Wednesday, May 9, 2012

Χρηματοδότηση από ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο ...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη διάθεση δύο εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο. Το έργο αποτελεί μέρος του προγράμματος βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Σχολιάζοντας την έναρξη του έργου, ο Επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε ανέφερε ότι «αυτό το νέο έργο θα συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη συμφιλίωση στην Κύπρο», ενώ πρόσθεσε ότι «η συνεργασία και οι κοινές προσπάθειες από όλες τις κοινότητες είναι απαραίτητες για να κάνουν αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα να στεφθεί με επιτυχία».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συνεισφορά της ΕΕ θα επιτρέψει την πραγματοποίηση έργων υποστήριξης έκτακτης ανάγκης σε έξι μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου του Οθέλλου στην Αμμόχωστο. Τα μνημεία αυτά είναι μέρος ενός καταλόγου αποτελούμενου από έντεκα μνημεία μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς της μεγάλης σημασίας που προσδιορίζονται από την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Η Τεχνική επιτροπή επέλεξε τα μνημεία, βασιζόμενη σε μια εις βάθος μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010, η οποία καθιέρωσε μια απογραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
 Στο τέλος του έργου, πέντε από τα έξι μνημεία θα πρέπει να διαφυλαχθούν για να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά. Το έκτο μνημείο, ο Πύργος του Οθέλλου στην Αμμόχωστο, θα είναι έτοιμο για να ξανανοίξει για το κοινό. Τα έργα θα υλοποιηθούν από Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με το γνωμοδοτικό συμβούλιο της τεχνικής επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin