Saturday, April 7, 2012

Ρίγησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα Κύπριοι μαθητές και εκπαιδευτικοί ....

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ ΛΑΝΙΤΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ (xronos gr)
 Περιέγραψαν συναισθήματα συγκίνησης στο δήμαρχο Κομοτηνής για το Κυπριακό που παραμένει άλυτο
Δεκαοχτώ χρόνια μετράει η αδερφοποίηση με το 2ο γυμνάσιο της Κομοτηνής

Τη ρίγη που ένιωσαν επισκεπτόμενοι τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θράκη, αφού αμέσως τους ήρθε στο μυαλό τους το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα που ίδιοι βιώνουν στην καθημερινότητά τους, περιέγραψαν Κύπριοι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Λανίτειου Γυμνασίου Λεμεσού στον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, που τους υποδέχτηκε χθες στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου. Η αποστολή του γυμνασίου φιλοξενείται ήδη από την περασμένη Πέμπτη στην πόλη μας, στα πλαίσια της αδελφοποίησής του με το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Όπως είναι γνωστό τα δύο σχολεία έχουν συνδεθεί με πρόγραμμα αδελφοποίησης από την σχολική χρονιά 1993-1994 και από τότε, επί 18 χρόνια, τα δύο σχολεία ανταλλάσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις που περιλαμβάνουν φιλοξενία μαθητών, συνοδών εκπαιδευτικών και μελών του συλλόγου γονέων. 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης η διευθύντρια του Κυπριακού σχολείου Δήμητρα Γεωργίου- Κωμοδρόμου, έδωσε τα εύσημα στους πρωτεργάτες της αδερφοποίησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι, «αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που το ξεκίνησαν και σε όσους έχουν την διάθεση και την πρόθεση να το συνεχίσουν και το συνεχίζουν» και ειδικότερα στην κ. Παπασάβα, που όπως τόνισε, «είναι η ψυχή του προγράμματος στην Κύπρο και στην Φτερούλα Παπαδάκη από την Κομοτηνή. Πάντοτε εναπόκειται στους εκάστοτε διευθυντές κατά πόσο θα είναι δεκτικοί στις εισηγήσεις των δύο αυτών εκπαιδευτικών κατά πόσο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα και γι ‘αυτό ευχαριστούμε πάρα πολύ τον διευθυντή του 2ου γυμνασίου Κομοτηνής Κλεόβουλο Ηλιάδη». Η περιήγηση της Κυπριακής αποστολής στη Θράκη ξεκίνησε από χθες, οπότε εκπαιδευτικοί και μαθητές ξεναγήθηκαν στον ακριτικό Έβρο. Η περιήγηση έγινε στη γέφυρα Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου, όπως είπε η κ. Κωμοδρόμου, «νιώσαμε το σύνορο, όλοι και τα παιδιά νιώσαμε την αίσθηση, την οποία εμείς τη ζούμε διαφορετικά, σύμφωνα και με το πρόβλημα μας. Εκείνο που νιώσαμε είναι ότι είστε δίπλα μας και θέλουμε και εσείς να νιώθετε ότι είμαστε δίπλα σας σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύει ο ελληνισμός». Η ευχή που έδωσε η διευθύντρια του σχολείου από τη Λεμεσό, είναι «να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατό η κρίση και να ξαναβρεί ο κόσμος της Ελλάδας το χαμόγελο και την αισιοδοξία του, να ξανσταθούν στα πόδια του. Αναγνωρίζουν πραγματικά ότι η Ελλάδα περνάει πάρα πολύ δύσκολους καιρούς». 


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης που αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης, παρουσίασε ο δήμαρχος της Κομοτηνής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι, ««καταφέρνουμε πραγματικά όχι οι πολιτικοί αλλά η ίδια η κοινωνία, ο ίδιος ο κόσμος, τα παιδιά μεταξύ τους, οι νέοι μεταξύ τους αλλά και εμείς οι μεγαλύτεροι, να έχουμε μια ειρηνική και παραγωγική συνύπαρξη, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, με τις παρενέργειες που μπορεί να έχει μια τέτοιου είδους συνύπαρξη, με την πραγματικότητα την οποία πολλές φορές δεν την αποδέχονται όλοι και ενώ υπάρχουν μειοψηφίες στη μια ή στην άλλη πλευρά, που βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα». Παράλληλα κ. Πετρίδης, δωρίζοντας στη διευθύντρια Δήμητρα Γεωργίου- Κωμοδρόμου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Αβραάμ Κυριακίδη, το έμβλημα της πόλης, τον Θράκα Ιππέα, είπε τα εξής, «αυτό είναι ένα ιστορικό έμβλημα για την πόλη μας και ανάγεται στην παρουσία της αρχαίας Ελλάδας και στην παρουσία των αρχαίων Ελλήνων στην περιοχή μας. Αυτό το έμβλημα δε το φιλοτέχνησε κάποιος χριστιανός κάτοικος της περιοχής, το φιλοτέχνησε μια κυρία, η οποία είναι μέλος του συλλόγου επιστημόνων της μειονότητας Θράκης και ασχολείται με την γλυπτική. Είναι σημαντικό ότι ένας άνθρωπος ο οποίος εκφράζει έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη θρησκεία και μια άλλη κουλτούρα, με τον οποίο συμβιώνουμε, έρχεται και φιλοτεχνεί αρχαία ελληνικά σύμβολα και μάλιστα τα δωρίζει στο Δήμο προκειμένου να μπορεί ο Δήμος να τα δωρίζει».  

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διευθυντής του 2ου γυμνασίου Κομοτηνής Κλεόβουλος Ηλιάδης, ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αδελφοποίησης που έχει σημαντικά αποτελέσματα τόσο ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές, όσο και ανάμεσα στις ίδιες τις πόλεις. «Αυτά τα 18 χρόνια υπάρχουν εκατοντάδες μαθητές του γυμνασίου μας και του γυμνασίου της Κύπρου οι οποίοι έχουν επισκεφτεί την Θράκη και την Κύπρο. Τα παιδιά αυτά διατηρούν στη συνέχεια δεσμούς αλληλεγγύης και φιλίας που έχουν αναπτυχθεί και ανταμώνουν ξανά στα ελληνικά πανεπιστήμια και στον επαγγελματικό τους βίο». 


ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Με το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές του σχολείου της Κομοτηνής έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συναναστραφούν με τους Κυπρίους συμμαθητές τους, να τους ξεναγήσουν ως οικοδεσπότες σε χώρους ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της Θράκης και να προβάλλουν τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας. Ακόμη, την επόμενη χρονιά, έχουν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν από τους Κυπρίους συμμαθητές τους, να ενημερωθούν για θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την λειτουργία των σχολείων στην Κύπρο και να ξεναγηθούν με την σειρά τους σε χώρους που συνδέονται με τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την μακρά ιστορία της μαρτυρικής νήσου. Η αδελφοποίηση των σχολείων δίνει τελικά την δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να αναπτυχθούν γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να καλλιεργήσουν σχέσεις αλληλεγγύης και ειλικρινούς φιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ συχνά οι μαθητές των δύο σχολείων ξαναβρίσκονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και διατηρούν μέχρι σήμερα την φιλία που αναπτύχθηκε με το πρόγραμμα της αδελφοποίησης.
Η αποστολή του Κυπριακού σχολείου θα πραγματοποίηση σήμερα επίσκεψη στο οχυρό Νυμφαίας, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και θα ξεναγηθεί στο μουσείο Καραθεοδωρή. Αύριο Κυριακή οι μαθητές θα περάσουν τη μέρα τους με την οικογένεια που τους φιλοξενεί. Οι συνοδοί θα επισκεφτούν το Πόρτο Λάγος και θα περπατήσουν στα Στενά του Νέστου. Η αναχώρηση των φιλοξενουμένων θα γίνει νωρίς το πρωί της Μ. Δευτέρας από το χώρο του σχολείου.
Δήμητρα Συμεωνίδου (xronos gr)
*Ολόκληρο το Άρθρο με φωτογραφίες στο xronos gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin