Saturday, July 14, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Το ρωσικό δάνειο προκαλεί δυσφορία

Μας αφήνουν «για αργότερα» Ευρώπη και Διενθνές Νομισματικό Ταμείο...
Ενοχλημένη η Τρόικα από την επιμονή της Κυβέρνησης να επιδιώκει εναγωνίως βοήθεια από τη Ρωσία η οποία, μήνες μετά το αίτημα για δάνειο, δεν μας έχει ακόμα απαντήσει
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν άλλες προτεραιότητες, αφού και η κυπριακή κυβέρνηση δείχνει να έχει επίσης άλλες προτεραιότητες, όπως για παράδειγμα την εξασφάλιση διακρατικών δανείων για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κύπρου. Γι' αυτό και αφήνεται για αργότερα η συζήτηση της αίτησης για οικονομική βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης, και ιδιαίτερα αφού καρποφορήσουν, αν καρποφορήσουν, οι προσπάθειες για εξασφάλιση ρωσικού δανείου.

Το μήνυμα αυτό απέστειλε στην Κυβέρνηση η Τρόικα, φανερά δυσαρεστημένη από την επιμονή του Προεδρικού, του περίγυρού του και του κυβερνώντος ΑΚΕΛ να συνεχίζουν τις προσπάθειες για δάνειο από τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι στο θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα εξάλλου με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται ότι η Τρόικα αμφισβητεί και την αξιοπιστία της Κύπρου σε σχέση με ορισμένα θέματα ζωτικής σημασίας.
Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας προέκυψε από τοποθετήσεις αξιωματούχων της Κυβέρνησης στις συναντήσεις που είχαν με την Τρόικα, τοποθετήσεις που αφορούσαν και πάλιν το ρωσικό δάνειο, αλλά και αναμενόμενο δάνειο από την Κίνα.
Η καθυστέρηση, πάντως, στοιχίζει στην Κύπρο, μια και όπως ελέχθη από τον Γενικό ιευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, και τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη τη Δευτέρα στη Βουλή, η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε στάση πληρωμών, κάτι που διαψεύδει όμως επίμονα το Προεδρικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, για την αναβολή της επίσκεψης της Τρόικας θα κληθεί να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, τη Δευτέρα.
Θα έρθουμε τις επόμενες εβδομάδες…
Να σημειωθεί ότι χθες βράδυ, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε άγνοια για την ακριβή ημερομηνία της νέας καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο, τροποθετώντας την αόριστα στις επόμενες εβδομάδες, την ίδια ώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κύπρο δήλωνε ότι το κλιμάκιο θα έρθει στο νησί αντί στις 16, στις 22 Ιουλίου.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε, επίσης, ότι ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την παραχώρηση βοήθειας στην Κύπρο δεν είναι θέμα του Ταμείου, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι Ευρωπαίοι -είπε- είναι αυτοί που αποφασίζουν».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις χαρακτήρισε πρόωρη την παροχή λεπτομερειών για την αποστολή της Τρόικας στην Κύπρο, καθώς ακόμη συνεχίζεται η μελέτη και αξιολόγηση των πληροφοριών, και οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και τις κυπριακές Αρχές.
Την ίδια στιγμή, πηγή του Ταμείου απέδωσε τη μετάθεση της ημερομηνίας της έλευσης της Τρόικας κατά μία εβδομάδα, για τις 23 Ιουλίου, στην καθυστέρηση από μέρους των Ευρωπαίων και πιο ειδικά της Γερμανίας, να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Σε δηλώσεις του, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις είπε ότι η αποστολή αυτήν τη στιγμή εξετάζει και αναλύει τις πληροφορίες και τα στοιχεία που συνέλεξε.

Δεν ξέρουν ακόμα πόσα χρειαζόμαστε

«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις κυπριακές Αρχές. Είναι φυσιολογικό στη φάση αυτή να μην έχουμε έκθεση, γιατί πάντοτε οι εκθέσεις εκδίδονται στο τέλος της περιόδου επιθεώρησης και μετά τις αποφάσεις του συμβουλίου του Ταμείου».
Για τα επόμενα βήματα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα, είπε πως αναμένεται η αποστολή να επιστρέψει στην Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες.
Είπε ακόμα ότι το ΔΝΤ δεν βρίσκεται «στο σημείο που μπορούμε να δώσουμε αριθμούς γύρω από πιθανές χρηματοπιστωτικές ανάγκες. Αυτά θα προκύψουν σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας».
Στο ερώτημα για τους στόχους της αποστολής, αφού επανέλαβε ότι είναι πρόωρο ακόμη, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις Αρχές, είπε ότι «ξεκάθαρα, μία από τις προτεραιότητες θα είναι η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα».
Σε ερώτημα για τους λόγους της μετάθεσης της καθόδου του κλιμακίου της Τρόικας στην Κύπρο, ο κ. Ράις είπε ότι ποτέ το ΔΝΤ δεν δημοσιοποίησε ημερομηνίες για την έναρξη της επόμενης αποστολής του στην Κύπρο.
«Είναι αρκετά φυσιολογικό στο πλαίσιο της διαδικασίας. Όπως είπα πριν από δύο εβδομάδες, η διερευνητική αποστολή θα μεταβεί στην Κύπρο, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να εκτιμήσει τις πληροφορίες και θα επανέλθει στις προσεχείς εβδομάδες για να συνεχίσει το έργο».
Σε σχέση με την πρόθεση της Κύπρου να εξασφαλίσει δανειοδότηση από τη Ρωσία και την Κίνα, είπε πως «είναι όντως ζήτημα των Αρχών των μελών να συζητήσουν και να αποφασίσουν».

Στεφάνου: Θα έρθουν στις 22 Ιουλίου, δεν πρόλαβαν να μελετήσουν…

Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε πως η Τρόικα θα έρθει στις 22 Ιουλίου, επειδή δεν είναι έτοιμη με τις αξιολογήσεις της.
Σε ερώτηση, εάν υπάρχει δυσανασχέτηση της Τρόικας για το ρωσικό δάνειο, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
«Για να μη δίδονται ερμηνείες -είπε- η μετάθεση της ημερομηνίας καθόδου της Τρόικας δεν σχετίζεται με το ρωσικό δάνειο».
Κληθείς να πει αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για το δάνειο αυτό, απάντησε:
«Ακόμα αναμένουμε. Δεν έχουμε επίσημη απάντηση. Όταν θα έχουμε θα το ανακοινώσουμε».
Ερωτηθείς εάν η αντιπροσωπία έκανε νύξη για υπογραφή του μνημονίου στο οποίο θα υπάρξει κατάληξη από όλα τα κόμματα ή υποψηφίους, ανέφερε ότι δεν λέχθηκε κάτι τέτοιο. Όταν ήρθαν γι’ αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν fact finding mission, τη συλλογή στοιχείων, πρόσθεσε, είχαν επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς, Υπουργεία, υπηρεσίες, κόμματα, Βουλή, κοινωνικούς εταίρους, την Κεντρική Τράπεζα, για να μαζέψουν στοιχεία για την κυπριακή οικονομία στην ευρύτερή της έννοια.
Μέσα από τη συλλογή των στοιχείων θα ετοιμάσουν, συνέχισε, τις δικές τους αξιολογήσεις και η Τρόικα θα επανέλθει για να διαβουλευθούμε και να συζητήσουμε μαζί τους.
Ο κ. Στεφάνου κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση που φέρεται να έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, πως στο εξωτερικό φαίνεται ότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας μας και σύγκρισης με την Ελλάδα. Απάντησε ότι στις διάφορες εκθέσεις και τοποθετήσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς ΕΕ και ΔΝΤ, όπως και σε δηλώσεις αξιωματούχων τους, «το πρώτο πράγμα που παραδέχονται είναι ότι το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία. Και δεύτερο, ότι η Κύπρος έχει λάβει μέτρα και διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα, με στόχο να εξυγιάνει την κυπριακή οικονομία».
Αυτό, σημείωσε, καταγράφεται και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, είπε, είναι μέσα από τη συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται που χτίζουμε αυτήν την αξιοπιστία.
Θα μας αφήσουν, προειδοποιεί ο Αβέρωφ
«Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μας αφήσει η Τρόικα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται», δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αργότερα σε γραπτή δήλωσή του προειδοποίησε ότι η κυπριακή πολιτεία θα πρέπει να λάβει σοβαρότατα υπόψη τις τυχόν αρνητικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τα πιθανά πολυδιαφημιζόμενα δάνεια από φιλικές χώρες.
Στη δήλωσή του ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία, και ότι θεωρεί πως είναι επιπρόσθετα επιζήμιο τούτη την ώρα να συζητούμε για το χθες, τα αίτια και τους υπαίτιους που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε. Σημειώνει επίσης ότι δεν είναι η ώρα ούτε για απόδοση των βαρύτατων ευθυνών που υπάρχουν και που είναι πολυεπίπεδες, οι οποίες φυσικά δεν παραγράφονται.
«Είμαι υποχρεωμένος όμως -τόνισε- να προειδοποιήσω ότι η κυπριακή πολιτεία θα πρέπει να λάβει σοβαρότατα υπόψη τις τυχόν αρνητικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τα πιθανά πολυδιαφημιζόμενα δάνεια, από ομολογουμένως φιλικές χώρες, και ταυτόχρονα τους τρόπους και την επιχειρηματολογία που η σημερινή Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της δημοσίως, αλλά και παρασκηνιακώς, υιοθετούν. Την ώρα που άρχισαν δυστυχώς να πυκνώνουν τα ερωτηματικά της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέτοιοι χειρισμοί και τακτικές μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία».
Ο κ. Νεοφύτου καλεί, τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών κομμάτων, ή ακόμα πιο διευρυμένη, για την οικονομία, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί εθνική πολιτική, που θα αποτρέψει καταστροφικές εξελίξεις, ενώ θα βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίστούν συλλογικά οι κρίσιμες ώρες που περνά η οικονομία. 

SigmaLive


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin