Thursday, August 16, 2012

«ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΜΙΑ ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

(D.P.)
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε θεατές και ακροατές ειδήσεων και εξελίξεων που δείχνουν τη σχέση των κομμάτων και των πολιτικών με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.  Το φαινόμενο δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε νέο, ούτε πρωτοφανές. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σχέσεων στρατιωτικών με πολιτικούς διαχρονικά σε όλες τις χώρες.   Στα δημοκρατικά πολιτεύματα η Πολιτική ηγεσία πρέπει να δίνει τη στρατηγική καθοδήγηση και τους  πολιτικούς στόχους της Χώρας ενώ όλες οι άλλες εξουσίες και τα στελέχη του Κράτους πρέπει να εφαρμόζουν τακτικές και καθημερινές πρακτικές διά την επίτευξη των τεθέντων στόχων.

Αυτή είναι μία ιδεατή σχέση εξουσιών και στελεχών του κράτους , όταν το πολίτευμα και οι εφαρμοστές του λειτουργούν σωστά.  Τα φαινόμενα όμως και τα γεγονότα κάθε φορά σχεδόν που γίνονται κρίσεις και αξιολογήσεις στελεχών του κράτους δείχνουν μία παράνομη και επικίνδυνη διείσδυση των πολιτικών ηγετών προς τα κατώτερα επίπεδα διοίκησης με εντολές και κατευθύνσεις που πιέζουν και  εκβιάζουν ψυχολογικά υπηρεσιακές επιτροπές για την προώθηση και τις προαγωγές  Στρατιωτικών, δικαστικών, εφοριακών, Διευθυντών Υπουργείων κ.α.   Οι επεμβάσεις αυτές διαστρεβλώνουν τις υπηρεσιακές ιεραρχίες και τραυματίζουν την αξιοκρατία, που την θέλουν να εφαρμόζεται μόνο για τα άλλα παιδιά και όχι για τα δικά μας.  Ειδικά στις Ένοπλες Δυνάμεις κάθε πολιτική παρέμβαση για οποιοδήποτε θέμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ηθικού που φαίνονται άμεσα στην απόδοση των στελεχών.Οι Ένοπλες δυνάμεις της Πατρίδας μας είναι μία κοινωνική ομάδα στελεχών που φόρεσαν τη στολή του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής αεροπορίας σε μικρή ηλικία, οι περισσότεροι πρίν ακόμη ψηφίσουν και μάθουν την κομματική πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για την συντριπτική πλειοψηφία των στρατευμένων Ελλήνων.
Τα στελέχη δεν πρόλαβαν να ασχοληθούν με πολιτική και κόμματα,  δεν είχαν πολιτικές δεσμεύσεις και φιλοδοξίες.  Δεν είχαν προλάβει να δημιουργήσουν δεσμούς με πολιτικούς.  Στην καριέρα τους όμως, περνώντας από διάφορες επιτροπές και θέσεις ένιωσαν την πολιτική παρέμβαση να παραβιάζει τις αρχές και την ηθική, που έμαθαν από τις πρώτες τους μέρες στις Στρατιωτικές Σχολές. Η συντριπτική πλειοψηφία αντιστέκεται και τις αντιμετωπίζει.  Η πραγματικότητα έχει δείξει όμως ότι μια μειοψηφία υποδεεστέρων σε αξιολόγηση και προσόντα στελεχών, «οι γνωστοί εφιάλτες», υποκύπτουν σε κόμματα και πολιτικές φατρίες με σκοπό την ανάδειξή τους.  Από την άλλη πλευρά ανάξια της αποστολής τους πολιτικά κόμματα και ομάδες χρησιμοποιούν τους «εφιάλτες» για να ποδηγετήσουν τον πιο ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Ασφάλειας, τις Ένοπλες Δυνάμεις
Κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί είδαν στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης υψηλά ποσά εξοπλισμών και ευκαιριών για «δουλίτσες». Άλλοι λιγότερο διεφθαρμένοι , αλλά κομματικά διαβρωμένοι είδαν το ΥΕΘΑ σαν μία ευκαιρία να προωθήσουν κομματικούς τους φίλους, εφιάλτες, για να έχουν τον έλεγχο των Ενόπλων δυνάμεων.
Ο κομματικός εναγκαλισμός στελεχών των Ε.Δ. οιουδήποτε βαθμού είναι ανεπίτρεπτος διότι επηρεάζει την κρίση και τις αποφάσεις τους, οι οποίες πρέπει πάντα να είναι αποτέλεσμα της γνώσης και της εμπειρίας τους.   Όταν στελέχη των Ε.Δ. και γενικότερα της δημόσιας διοίκησης  αποκτούν κομματική ταυτότητα ή υποχρεώσεις χάνουν κάτι πολύτιμο. Την επαγγελματική τους αγνότητα.
Οι κομματικές γνωριμίες και σχέσεις πληγώνουν την αξιοκρατία, η οποία είναι η μόνη ελπίδα της Ελλάδος και της δημοσίας της διοίκησης να ορθοποδήσει.   Οι κάθετες πολιτικές παρεμβάσεις όταν ξεφεύγουν από το στρατηγικό επίπεδο και προσπαθούν να επηρεάσουν, να αλλάξουν να τροποποιήσουν την καθημερινή τακτική είναι σχεδόν επιζήμιες.  Τρανό παράδειγμα καταστροφικών πολιτικών παρεμβάσεων είναι οι εξοπλισμοί.  Όλα αρχίζουν όταν έμπειρα στελέχη θέτουν την ανάγκη ενός εξοπλιστικού προγράμματος.  Άλλα έμπειρα στελέχη κρίνουν υπάρχοντα συστήματα σε όλο τον κόσμο και καταλήγουν στο πλέον κατάλληλο. Οι καταστροφικές πολιτικές παρεμβάσεις έρχονται συχνά και  αλλάζουν το αποτέλεσμα κατά το πολιτικό συμφέρον , όχι πάντα ίδιο με την επιχειρησιακή ανάγκη.
Κάθε φορά που επιχειρούνται κρίσεις στελεχών ή ηγεσίας  οι «γνωστοί» προωθούνται, οι αδιάφοροι καλύπτουν θέσεις όχι σημαντικές, ενώ οι ενοχλητικοί ή οι κομματικοί φίλοι του αντιπάλου κόμματος εκπαραθυρώνονται για να επιστρέψουν πάλι στην ενέργεια όταν το κόμμα τους είναι στην εξουσία.  Αυτός ο φαύλος κύκλος διαλύει το ηθικό και τις φιλοδοξίες αξίων στελεχών με βιογραφικά αξιόλογα πού οδηγούνται στην σύνταξη από μικρές ηλικίες για να μπορέσουν να αναρριχηθούν στην πυραμίδα οι κομματικοί φίλοι.  Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι κομματικά αρεστοί είναι πάντα άχρηστοι. Ούτε βέβαια ότι δεν ανεβαίνουν στην ιεραρχία και ικανά στελέχη που δεν ενοχλούν την πολιτική ηγεσία.
Η συνέχιση αυτών των παρεμβάσεων και μεθόδων που ακολουθούν σχεδόν όλα τα κόμματα σε όλη την δημόσια διοίκηση και ειδικά στις Ε.Δ., διαφθείρει και καταστρέφει το πιο ηθικό και μορφωμένο κομμάτι της Ελληνικής νεολαίας, των στελεχών των Ε.Δ.
Η Ελλάδα έχει πολύ αξιόλογες Ε.Δ. παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω ανεπαρκών πόρων, οι οποίοι επηρεάζουν καύσιμα, ανταλλακτικά και ανανέωση συστημάτων.  Η συμμετοχή τους σε Νατοικές Ασκήσεις και Επιχειρήσεις  και τα άριστα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν έχουν φέρει αξιολογήσεις που κατατάσσουν την Πολεμική Αεροπορία πρώτη μέσα στο ΝΑΤΟ και το Πολεμικό Ναυτικό τρίτο πίσω από τις ΗΠΑ και την Αγγλία.  Επίσης, η Σχολή Ευελπίδων αξιολογήθηκε και κατετάγη 10η στον κόσμο μεταξύ των Στρατιωτικών Ακαδημιών.  Όταν λοιπόν οι Ε.Δ. είναι σε τέτοιο υψηλό αντικειμενικά επίπεδο αξιολόγησης ο πολιτικός ηγέτης οιουδήποτε κόμματος εγκληματεί όταν παρεμβαίνει κομματικά και καταστρέφει αξιοκρατία και ηθικό.
Για να σταματήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις χρειάζεται πρώτα από όλα άξια πολιτική ηγεσία που να έχει την πολιτική βούληση να τις σταματήσει,  να θωρακίσει την αξιοκρατία στις κρίσεις προσωπικού και ηγεσίας και να εξασφαλίσει την διαφάνεια στις αμυντικές προμήθειες.
Είναι εύκολο να λες μερικά πράγματα, δύσκολο όμως να τα κάνεις όταν βάζεις πάνω από το κοινό συμφέρον το κομματικό.
Ένα είναι σίγουρο πάντως αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί.  Αναξιοκρατία, διαφθορά και κομματική υποταγή θα θριαμβεύουν εις βάρος της αποτελεσματικότητας των Ε.Δ.

13/8/12
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΛΗΑΤΣΟΣ
ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ ε.α.
diplomatikoperiskopio

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin