Tuesday, April 17, 2012

Πάσχα Ποντίων στο Φανάρι (Με πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη) ...

Γράφει ο Παναγιώτης Σαββίδης στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
-
Έντονη ήταν η παρουσία της ποντιακής νεολαίας, το φετινό Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη και στην καρδιά της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Ε’ Περιφερείας χωρών πρώην ΕΣΣΔ του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Ιβάν Σαββίδη, περισσότερα από 300 μέλη και στελέχη της Ποντιακής νεολαίας από Ελλάδα και πρώην Σοβιετική Ένωση, ταξίδεψαν στην Πόλη, όπου σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και μυσταγωγίας παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.


Ο Ιβάν Σαββίδης υλοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει τον περασμένο Αύγουστο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά τη συνάντηση τους στην Τραπεζούντα τον περασμένο Αύγουστο, να στηρίξει οικονομικά και οργανωτικά το προσκυνηματικό ταξίδι της νεολαίας των Ποντίων από την Ελλάδα και της χώρες της ΕΣΣΔ  στο Πατριαρχείο, κατά την κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης.


«Η Κωνσταντινούπολη είναι σημείο αναφοράς για κάθε Έλληνα. Ειδικά για εμάς τους Ποντίους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί φάρο πνευματικής όασης. Με την παρουσία μας εδώ, δείχνουμε την έμπρακτη υποστήριξη μας στον θεσμό, που αντιπροσωπεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης»  δήλωσε ο κ. Γιώργος Γκουροβανίδης πρόεδρος της Νεολαίας Παλιννοστούντων Ελλάδας και εκπρόσωπος Επιτροπής Απόδημων Ελλήνων, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ποντιακής Νεολαίας με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία της αντιπροσωπείας της Ποντιακής νεολαίας στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Ιβάν Σαββίδη για την πρωτοβουλία του.


«Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Ιβάν Σαββίδη, για την πρωτοβουλία του, που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως στηρίζει έμπρακτα και με κάθε μέσο το ρόλο και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως» δήλωσε η Ευγενία Κοτανίδου η Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Απόδημου Ελληνισμού της πέμπτης Περιφερείς των χωρών της τέως ΕΣΣΔ.


Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Κωνσταντινούπολη, τα μέλη και στελέχη της Ποντιακής Νεολαίας ξεναγήθηκαν σε ορθόδοξα προσκυνήματα της Πόλης, ενώ συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν νεολαίοι Πόντιοι από την Ελλάδα, την Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έσμιξαν και χόρεψαν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου μετά το πέρας του Εσπερινού της Αγάπης

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin