Monday, August 20, 2012

Την έκανε ο Κινέζος

Εγκατέλειψε την επένδυση και η Κυβέρνηση τρέχει να τον μεταπείσει
Ο Γιανγκ Κι φαίνεται να άλλαξε γνώμη, εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται στην Κύπρο, κάτι που η Κυβέρνηση απορρίπτει, αποδίδοντας την απόφαση στην κριτική της αντιπολίτευσης
Τον… Κινέζο φαίνεται να κάνει, σε σχέση με την πολλά υποσχόμενη επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ο πιο διάσημος Κινέζος στην Κύπρο, αφού βαρέθηκε να μας περιμένει και απέσυρε το επενδυτικό του ενδιαφέρον. Ο Γιανγκ Κι, όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απέστειλε επιστολή στην Κυβέρνηση, αναφέροντας τη λήξη του ενδιαφέροντός του για τη Λάρνακα.
Παρά την εξέλιξη, η κυβερνητική πλευρά προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της να γίνει η επένδυση, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ο οποίος επισήμανε ότι «όλοι μας κάλεσαν να βοθήσουμε, έτσι ώστε αυτή η συμφωνία να ολοκληρωθεί κι εμείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση μέσα στο πνεύμα των νόμων και των κανονισμών».
Φταίει η… αντιπολίτευση
Ούτε γι' αυτό το επενδυτικό ναυάγιο φταίει η Κυβέρνηση αλλά η… αντιπολίτευση, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Εκπρόσωπός της. Όπως κατήγγειλε ο κ. Στεφάνου, «δεν αφήνουν τίποτα να γίνει στον τόπο και προκαλούν συνθήκες καμένης γης για να κατηγορούν την Κυβέρνηση», αφήνοντας, ουσιαστικά, να νοηθεί ότι η αντιπολίτευση «μπλοκάρει» με τη στάση της επενδύσεις, για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι και η νέα εξέλιξη είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και του πολέμου φθοράς που γίνεται στο εσωτερικό. «Δυστυχώς, κάποιοι, με τον καθημερινό πόλεμο που κάνουν, δεν αφήνουν καμιά επένδυση να γίνει και δεν αφήνουν, τελικά, να γίνει τίποτε σε αυτόν τον τόπο, που θα πάει την οικονομία μπροστά», δήλωσε περαιτέρω ο Στέφανος Στεφάνου.
Απαντώντας σε παρατήρηση, ότι οι σοβαρές εταιρείες δεν αποσύρουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον εξαιτίας δηλώσεων της αντιπολίτευσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως όταν οι δυσκολίες είναι εκεί, οι εταιρείες έχουν κι άλλες επιλογές. Το ίδιο, είπε, έγινε και με το Κατάρ, υπενθυμίζοντας ότι σε κάθε στάδιο που η Κυβέρνηση προσπαθούσε να ολοκληρώσει, από τους «γνωστούς κύκλους» στην Κύπρο εγείρονταν τόσα ζητήματα, που προκαλούσαν πρόβλημα.
Χωρίς λόγο
Όταν, πάντως, ερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου κατά πόσον ο Κινέζος ανέφερε το λόγο της απόσυρσης του ενδιαφέροντός του, δήλωσε πως δεν υπήρξε δικαιολογητικό, παρά μόνο γνωστοποίηση του γεγονότος, η οποία έγινε πριν από λίγες ημέρες. Τόνισε, παράλληλα, πως δεν ήταν συνδετικός κρίκος στην επένδυση ο Μάριος Ιερωνυμίδης αλλά αρχικά υπήρξε συμφωνία με την Hermes και η Κυβέρνηση είχε κληθεί να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τα διάφορα νομικά και άλλα ζητήματα, ώστε η επένδυση να ολοκληρωθεί. Η επαφή, κατέληξε, γίνεται με το αρμόδιο υπουργείο, για να δούμε αν μπορεί να γίνει κάτι και πώς.
Είστε για τις… μακέτες μαϊμού
Αυστηρή ήταν η απάντηση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, στα όσα υποστήριξε ο Στέφανος Στεφάνου, σχετικά με τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι, αν και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας και απαιτεί σοβαρούς χειρισμούς, διαφάνεια και αξιοπιστία, «οι χειρισμοί της Κυβέρνησης εξαντλούνται στην παρουσίαση μακέτων μαϊμού, στην ανακοίνωση ανύπαρκτων συμφωνιών αλλά και σε διαδικασίες που πάσχουν, τόσο από οικονομικής όσο και νομικής άποψης, και συνεπώς, αναπόφευκτα, καταρρέουν».
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να μεταθέτει συνεχώς τις ευθύνες για τις δικές της επαναλαμβανόμενες γκάφες και αποτυχίες σε τρίτους, έχει καταντήσει κωμική. «Οι συνέπειες, όμως, της κυβερνητικής ανικανότητας είναι σοβαρότατες και έχουν συμβάλει στην απουσία αναπτυξιακής προοπτικής και στην επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός παραδέχεται, αλλά…

Ερωτηθείς πάντως, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, αν η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η επιστολή περιλαμβάνει αναφορά ότι οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών ή του ντόρου που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες ή και τα δύο, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου απάντησε και τα δύο. «Στην επιστολή αναφέρεται ότι είναι η περίπλοκη και η χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθήθηκε και αυτό κατά τη δική μας γνώμη δεν είναι ορθό. Με βάση πληροφόρηση που είχαμε, αλλά και δημοσιεύματα τα οποία υπήρξαν στον κινεζικό Τύπο, αποδίδεται στον ντόρο, ο οποίος υπήρξε τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η πρώτη κρούση έγινε μεταξύ της Hermes και του επενδυτή στα τέλη Μαρτίου. Σε μας ήρθαν μέσα στον Απρίλιο. «Ζητήσαμε να εφοδιαστούμε με όλα τα επιχειρηματικά έγγραφα. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα τα έστελναν. Πέρασε ο Απρίλιος χωρίς να αποσταλεί οτιδήποτε. Και όταν, διά αέρος, υπήρχαν συζητήσεις με εκπρόσωπο της Hermes και μας άκουσε ο εκπρόσωπος του Κινέζου επενδυτή, προσήλθε την επομένη στο γραφείο μου για να με διαβεβαιώσει ότι θα υπέβαλλε αμέσως όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Μόλις ο άνθρωπος τα υπέβαλε, δημιουργήθηκε η διυπουργική επιτροπή και τεχνική επιτροπή αξιολόγησης, στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε υποσχεθεί», είπε. Ο κ. Φλουρέντζου υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία καθυστέρηση από μέρους της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση γιατί, τότε, ο επενδυτής δεν αναφέρθηκε στη δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα ως λόγο απόσυρσης του ενδιαφέροντός του, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί ο επενδυτής δεν έδωσε τον ακριβή λόγο. «Θα μπορείτε να ζητήσετε διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπό του ή τον ίδιο που θα έρθει την επόμενη βδομάδα, για να σας τα διευκρινίσει, όπως μας τα διευκρίνισε εμάς», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έλαβε την εν λόγω πληροφόρηση από τον εκπρόσωπο του επενδυτή στην Κύπρο, τον κ. Πογιατζή. «Ελπίζω την επόμενη βδομάδα, που θα έρθει ο επενδυτής να τον δω, σε μια προσπάθεια να ανακληθεί η απόφασή του, ούτως ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουμε τη διερεύνηση της πιθανότητας να καταλήξουμε σε συμφωνία», κατέληξε ο Ευθύμιος Φλουρέντζου.
Χρονοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες
Σε παρέμβασή του στις «Τομές στα Γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ χθες βράδυ, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον Κινέζο επενδυτή, στην οποία του εξήγησε ότι η αναστολή του ενδιαφέροντός του ήταν «μια επιχειρηματική απόφαση δική του και βασίζεται στο γεγονός ότι οι διαδικασίες της Κύπρου είναι χρονοβόρες και περίπλοκες» (timely and complex). «Αντιλαμβάνομαι ότι θα μας επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Μου έχει πει τηλεφωνικώς ότι όταν θα έρθει πιθανόν να εκδώσει ανακοίνωση ή να δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη», είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, προσθέτοντας ότι ο CIPA δεν συμμετείχε και δεν προσεκλήθη να συμμετάσχει στη διαδικασία αξιολόγησης της επένδυσης, κάτι για το οποίο εξέφρασε και στο παρελθόν δυσαρέσκεια.
Ερωτηθείς πώς εκτιμά ότι θα καταλήξει αυτή η υπόθεση, ο Πρόεδρος του CIPA απάντησε: «Εγώ μένω στο γράμμα της επιστολής του Γιανγκ Κι, που αναφέρει ότι ο λόγος που αποσύρει το ενδιαφέρον του είναι οι διαδικασίες. Ο κάθε ένας μπορεί να κάνει συνειρμούς. Ο CIPA, όμως, δεν είναι πολιτικό κόμμα, γι’ αυτό θα αποφύγω να βγάλω συμπεράσματα, τα οποία δεν αναφέρονται στην επιστολή».
«Θέση του CIPA είναι ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης ξένων επενδύσεων πρέπει να είναι ταχύτατες και αξιόπιστες. Τον Ιανουάριο είδαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαμε προτάξει αυτό το θέμα. Τον Ιούλιο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία ταχείας υλοποίησης και αδειοδότησης ξένων επενδύσεων. Συνήλθε μία φορά, την 1η Αυγούστου, και αναμένεται η επόμενη συνεδρία της την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Τονίζουμε ότι πρέπει οι ξένες επενδύσεις να αξιολογούνται και αυτές που αξίζουν τον κόπο να αδειοδοτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Από φιάσκο σε φιάσκο

Η κατάρρευση -όπως όλα δείχνουν- και της επένδυσης στη Λάρνακα είναι απλώς άλλος ένας κρίκος στη μακρά, πλέον, αλυσίδα αποτυχιών της Κυβέρνησης να «σφραγίσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον επιχειρηματιών, με μια συμφωνία, που όντως θα ευοδωθεί. Όπως έγραψε η «Σ» χθες, οι πιο αξιόλογες περιπτώσεις που είχαμε ενώπιόν μας τα τελευταία χρόνια ήταν αυτή του Κατάρ, αυτή του αεροδρομίου και αυτή της Triple Five για τις Κυπριακές Αερογραμμές, πέραν άλλων εκδηλώσεων ενδιαφέροντος.
Καμιά εξ αυτών, ωστόσο, δεν μετατράπηκε σε πραγματική επένδυση, αφού είτε έχουν ναυαγήσει είτε βρίσκονται σε ένα αδικαιολόγητο «περίμενε». Κι όλα αυτά, ενώ η Κυβέρνηση παρουσιάζει, κάθε φορά, ως δικαιολογία, την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και την «υπονόμευση», την οποία θεωρεί ότι υφίστανται οι προσπάθειές της. Η περίπτωση του Κινέζου δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, στο μοτίβο που ήδη έχουμε ενώπιόν μας. 
 sigmalive.com/simerini
20/8/12
-----------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin