Tuesday, July 3, 2012

Η εθνική μας μοναξιά...

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
Oποιος άκουσε την έκφραση αγωνίας του Ραχόι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (μόνο τις φωνές δεν έβαλε για το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς προσερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής) και όποιος άκουσε το σήμα κινδύνου του Μόντι για το ενδεχόμενο να στρέψουν την πλάτη τους οι Ιταλοί στο ευρώ («μπορεί στο τέλος να πουν ''άει στο διάβολο''», ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε) πήρε το μήνυμα: το πρόβλημα της Ελλάδας απασχολεί όλο και λιγότερο τους νοτίους της Ευρώπης.

Οταν χτυπά την πόρτα σου η καταστροφή, το τελευταίο που σε απασχολεί είναι τα χρόνια προβλήματα του μονίμως παραπονούμενου και κακομαθημένου γείτονά σου. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα...

Λίγες ώρες νωρίτερα, δύο από τους άμεσους συνεργάτες της Ανγκελα Μέρκελ ενημέρωναν ανεπισήμως Γερμανούς δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Δυο τρεις φράσεις που ακούστηκαν ήταν αρκετές για να αντιληφθούν οι πάντες ότι το λεξιλόγιο Σόιμπλε αποτελεί πλέον επίσημη γλώσσα του Βερολίνου: «Οι Ελληνες ανέλαβαν δεσμεύσεις πριν από τις εκλογές και η κυβέρνηση που εξελέγη πρέπει να τις τηρήσει», «Πρόκειται για δεσμεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και της ελληνικής κυβέρνησης», «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επιτόπου στην Ελλάδα και δε φταίει η Γερμανία, αλλά αυτοί που δεν τηρούν τους κανόνες».
Για τους παρισταμένους ήταν η πρώτη φορά που μίλησαν σε τέτοιο ύφος υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης. Μέχρι τώρα, μόνον ο Σόιμπλε μιλούσε έτσι -κι εμείς τον χαρακτηρίζαμε «κυνικό», «ακραίο νεοφιλελεύθερο» και ορισμένοι θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να εκφράζει τη Μέρκελ (καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν αγαπημένη μας συνήθεια, μάλιστα, έφταναν και στο σημείο να πλάθουν ιστορίες περί παρασκηνιακών διαφωνιών του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με την καγκελάριο).
Στην ίδια ανεπίσημη ενημέρωση ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για αλλαγή του ελληνικού προγράμματος πριν συντάξει νέα έκθεση η τρόικα, ούτε να γίνει καμία έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα προσεχώς. Εν ολίγοις, το πρόγραμμα ισχύει ως έχει και η μόνη πιθανότητα να το ξανασυζητήσουμε είναι αφού ξεκινήσει η εφαρμογή του -και αυτήν τη φορά στ' αλήθεια, όχι στα λόγια. Μέχρι τότε, για όποιον δεν τον κατάλαβε, είμαστε εντελώς μόνοι. Ο,τι κι αν μας συμβεί.
-----------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin