Thursday, July 5, 2012

Eπανεισδοχή προσφύγων χωρίς διαδικασίες από την Ιταλία

Χιλιάδες άτομα που αναζητούν προστασία και προσπαθούν να περάσουν μέσω θαλάσσης από την Ελλάδα στην Ιταλία κάθε χρόνο αναγκάζονται να επιστρέψουν αμέσως στην Ελλάδα, χωρίς καμία νομική διασφάλιση και χωρίς οι ιταλικές αρχές να προβαίνουν σε οποιαδήποτε εξέταση των υποθέσεών τους. Έκθεση που δημοσιεύουν οι οργανώσεις ProAsyl και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αποκαλύπτει ότι οι Ιταλικές αρχές μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες σαν φορτία και προβαίνουν σε αυθαίρετες επανεισδοχές από τa ιταλικά λιμάνια στην Ελλάδα, παραβιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παύση του κανονισμού του Δουβλίνου, επειδή η Ελλάδα δεν αποτελεί ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες.

Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες περισσότερων από 50 ατόμων τα οποία αναγκάστηκαν, τουλάχιστον μία φορά, να επιστρέψουν από την Ιταλία στην Ελλάδα κατ' αυτόν τον τρόπο. Σχεδόν όλοι όσοι ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας ήταν άστεγοι τόσο πριν όσο και μετά την επανεισδοχή τους στην Ελλάδα. Δεν είχαν καμία πρόσβαση σε τροφή, νερό, υποδομές υγιεινής ή ιατρική περίθαλψη. Μερικοί από αυτούς υπήρξαν ακόμη και θύματα ρατσισμού ή/και αστυνομικής βίας στην Πάτρα και την Αθήνα.
Οι δύο οργανώσεις τονίζουν ότι η Ιταλία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και οι αυθαίρετες επανεισδοχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin