Thursday, May 3, 2012

Πιέσεις Ευρωβουλευτών στην Κομισιόν να επαναφέρει στην τάξη την Τουρκία ...

Με μπαράζ ερωτήσεων, Κύπριοι, Ελληνες αλλά και ξένοι ευρωβουλευτές, προτίθενται να θέσουν ενώπιον των ευθυνών της την Κομισιόν, για το γεγονός ότι δεν λαμβάνει μία ξεκάθαρη στάση έναντι των αυθαιρεσιών της Τουρκίας, η οποία λίγο πριν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγγέλλει παράνομες γεωτρήσεις σε θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται υπό κυπριακή και ελληνική κυριαρχία.
Στις ερωτήσεις αυτές, θα κληθεί ν’ απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώπιον της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα λάβει χώρα, στις 21 με 24 Μαΐου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με ερώτηση- παρέμβαση που έχει ήδη καταθέσει η ελληνίδα ευρωβουλευτής Μαρία-Ελένη Κοππά, θα ζητηθεί η άμεση παρέμβαση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βαρόνης Κάθριν Αστον, προκειμένου να ”συνετισθεί” η Τουρκία και να σταματήσει να αμφισβητεί κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η έναρξη γεωτρήσεων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η ανοιχτή αμφισβήτηση του δικαιώματος των νησιών της Ρόδου και του Καστελόριζου σε υφαλοκρηπίδα είναι αντίθετη με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, επισημαίνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
Συνεπικουρούμενοι και από συναδέλφους τους ευρωβουλευτές άλλων κρατών, Κύπριοι ευρωβουλευτές, όπως η Αντιγόνη Παπαδοπούλου και η Ελένη Θεοχάρους και ο Ελληνας ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, υποδεικνύουν στην Κομισιόν και τα μέτρα που μπορεί και πρέπει να λάβει, προκειμένου να πάψει η Τουρκία να προκαλεί με τις πράξεις της, όχι μόνον την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Κομισιόν πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα, αν οι τουρκικές ενέργειες είναι παράνομες και αντίθετες προς το ευρωπαϊκό δίκαιο ή νόμιμες, υπογραμμίζεται.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, θα πρέπει, χωρίς περιστροφές, να υπενθυμίσει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διαπραγματευτικό της πλαίσιο με την Ενωση, σχετικά με την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Θα πρέπει, παράλληλα, να ασκήσει τις δέουσες πιέσεις προκειμένου η Τουρκία να υπογράψει και να σεβαστεί τις προβλέψεις της Διεθνούς Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Εργαλεία, για τη συμμόρφωση της Τουρκίας, προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, υπάρχουν, θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές. Ενα απ’ αυτά είναι ή άμεση ανάκληση του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία και η απεμπλοκή του από τις περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Ενα άλλο είναι, ν’ ανασταλεί η χρηματοδοτική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία, μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Εταιρική Σχέση Προσχώρησης, για την περίπτωση μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων, από μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως είναι η Τουρκία.
onlycy

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin