεμίσει με μουσικές και θεάματα στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να αναβιώσει στην πόλη μία ολόκληρη ιστορική εποχή. «Δεν μας ενδιέφερε να διοργανώσουμε απλώς μία σειρά συναυλιών, όπως γίνεται στα φεστιβάλ πολλών ελληνικών πόλεων. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πολιτιστικό χαρακτήρα και την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης με τους 75 βυζαντινούς ναούς και τα μεταβυζαντινά αρχοντικά», παρατηρεί η κ. Γεωργοσοπούλου.
Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πρόγραμμα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό. Στη διοργάνωση δόθηκε ο τίτλος «Αλεξιάδα» με αφορμή την αναφορά της Αννας Κομνηνής στην Καστοριά μέσα στο κείμενό της «Αλεξιάς», όπου περιγράφει την κατοχή της πόλης από τους Νορμανδούς και την απελευθέρωσή της από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό το 1083 μ.Χ. Η αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος στο κέντρο της Καστοριάς με τη συμμετοχή 250 εθελοντών με στολές εποχής θα αποτελέσει την κορύφωση του Φεστιβάλ στις 2 Σεπτεμβρίου.
Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν τα μνημεία πλαισιωμένα με εικόνες και ήχους, συναυλίες και θεατρικά δρώμενα, θα διασκεδάσουν στην υπαίθρια μεσαιωνική βυζαντινή αγορά και θα παρακολουθήσουν τη φαντασμαγορική αναπαράσταση της παράδοσης της πόλης στον Βυζαντινό αυτοκράτορα.
«Στόχος μας είναι να εδραιωθεί το Φεστιβάλ και να διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, προκειμένου να αποτελέσει και τον αντίποδα των καρναβαλιών για το καλοκαίρι», εξηγεί η κ. Γεωργοσοπούλου. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η σκηνοθέτρια Τάνια Κίτσου. Για τις εκδηλώσεις συνεργάστηκαν με το δήμο οι αρχαιολόγοι της 16η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Μητρόπολη Καστοριάς.

Μουσικές και θέατρο
Η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 31 Αυγούστου. Συμμετέχει η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον Πατέρα Ειρηναίο Νάκο, ενώ οι Μαΐστορες της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων της Σχολής με τον Γιώργο Δέμελη θα συνοδεύσουν τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καρατζή, σε μιά μουσική παράσταση που θα δοθεί μέσα στον κήπο ενός παλιού αρχοντικού, όπου η Αννα Κομνηνή συναντά τον Αλεξανδρινό ποιητή, Κ.Π. Καβάφη, σε κείμενα Η. Λιαμή και σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου.
Η Σικελή ταμπουρελίστα Βαλέρια Τσιμό θα συναντήσει τους ερμηνευτές του Κουϊντέτου του Αλέκου Βρέτου και το «Μουσικό Πολύτροπο» του Γιάννη Καϊμάκη, μέσα από ήχους του μεσαίωνα που έφτασαν ως εμάς, στη Μονή Μαυριώτισσας δίπλα στη λίμνη, ενώ η ομάδα των Σημαιοφόρων από το Carovigno της Απουλίας θα παρελάσει στους δρόμους της παλιάς πόλης.
Θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα με τη συνοδεία μουσικής και χορού θα εξελίσσονται σε πλατείες και προαύλια εκκλησιών, όπως η παράσταση «Διγενής Ακρίτας» από τη Σκηνή Ελικώνος, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ρίτσου, οι παραστάσεις δρόμου «Παραλογές και Σύμμεικτα» από την ομάδα Fractals και τη Μικρή Οπερα του Κόσμου, με τη μουσική συνοδεία της Δάφνης Μαυρίδου και Κυριάκου Πετρά σε σκηνοθεσία Τάνιας Κίτσου. Παράλληλα, οργανώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη και Τεχνολογία στη Βυζαντινή Πόλη» με τον εκπαιδευτικό Νίκο Αλχασίδη. Τα κοστούμια, τα οποία θα ντύσουν τα δρώμενα, επιμελείται ο ενδυματολόγος Λέντιο Κονξόλι.
19/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin