Monday, July 30, 2012

FYROM: Επικρίσεις σε Βρυξέλλες για επιλογές Ελλήνων σε καίριες ευρωπαικές θέσεις

Και το σλαβικό «Ουράνιο Τόξο» ειρωνεύεται τις επιλογές αυτές…
Ιούλιος 29, 2012.

Τι γράφει η σλαβική εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων (FYROM)…
Ευρωπαίος διαμεσολαβητής είναι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος.
Επίτροπος της ΕΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τη Νεολαία είναι από την Ελλάδα η Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία αποφάσισε να παγώσει τα κεφάλαια της ΕΕ για τη Νεολαία, λόγω κατάχρησης των εν λόγω κονδυλίων στα Σκόπια.
Το επίθετο ‘μακεδονικός’ εξαφανίστηκε από τον διοργανωτικό οδηγό κατόπιν πίεσης στην ΕΕ από τον Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το Σεπτέμβριο, ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα είναι ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τον Σταύρο Λαμπρινίδη, πρώην υπουργός Εξωτερικών του νότιου γείτονά μας.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά πόστα τα οποία έχουν καταλάβει Έλληνες δείχνουν ότι η Αθήνα, με τη δυνατότητα που έχει ως κράτος μέλος της Ένωσης, θα προβεί σε επιθετική διπλωματία με πρώτο στόχο την κατάργηση του όρου «μακεδονικός» και τη συνέχιση της πολιτικής άρνησης της «μακεδονικής μειονότητας».
«Ο Λαμπρινίδης προέρχεται από μια χώρα που δεν σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων»
«Για το διορισμό του Λαμπρινίδη οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις του Dnevnik, πως (ο Λαμπρινίδης) προερχόμενος από μια χώρα που αγνοεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν αποδέχεται τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, από ένα κράτος του που οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την επικύρωση της Σύμβασης για την προστασία τους.
«Πρόκειται για ένα πρόσωπο και όχι ένα κράτος. Το βιογραφικό του είναι εντυπωσιακό και η απόφαση για το διορισμό του Λαμπρινίδη συμφώνησαν όλα τα κράτη της ΕΕ» αυτά είπε η Μάγια Κοτσιγιάντιτς, εκπρόσωπος της Κατρίν Άστον, Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, για την εξωτερική πολιτική και πολιτική της ασφάλειας.

Ειρωνικός σχολιασμός του Πάβλε Βοσκόπουλο-Ουράνιο Τόξο

Ο Πάβλε Βοσκόπουλος από το ‘Ουράνιο Τόξο’ σχολιάζει ειρωνικά την επιλογή Λαμπρινίδη ως εκπροσώπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λέγοντας ότι θα μπορούσαν να παραδώσουν την οικονομική πολιτική της Ένωσης να την καθοδηγήσει η Ελλάδα…
«Γιατί όταν μιλάμε για τη βιογραφία του Λαμπρινίδη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις ειδικές δραστηριότητες που έκανε ως υπουργός για ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του; είπε ο Πάβλε Βοσκόπουλος της κίνησης ‘Ουράνιο Τόξο’.

Η Μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα…

Η "τουρκική μειονότητα" στην Ελλάδα ( η Αθήνα την αναγνωρίζει μόνο ως μουσουλμανική- διευκρινίζει το σλαβικό δημοσίευμα) δεν περιμένει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα κάνει κάτι στη χώρα του ώστε να δικαιολογήσει το διορισμό του, σε σχέση με την ευρωπαϊκή στάση έναντι των μειονοτήτων.

«Ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής είναι Έλληνας, που με την πρώτη ματιά ακούγεται καλά, αλλά δεν αισθανθήκαμε κάτι θετικό. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ο Λαμπρινίδης ή άλλος, οι κανόνες πρέπει να ισχύουν εξίσου και να εφαρμόζονται από κάθε μέλος της Ένωσης. Θα πρέπει να είναι σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδίως στις μειονότητες, όπως αυτή του «σπιτιού και του πολιτισμού της Φλώρινας», λέει στην εφημερίδα Dnevnik ο Τζεμίλ Χαμπζά, πρόεδρος του ιδρύματος Τέχνης και Εκπαίδευσης της μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Ερωτηθείς μάλιστα, εάν πιστεύει ότι ο Λαμπρινίδης θα σεβαστεί τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ο Χαμπζά, είπε ότι θα ήταν έκπληξη μια τέτοια εξέλιξη.

ΥΠΕΞ Σκοπίων- σημαντική αναγνώριση
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, χαιρετίζει το διορισμό του πρώτου Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σταύρου Λαμπρινίδη.
«Ο διορισμός αυτός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναγνώριση, ένα κίνητρο για την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη για την περαιτέρω προώθηση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Σκοπίων.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin