Thursday, March 29, 2012

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ : Πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με όλους τους γείτονές της,....

Απόσπασμα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ  από την ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012) :

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Καλημέρα. Ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο κύριος Morningstar, Απεσταλμένος του State Department και θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με τη χθεσινή του ομιλία στο Συνέδριο του Economist, όπου περίπου προέτρεψε τους γείτονες όλης της περιοχής να τα βρουν μεταξύ τους - προφανώς εννοούσε και την Ελλάδα με την Τουρκία και την Κύπρο με την Τουρκία, και ως προς την Κύπρο είπε ότι θα πρέπει τα όποια οφέλη ή κέρδη από την ενέργεια να μοιραστούν αναλογικά ή δίκαια, ανάλογα πώς κάνει κανείς τη μετάφραση, και στις δύο Κοινότητες. Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκινήσω από την πρώτη ερώτηση. Πράγματι ο κύριος Morningstar είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επίσης και με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών τον κύριο Ζέπο.

Στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών ουσιαστικά συζητήθηκαν τρία θέματα. Το πρώτο ήταν το ζήτημα των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, όπου όπως ανέφερα και προηγουμένως είχαμε αυτή την εξέλιξη που είναι θετική για τη χώρα μας, της εξαίρεσης δηλαδή της Ελλάδας από τον κατάλογο των αμερικανικών κυρώσεων.

Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήσαμε ήταν θέματα μεταφοράς ενέργειας μέσω αγωγών, από την Κασπία και τη Ρωσία προς την ευρωπαϊκή αγορά. Εκεί, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει ένα καθοριστικό ρόλο λόγω γεωγραφίας. Υπάρχουν σχέδια στο τραπέζι, σχέδια τα οποία έχουν προχωρήσει αρκετά. Συμμετέχουμε σε όλες τις σχετικές διαβουλεύσεις, μας ενδιαφέρει να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο και πιστεύουμε ότι αυτός είναι σημαντικός και για την ίδια την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, να έχουμε περισσότερες πηγές και περισσότερες οδούς μεταφοράς ενέργειας.

Το τελευταίο σημείο το οποίο συζήτησαν ήταν οι σημαντικές εξελίξεις που υπάρχουν στο ενεργειακό πεδίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία και εκεί δημιουργούν πολύ σημαντικές δυνατότητες.

Ως προς το δεύτερο σημείο που θίξατε, αυτό της συνεργασίας των χωρών της περιοχής, να σας θυμίσω ότι πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της, όχι μόνο λόγω των οικονομικών ευκαιριών που αυτή δημιουργεί, αλλά ακριβώς και λόγω του ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας και προφανώς η συνεργασία αυτή είναι χρήσιμη και δημιουργεί σημαντικά οφέλη για όλους.

Ως προς το θέμα του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Διεθνές Δίκαιο είναι πολύ σαφές ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και νομίζω ότι ξεκάθαρα και η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει πει ότι αυτή η αξιοποίηση θα είναι προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.......
........ολόκληρη η ενημέρωση στο….…..www1.mfa gr
---------
 
 ΣΧΕΤΙΚΑ :  
 -----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin