Tuesday, July 3, 2012

Παρελθόν για την Κύπρο τα διακρατικά δάνεια από Ρωσία και Κίνα, λέει ο Β.Σιαρλής

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο για την προεδρία.
Το ζήτημα των διακρατικών δανείων από τη Ρωσία και την Κίνα αποτελεί για την Κύπρο παρελθόν, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Β.Σιαρλής, αφού, όπως είπε, προέκυψαν νέα δεδομένα με την υποβολή της αίτησης στον ευρωμηχανισμό. Τη δήλωση αυτή έκανε μετά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ανέλυσε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, τις προτεραιότητες της Κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Ακόμη ανέφερε ότι βάσει της εμπειρίας της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα και να υπολογιστεί το ύψος του δανείου για την Κύπρο.


Ειδικότερα, ο προεδρεύων του ECOFIN, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής, ανέλυσε τις προτεραιότητες της Κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Παράλληλα απάντησε σε καίριες ερωτήσεις ευρωβουλευτών για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, περιλαμβανομένου του θέματος των διακρατικών δανείων με την Ρωσία και την Κίνα.


Σε δηλώσεις, μετά την ενημέρωση των ευρωβουλευτών, ο Κύπριος υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα των διακρατικών δανείων αποτελεί παρελθόν, αφού, όπως είπε, προέκυψαν νέα δεδομένα με την υποβολή της αίτησης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.


Ο κ. Σιαρλής ανέφερε ότι με βάση την εμπειρία Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα και να υπολογιστεί το ύψος του δανείου για την Κύπρο.


Ενώπιον των ευρωβουλευτών ο Κύπριος υπουργός ανέπτυξε τις πέντε προτεραιότητες της Κυπριακής προεδρίας στην οικονομία, οι οποίες είναι:


1. Εφαρμογή της νέας οικονομικής διακυβέρνησης

2. Βελτίωση της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου
3. Εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα
4. Αναζήτηση νέων τρόπων για συμβιβασμό σε θέματα φορολογίας
5. Εκπροσώπηση της Ε.Ε. στους G-20 και άλλα διεθνή οικονομικά φόρα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι για όλα αυτά τα θέματα θα αρχίσει από τις 10 Ιουλίου η στενή διαβούλευση μεταξύ Συμβουλίου, Επιτροπής και Κοινοβουλίου για να υιοθετηθούν συναινετικά τα κατάλληλα νομοθετήματα.


Επίσης, υποστήριξε τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ουσιαστική οικονομική Ένωση και χαιρέτισε την απόφαση για δημιουργία τραπεζικής Ένωσης ως μια από τις θεραπείες της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.


Σε ερώτηση για τα ευρωομόλογα απάντησε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τη διαδικασία, αλλά με την τήρηση αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.


Για το ζήτημα του ενιαίου εταιρικού φόρου και κατά πόσο η Κύπρος προτίθεται να τον εφαρμόσει ο κ. Σιαρλής απάντησε ότι η Κυπριακή προεδρία θα προχωρήσει τις τεχνικές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις οποίες, είπε, υπάρχουν δυσκολίες.


Αυτό, εξήγησε, δεν σχετίζεται με τον ρόλο της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών, γιατί ο εταιρικός φόρος είναι 10% για όλες τις επιχειρήσεις στο νησί.


Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, «που προκάλεσε στην Κύπρο η συμφωνία απομείωσης του χρέους στην Ελλάδα» και τόνισε τις πολύ μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την κυπριακή οικονομία από τον εντοπισμό στην κυπριακή ΑΟΖ κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

tanea gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin