Sunday, August 5, 2012

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ-ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

Oι συζητήσεις για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, πριν ακόμα υπάρξει αποτέλεσμα από τις έρευνες, έχουν ασφαλώς την αξία τους. Όπως την αξία τους έχουν και οι τοποθετήσεις, πολιτικού χαρακτήρα, για τις προθέσεις κυβερνήσεων και φορέων στο θέμα αυτό. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στους πολίτες της χώρας κι αυτό, όπως έχει αναφερθεί, συζητήθηκε και στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε τις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου και θεωρούμε πως, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, δεν τίθεται θέμα διαμοιρασμού των όποιων εσόδων προκύψουν.

Το επισημαίνουμε αυτό,γιατί επανέρχονται οι συζητήσεις γύρω από το θέμα και είναι προφανές πως οι «συνήθεις ύποπτοι» εγείρουν ένα ζήτημα, το οποίο στην παρούσα φάση φαντάζει εξωπραγματικό. Υποδεικνύουν πως ανεξαρτήτως της πορείας των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να ωφεληθούν από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Εάν υιοθετηθεί αυτή η προσέγγιση, τότε θεωρούμε πως το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ. Γιατί οι Τουρκοκύπριοι, εισπράττοντας χρήματα από τα έσοδα του φυσικού αερίου, δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να κινηθούν προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Έχουν ήδη την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, με ό,τι αυτό σημαίνει, κυρίως πλεονεκτήματα, και παράλληλα θα είναι μέτοχοι στο μεγάλο αυτό εγχείρημα της εξόρυξης του φυσικού πλούτου.
Και το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από αυτούς που προβάλλουν τη θέση πως οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν οφέλη είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι είναι το εξής: Γιατί να θέλουν λύση; Στην προκειμένη περίπτωση θα κατέχουν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα και θα είναι και συνέταιροι στις ελεύθερες περιοχές.
Είναι γι' αυτό που αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα τα όσα διατυπώνονται και αφορούν τέτοιες προσεγγίσεις. Θεωρούμε πως όσοι δεν το αντιλαμβάνονται -γιατί κάποιοι προβάλλουν τη θέση αυτή σκοπίμως- οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως τέτοιες λογικές οδηγούν στη μη λύση του Κυπριακού. Μήπως αυτό επιδιώκουν κάποιοι;
Περαιτέρω ακούγονται και φωνές πως θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να βρει τρόπους συνεργασίας με την Τουρκία στην προώθηση του φυσικού αερίου, χωρίς την προϋπόθεση της λύσης του Κυπριακού. Αυτό θεωρούμε ότι ξεπερνά τα όρια! Ενόσω συνεχίζεται η τουρκική κατοχή, καμία συνεργασία δεν μπορεί να γίνει!
ΠΗΓΗ: ''ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ''
4/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin