Thursday, June 28, 2012

«Μηνύματα από το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον»...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρώην προέδρου του ΔΣΘ 
«Μηνύματα από το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον». Με αυτόν το γενικό τίτλο διοργανώνεται την Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ., στο χώρο εκδηλώσεων του αρχαιολογικού πάρκου Αμφίπολης ημερίδα για τα μηνύματα και τις διδαχές από το έργο του Θουκυδίδη με αναφορές στη σημερινή πραγματικότητα... Διοργανωτής ο δήμος Αμφίπολης μέσω της αστικής εταιρίας «Φεστιβάλ Αμφίπολης» και εισηγητές ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ, Ηλίας Κουσκουβέλης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο γράφων.
Υπενθυμίζω ότι ο Θουκυδίδης έγινε ιστορικός μάλλον λόγω Αμφίπολης, γιατί επιφορτισμένος ως στρατηγός των Αθηναίων για την υπεράσπισή της το 424 π.Χ.....
έσπευσε από τη Θάσο με 7 πλοία, αλλά δεν πρόλαβε να τη διασώσει από τον Σπαρτιάτη στρατηγό Βρασίδα (διασώζοντας μόνο το επίνειό της, την Ηιόνα) κι έτσι καταδικάστηκε από τους Αθηναίους κι αυτοεξορίστηκε για 20 χρόνια στα κτήματά του στη Σκαπτή Υλη, κοντά στο Παγγαίο, όπου έγραψε την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου ως «θησαυρό παντοτινό»... Γι' αυτό είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία του δήμου Αμφίπολης, με αφορμή την ιδιαίτερη σχέση του Θουκυδίδη με την Αμφίπολη, να καθιερώσει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αμφίπολης, εκδήλωση για το έργο του Θουκυδίδη και τα διαχρονικά μηνύματά του με φιλοδοξία η εκδήλωση να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Στις 6 Ιουλίου, στο αρχαιολογικό πάρκο Αμφίπολης, μπροστά από τις πύλες του αρχαίου τείχους από όπου εξόρμησε ο Βρασίδας και νίκησε τους Αθηναίους, θα μιλήσουμε και θα συζητήσουμε για τα μηνύματα του έργου του Θουκυδίδη που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σημερινή Ελλάδα. Ουσιαστικά ήταν ο πρώτος πραγματικός ιστορικός, αυτός που αντιμετώπισε τον άνθρωπο ως παράγοντα της ιστορικής ζωής κι αναζήτησε τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων πέρα από μύθους και δοξασίες σε κίνητρα, συμφέροντα και ανθρώπινες φιλοδοξίες. Μελέτησε την ανθρώπινη ψυχολογία κι απέδωσε γεγονότα και καταστάσεις στις αδυναμίες ή τις αρετές της ανθρώπινης ψυχής που διαμορφώνει την ιστορική πραγματικότητα σε συνάρτηση με τις συγκυρίες κάθε εποχής.
Μελετητής και μεταφραστής του έργου του (που διδάσκεται σήμερα σε μεγάλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό και σε όλες τις διπλωματικές ακαδημίες) ήταν και ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεότερης Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που πίστευε –όπως αναφέρεται στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης της μετάφρασης του Ε. Βενιζέλου- ότι μελετώντας κάποιος τον Θουκυδίδη βρίσκει «αστέρα καθοδηγητήν διά πάσαν σπουδαίαν πολιτικήν δραστηριότητα»... Με αυτόν τον «αστέρα καθοδηγητήν» ο Βενιζέλος διπλασίασε την Ελλάδα… γι΄ αυτό ίσως πρέπει να τον «ανακαλύψουν» κάποιοι και σήμερα για να αποκτήσει προοπτική η Ελλάδα.
agelioforos gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin