Saturday, March 31, 2012

1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955-Κύπρος: Η απαρχή μιας Εποποιϊας .....

του Παναγιώτη Χαρατζόπουλου Φυσικού Msc Προέδρου Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς
-
Καθόλου δέν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο αυτό το οποίο συνέβη στην Κύπρο, την 1η Απριλίου 1955. Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955. Εκκωφαντικές εκρήξεις απο τη μιά άκρη του νησιού ως την άλλη, δόνησαν την ατμόσφαιρα κάνοντας τον κόσμο εκείνη την όμορφη, γαλήνια ανοιξιάτικη νύχτα να πεταχτεί στις βεράντες και τα μπαλκόνια προκειμένου να δει τι συμβαίνει. Ηταν το εντυπωσιακό αιφνιδιαστικό ξεκίνημα του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του Κυπριακού Λαού, του Ελληνικού Επους της Κύπρου, του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 59, για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και την Ενωση με τη Μητέρα Ελλάδα.
Ο τετραετής αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-59 όμως δεν ήλθε απο τη μια στιγμή στην άλλη. Ηταν αποτέλεσμα μιας πολυετούς προετοιμασίας αλλά και καρπός του διαχρονικού πόθου και των πολυετών προσπαθειών των Ελλήνων της Κύπρου και των θυσιών τους για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, την Ενωση με την Μητέρα Ελλάδα.
Είναι γνωστό σε όσους μελετούν και γνωρίζουν την ιστορία του Ελληνισμού, ότι η Κύπρος, η πολύπαθη και μαρτυρική αυτή γωνιά του Ελληνισμού κατέχει ξεχωριστή θέση στη μακρόχρονη ελληνική ιστορία. Εδω και 3500 χρόνια, από τότε δηλαδή που οι Αχαιοί έφθασαν κατά κύματα και ρίζωσαν στην ενάλια αυτή γη, σ’ αυτή τη γωνιά της Μεσογείου κοινή είναι η πορεία της Κύπρου με την πορεία του Ελληνισμού, κοινοί είναι οι αγώνες της με τους αγώνες του Ελληνισμού, κοινά τα δεινά της με τα δεινά του Ελληνισμού. ............


  • Μετά τήν πτώση του Βυζαντίου, η μεγαλόνησος Κύπρος ακολουθώντας την πορεία του υπόλοιπου ελληνισμού, περιέρχεται στην κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • Το 1878, μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, οι Άγγλοι, κατάφεραν να πάρουν την Κύπρο καταβάλλοντας στους Τούρκους το ποσό των 93.000 λιρών.

  • Το 1925, η Κύπρος ανακηρύσσεται σε αποικία του Αγγλικού Στέμματος, αφού η Τουρκία με τη συνθήκη της Λωζάννης παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα.
  • Ο Ελληνισμός της Κύπρου μέσα στή μακρόχρονη ιστορία του ουδέποτε αποκόπηκε από τόν Εθνικό Κορμό και ουδέποτε έπαψε ν’ αγωνίζεται για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της Ελληνικής ύπαρξής του. Θεμελιώδες καί διαχρονικό αίτημα του Κυπριακού Ελληνισμού ήταν πάντοτε η Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα.
  • Το 1930, εκδηλώνονται οι πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την αποτίναξη του Αγγλικού Ζυγού και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, με αποκορύφωμα την εξέγερση της 21ης Οκτωβρίου 1931, γνωστή ως «Οκτωβριανά», που πνίγηκε από τούς Άγγλους στό αίμα.
  • Στις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εκκλησία της Κύπρου, γνωστή ως Εθναρχία, μετά από συνεχείς αγώνες και την άρνηση των Άγγλων αποικιοκρατών να σεβαστούν το δίκαιο εθνικό αίτημα των Κυπρίων, προκήρυξε δημοψήφισμα με θέμα: «Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα». 97% των Ελληνοκυπρίων, αξίωσε μέσω του δημοψηφίσματος Ενωση με τη Μητέρα Ελλάδα. Οι Άγγλοι και πάλι αγνόησαν το πάγιο και επίσημα πλέον εκφρασμένο εθνικό αίτημα των Κυπρίων. Αποτέλεσμα της περιφρονητικής αυτής στάσης των Άγγλων ήταν η ενίσχυση των εθνικών αισθημάτων των Κυπρίων, η ακόμη μεγαλύτερη τόνωση του διαχρονικού πόθου τους γιά Ένωση με την Ελλάδα και η απόφαση για την οργάνωση και ανάληψη ένοπλου αγώνα κατά του Αγγλικού Ζυγού.
Στις 7 Μαρτίου 1953, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο τότε συνταγματάρχης σε αποστρατεία Γεώργιος Γρίβας και οι Νικόλαος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Στράτος, Γεράσιμος Κονιδάρης, Αντώνιος Αυγίκος, Σωκράτης Λοϊζίδης, Ηλίας Τσατσόμοιρος, Δημήτρης Σταυρόπουλος και Ηλίας Αλεξόπουλος έδωσαν τον εξης όρκο: «Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδας να φυλάξω, θυσιάζων και την ιδίαν μου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα, μυστικόν παν ό,τι γνωρίζω και θέλω ακούση διά την υπόθεσιν της Ενώσεως της Κύπρου. Θα υπακούω δε τυφλώς εις τας εκάστοτε διδομένας μοι επιταγάς». Ήταν το έναρκτήριο λάκτισμα για δυναμικό αγώνα, για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού στην Κύπρο και Ένωση της νήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Στρατιωτικός αρχηγός του αγώνα αναλαμβάνει ο Κύπριος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, Γεώργιος Γρίβας και πολιτικός αρχηγός, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Ο Γεώργιος Γρίβας, με το ψευδώνυμο Διγενής, μετά από σχετική προετοιμασία - κυρίως συγκέντρωση υλικού, που είχε ο ίδιος από παλιούς αγώνες του στην Ελλάδα, αλλά και από φίλους του και στρατιωτικές αποθήκες, και αφού, στο μεταξύ, είχε κάμει δυο ταξίδια στην Κύπρο ως τουρίστας για επαφές και ανίχνευση του εδάφους, ώστε να καταρτίσει το προκαταρκτικό σχέδιο ενεργείας του – κατέβηκε μυστικά στην Κύπρο, στις 10 Νοεμβρίου 1954. Άρχισε αμέσως τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση στελεχών της Οργάνωσής του, την οποία ονόμασε ΕΟΚΑ (Εθνική οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών). Ο κάθε στρατολογούμενος έδιδε τον απαραίτητο όρκο, για αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου, απόλυτη πειθαρχία στις διαταγές του Αρχηγού και εχεμύθεια, με κατάληξη ότι, όποιος παρέβαινε τον όρκο αυτό, θα ήταν άτιμος και άξιος κάθε τιμωρίας. Και η τιμωρία αυτή, δεν ήταν καμιά άλλη από την εκτέλεση.
Ο Διγενής έδωσε βάρος στη νεολαία και σ΄ αυτό δικαιώθηκε, γιατί το τεράστιο έργο που έγινε από την ΕΟΚΑ, χωρίς τους νέους δεν ήταν δυνατό να επιτελεσθεί. «Απηυθύνθην προς τους νέους», σημειώνει στο «Χρονικό» του, «διότι εγνώριζα από άλλους αγώνας μου, ότι εις αυτούς ανευρίσκει κανείς όλας τας αρετάς του πραγματικού μαχητού, την εθνικήν έξαρσιν, την δίψαν διά μεγάλα έργα, την περιφρόνησιν προς τους κινδύνους, την αγάπην προς την περιπέτειαν, πείσμα διά την επιτυχίαν, κυρίως δεν αντοχήν».
Η νεολαία λοιπόν πρώτη έτρεξε και επάνδρωσε τις τάξεις της Λεβεντομάνας ΕΟΚΑ. Ανάμεσά τους, τα νειάτα της Εκκλησίας, πρωτοστάτησαν στον Αγώνα. Τα βουνά και τα φαράγγια της Κύπρου γέμισαν αγωνιστές έτοιμους να θυσιαστούν για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και την ΕΝΩΣΗ. Αναβίωσε στην Κύπρο όλο το μεγαλείο του 1821. Σε κάθε γωνιά της Κύπρου τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ πέθαιναν με το όραμα της γλυκειάς Ελλάδας. Η ΕΟΚΑ χάρη στη μοναδική της οργάνωση, στόν καταπληκτικό συντονισμό των αγωνιστών της, στην ανυπέρβλητη δύναμη της ψυχής τους, μα πάνω απ’ όλα χάρη στην υποστήριξη και στη συμμετοχή ολόκληρου του Κυπριακού Λαού, δεν έγινε ποτέ δυνατόν να νικηθεί ή να διαλυθεί ούτε απο τις χιλιάδες πάνοπλων Άγγλων στρατιωτών, που ο Βρεττανός Κυβερνήτης Χάρτιγκ έφερε στην Κύπρο, ούτε από τους έμπειρους πράκτορες της Βρεττανικής Αντικατασκοπείας. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν αγώνας ενός ολόκληρου λαού,που ζητούσε το δίκιο του Για κάθε πόλη ή περιοχή, ο Διγενής όρισε τομεάρχη και υπεύθυνο νεολαίας. Για επικοινωνία με τους τομείς εφάρμοσε ειδικό σύστημα συνδέσμων και τροφοδοτών, το οποίο ήταν τόσο καλά οργανωμένο και έξυπνο, που σε όλες τις φάσεις του τετράχρονου αγώνα, και, παρά τις συνεχείς έρευνες, τους παρατεταμένους αποκλεισμούς ολόκληρων περιοχών και τις συλλήψεις μελών και στελεχών, δούλευε συνέχεια κατά απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο. Έδωσε επίσης βάρος στον τομέα των πληροφοριών, με άριστα αποτελέσματα. Εξαιτίας της πολύ καλής οργάνωσης του τομέα αυτού, η ΕΟΚΑ έπαιρνε «από πρώτο χέρι» και έγκαιρα σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες, αξιοποιούμενες, έσωσαν σε πλείστες περιπτώσεις και τον αγώνα, αλλά και τον ίδιο τον Αρχηγό.
Ο Διγενής ήταν καθ’ όλα έτοιμος στις 20 Μαρτίου, ενώ οι Άγγλοι, όπως φαίνεται και από τα βρετανικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργότερα, δεν είχαν αντιληφθεί οτιδήποτε. Κατόπιν συνεννόησης με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όρισε ως ημερομηνία ενάρξεως του αγώνα τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου. Ετοίμασε την πρώτη του προκήρυξη, η οποία ήταν μεστή νοημάτων και περιεχομένου, ώστε, με την κυκλοφορία της σε πόλεις και χωριά το μουντό εκείνο πρωϊνό του Απρίλη, άναψε φωτιές στις καρδιές όλων των Κυπρίων και, ταυτόχρονα, προκάλεσε ταραχή και αμηχανία στους Βρετανούς.
« Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με τη συμπαράσταση ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν αγώνα για την αποτίναξιν του Αγγλικοῦ ζυγού, με σύνθημα εκείνο, το οποίον μας κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην: «’Η ΤΑΝ ΄Η ΕΠΙ ΤΑΣ» ....Ελληνες όπου κι άν ευρίσκεσθε, ακούσατε τη φωνή μου. Εμπρός όλοι μαζί για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ της ΚΥΠΡΟΥ μας»
Ε.Ο.Κ.Α. Ο Αρχηγός Διγενής

Πράγματι, τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 31 Μαρτίου 1955, εκκωφαντικές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Στόχοι κυβερνητικά κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία, το τότε ΡΙΚ. Έδρασαν ομάδες υπό τους Μάρκο Δράκο, Στυλιανό Λένα, Παναγιώτη Αριστείδου, Γρηγόρη Αυξεντίου, Σταύρο Ποσκώτη και άλλους. Τα αποτελέσματα ήσαν, υπό τις περιστάσεις, άριστα. Οι Άγγλοι στην Κύπρο αιφνιδιάστηκαν, ενώ το Λονδίνο «πάγωσε». Ο λαός, από την άλλη, αισθάνθηκε ικανοποίηση για το ότι η τακτική του χαρτοπολέμου πήρε τέλος.
Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955-59 υπήρξε η κορωνίδα των προσπαθειών του κυπριακού λαού για εθνική αποκατάσταση και ως τέτοια έτυχε της αποδοχής και του θαυμασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Απετέλεσε, επίσης, τρανό παράδειγμα για τους αγωνιζόμενους για την ελευθερία τους λαούς, ενώ στην Ελληνική Ιστορία πρόσθεσε χρυσές σελίδες, πλήρεις ανδρείας, άφθαστου ηρωϊσμού και επιμονής μέχρι τέλους στην εθνική τιμή και το δίκαιο. Στίς 19 Φεβρουαρίου 1959, υπεγράφησαν στο Λονδίνο, οι περίφημες συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου, οι οποίες και τερμάτισαν τον τετραετή ( 1955 – 59 ), ένοπλο αγώνα του Κυπριακού Λαού. Ο ποθητός στόχος, η Ένωση με το Εθνικό Κέντρο, το διαχρονικό αίτημα γενεών και γενεών δεν είχε επιτευχθεί. Αντ’ αυτού προσφέρθηκε στην Κύπρο μιά ελλιπής ανεξαρτησία, η οποία εμπεριείχε τις βάσεις για τα δεινά που ακολούθησαν.... Ομως η εποποιΐα του 1955 – 59, που πέρασε ως φωτεινό μετέωρο από τον πλανήτη μας δεν έσβησε. Γράφτηκε μέ γράμματα ανεξίτηλα στις δέλτους της ιστορίας και κάθε φορά που πέφτουμε σε πνευματική ραθυμία και εθνική λήθη, πρέπει να ξαναγυρίζουμε σ’ αυτήν και ν’ αναβαπτιζόμαστε.

Κάθε Άνοιξη, μαζί με τον Απρίλη, όλοι αυτοί οι Αγωνιστές της Λευτεριάς, έρχονται απαρατήρητοι σαν τα χελιδόνια κι ανοίγουν βρύσες για τη δίψα μας, σε τούτα τα δύσκολα χρόνια . Κι είναι μακρύς ο κατάλογος. Ποιόν να πρωτοαναφέρει κανείς και ποιόν να μήν παραλείψει.
Τους ηρωομάρτυρες της αγχόνης: Μιχαήλ Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Χαρίλαο Μιχαήλ, Στέλιο Μαυρομμάτη, Ανδρέα Παναγίδη, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
 Ή μήπως αυτούς που αναπαύονται εν ειρήνη στα Φυλακισμένα Μνήματα: Τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον σταυραετό του Μαχαιρά, τους Μάρκο Δράκο, Κυριάκο Μάτση, Στυλιανό Λένα, Μιχαλάκη Παρίδη.
Αλλά πως να λησμονήσει τα ηρωικά μαθητικά νειάτα: Τον Πετράκη Γιάλλουρο, Μιχαήλ Γεωργάλλα, Αριστείδη Χαραλάμπους, Παναγιώτη Τουμάζο, Δημητράκη Δημητριάδη.
Πώς να λησμονήσει επίσης αυτούς που έπεσαν στον αχυρώνα του Λιοπετριού, αυτούς που δόξασαν το Λιοπέτρι, που το μετέτρεψαν σε χάνι της Γραβιάς, σε Κούγκι, σε Αρκάδι, σε αιώνιο σύμβολο της Λευτεριάς. Τους Φώτη Πίττα, Χρήστο Σαμάρα, Ανδρέα Κάρυο, Ηλία Παπακυριακού;
Τέλος πώς να λησμονήσει και τις γυναίκες της Κύπρου, που δεν υστέρησαν σε προσφορά με αυτοθυσία στον αγώνα του 55-59.

Όλοι αυτοί με τους αγώνες και τη θυσία της ζωής τους έχουν να λεν πολλά, σ' όλους εμάς που κινδυνεύουμε να γλιστρήσουμε μέσα στο βολεμένο πλήθος με την παχυλή άγνοια, τη θεοποίηση των υλικών αγαθών και τη νεκρωμένη συνείδηση, που κινδυνεύουμε να κυριευτούμε από τη νύστα του αιώνα μας, που κινδυνεύουμε να πέσουμε στην παγίδα του αποπροσανατολισμού από κάθε τι εθνικό, κάθε τι πατριωτικό. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη, έχουμε ανάγκη αναφοράς στούς Ήρωες, στους αληθινούς Ήρωες. Για να μας αφυπνίζουν, από τον πνευματικό μας λήθαργο και την πνευματική μας οκνηρία, για να μας κρατούν σε εγρήγορση, σε αγρύπνια ψυχής και πνεύματος. Για να μας αποπνέουν αγωνιστική διάθεση, προσήλωση στ’ ανώτερα ιδανικά και στις ηθικές αξίες και ετοιμότητα για θυσία. Γιατί περνούμε κρίσιμες ώρες...

Πηγές
  • Παναγιώτας Παναγοπούλου-Ρουπίνα, " Πρότυπα Ηρώων",Εκδόσεις ΑΣΤΕΡΟΣ,1993
  • Αφιέρωμα εφημερίδας " ΣΗΜΕΡΙΝΗ " http://www.simerini.com/, 2004

4 comments :

  1. Παρουσία ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα στη Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ημέρα έναρξης του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα.....

    Σάββατο, 30 Μάρτιος 2013

    Αύριο, Κυριακή 31 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη Δοξολογία που θα ψαλεί στον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ημέρα έναρξης του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/parousia-uphupeks-ktsiara-ste-doxologia-gia-ten-ethnike-epeteio-tes-1es-apriliou-1955-emera-enarxes-tou-kupriakou-apeleutherotikou-agona.html
    30/3/13

    ReplyDelete
  2. Η Πάφος τίμησε την επέτειο του αγώνα ΕΟΚΑ 1955- 1959....

    Με εωθινό στους δρόμους της Πόλης της Πάφου στις 6.30 το πρωί από τη φιλαρμονική του Δήμου Πάφου, ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955- 1959 στην επαρχία Πάφου. Στις 7:15 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στην στήλη της 28ης Οκτωβρίου στην παρουσία των αρχών και παλαιών πολιστών.

    Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στις 10 το πρωί χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου στην παρουσία των τοπικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Κωνσταντία Ευθυβούλου Βοηθός Διευθύντρια στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος.

    Λίγο μετά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέση υπέρ των πεσόντων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955- 1959 στον ανδριάντα του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην παρουσία επίσης των τοπικών στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.

    Εξάλλου, στις 12 χθες τα μεσάνυκτα έγιναν συμβολικές εκρήξεις στο Ιακώβειο στάδιο από τους συνδέσμους αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955- 1959.

    Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθωτικού αγώνα 1955-1959 στην επαρχία Πάφου θα ολοκληρωθούν στις 20:00 το βράδυ με ανοικτή δεξίωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Πάφου στη Λέσχη Αξιωματικών Πάφου προς τιμήν των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955- 1959.

    http://www.onlycy.com/313262-η-πάφος-τίμησε-την-επέτειο-του-αγώνα-εο
    1/4/13

    ReplyDelete
  3. Της φυλακής τα σίδερα....

    ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
    Η 1η Απριλίου συνιστά την ιστορικότερη μέρα των Κυπρίων και μιαν από τις λαμπρότερες σελίδες του ελληνικού έθνους. Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ήταν εμποτισμένοι με ένα απαράμιλλο σύστημα αρχών και αξιών, που τους οδηγούσε στην αγχόνη και στον θάνατο με ψηλά το κεφάλι. Και με τον Εθνικό Ύμνο στα χείλη. Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής. Η ΕΟΚΑ δίδαξε τον κόσμο ολόκληρο ότι, πέραν του δικαιώματος στη ζωή, η ύψιστη των αξιών είναι αυτή της ελευθερίας. Η ΕΟΚΑ δίδαξε την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια. Τη λεβεντιά.

    Σήμερα, ο κυπριακός λαός επιχειρεί να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό μέσα από τα συντρίμμια. Αντιμετωπίζει την οικονομική τραγωδία με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητα. Δεν είναι γκάνγκστερ. Αρχίζει να κατανοεί τα δικά του λάθη και είναι έτοιμος να ξανακτίσει την οικονομία τού τόπου. Η αχίλλειος, όμως, πτέρνα του είναι οι κομματικοί στρατοί που υποτιμούν τη νοημοσύνη του. Και δεν έχουν την πολιτική ωριμότητα να πουν συγγνώμη. Και να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, στηρίζοντας τον πολίτη μέσω πράξεων και όχι λόγων. Συνεχίζουν να επιδίδονται σε αγώνα επίρριψης ευθυνών, οι μεν στους δε, ενώ άλλοι μέσα από έναν ακατάσχετο λαϊκισμό επιδιώκουν να κεφαλαιοποιήσουν φτηνά μικροπολιτικά οφέλη, α λα Τσίπρας, επενδύοντας στην ανθρώπινη δυστυχία.

    Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο πολίτης πληρώνει ήδη την κρίση. Απαιτεί, όμως, δικαιοσύνη. Και θέλει να δει τους αίτιους της τραγωδίας να πληρώνουν. Με φυλακίσεις, εκεί και όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες, καθώς και με κατασχέσεις περιουσίων. Για να ξαναβρεί η πολιτεία την αξιοπιστία της, πρέπει να υπογραφεί επί των ερειπίων η ληξιαρχική πράξη θανάτου του παρακράτους, ενός σαθρού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, που μας τίναξε στον αέρα. Η κοινωνία δεν θέλει εξιλαστήρια θύματα, αλλά κάθαρση. Και των τραπεζών και του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος. Διερωτάται, όμως: Ποιος και πώς θα την επιβάλει;

    Η απονομή δικαιοσύνης θα αποκαταστήσει την ηθική τάξη, όμως ο τόπος θέλει λύσεις χθες. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται: 1. Η οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, για να κρατηθεί η κοινωνία σε συνοχή. 2. Η διόρθωση τιμών προς τα κάτω. Για να μπορεί η αγορά να λειτουργεί, για να μπορούν να ζουν οι πολίτες και για να περιοριστούν οι ζημιές. 3. Η στήριξη των ευπαθών ομάδων, των απόρων και των μικρομεσαίων και λοιπών επιχειρήσεων με διευκολύνσεις ή ακόμη και πάγωμα δανείων, για τη διάσωση θέσεων εργασίας, περιορισμό της ανεργίας και καταπολέμηση της ύφεσης. 4. Η στήριξη των ανέργων μέσω εθνικού σχεδιασμού σε σχέση με προγράμματα από την Ε.Ε. που θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση και στην αλλαγή επαγγελμάτων επί τη βάσει της λειτουργίας της αγοράς. 5. Η παροχή κινήτρων για ξένες επενδύσεις και δημιουργία πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας με εκπόνηση προγράμματος ανάπτυξης, για να αρχίσει η οικονομία να λειτουργεί μετά το σοκ που υπέστη.

    Ας μην κολλήσουμε στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και μόνο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και τομείς ανάπτυξης. Αν περιμένουμε την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, υπάρχει το ενδεχόμενο να βουλιάξουμε. Γι' αυτό ας βγούμε από το κουτί του φυσικού αερίου, που εξελίσσεται από στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης σε στοιχείο, πολλές φορές, λαϊκισμού. Όταν αναφερόμαστε σε ανάπτυξη, δεν εννοούμε πρόσκαιρες αρπακτές, αλλά σχεδιασμό και τομείς, οι οποίοι μπορούν να οικοδομηθούν βήμα - βήμα. Με σοβαρότητα. Για να μην επιστρέφουμε στο μηδέν. Για να μην επιτρέπουμε σε κανένα να μας υποτιμά και να μας εξευτελίζει. Για να μην είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε γκάνγκστερ ή λαμόγια. Αντιθέτως, είμαστε λαός που θέλει και μπορεί να δημιουργεί. Που στέκεται με αξιοπρέπεια στα πόδια του, έχοντας τα χέρια και το μέτωπό του καθαρά. Και ο οποίος γνωρίζει ότι, επί αγγλοκρατίας, της φυλακής τα σίδερα ήταν για τους λεβέντες πατριώτες αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Σήμερα, όμως, της φυλακής τα σίδερα δεν είναι για τους λεβέντες, αλλά για τους απατεώνες. Εκεί ανήκουν.

    http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/558066
    2/4/13

    ReplyDelete
  4. «Ήταν 1 Απριλίου….»....

    Η 1η Απριλίου 1955 είναι μία εξαιρετικά σημαντική επέτειος για μας τους Ελληνοκύπριους. Είναι η ημέρα που ξεκίνησε στην Κύπρο, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός του Κυπριακού λαού και ο ένοπλος εθνικο-απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ εναντίον των 'Άγγλων κατακτητών μία εξέγερση πού δίκαια χαρακτηρίστηκε σαν ένα από τα πιο επιτυχημένα αντάρτικα όλων των εποχών. Μετά το δημοψήφισμα του 1950 κατά το οποίο το 96% των Κυπρίων ψήφισαν ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ μεσούσης της Αγγλοκρατίας, την Ένωση με την Ελλάδα, ο αγγλικός ζυγός, η καταπίεση και τρομοκρατία είχαν ενταθεί σε αφάνταστο βαθμό και το μαρτυρικό νησί βαθύτατα ελληνικό από την αυγή της προϊστορίας, ζούσε στιγμές αγωνίας και τρόμου. Πιστοί στις πανάρχαιες παραδόσεις μας, μία δράκα νέων αγωνιστών, με την παλλαϊκή στήριξη συμμετοχή όλων των κατοίκων του νησιού, ξεκίνησαν τον τετραετή αγώνα (1955 -1959) πού χαρακτηρίστηκε από απαράμιλλες πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας και εξανάγκασε τους 'Άγγλους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην Κύπρο. Το πολιτικό σκηνικό της εποχής (Καραμανλής, Αβέρωφ, Μακάριος), με την υπογραφή της συμφωνίας της Ζυρίχης, μετουσίωσε την νίκη αυτή σε μία εύθραυστη ανεξαρτησία πού μόνο τα αγγλο-αμερικανικά σχέδια εξυπηρετούσε, δίνοντας ταυτόχρονα και στην Τουρκία (με μόνο το 18% του πληθυσμού) το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο), αλλά και το δικαίωμα επεμβάσεως, πράγμα πού δημιούργησε τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα της Τουρκικής επεμβάσεως και της καταστροφής του 1974.

    Σήμερα πού το ακριτικό αυτό φυλάκιο του Ελληνισμού, ο Κυπριακός λαός, μάχεται ξανά για την ίδια του την υπόσταση, απέναντι στην ενορχηστρωμένη επίθεση των παγκόσμιων εξουσιαστών, που με την προσπάθεια επιβολής του σχεδίου Ανάν τον Απρίλιο του 2004 αλλά και των πρόσφατων άσχημων γεγονότων για την Κυπριακή οικονομία αποφάσεων του Eurogroup επιχειρούν να πετύχουν ότι δεν μπόρεσαν όλοι οι αιώνες και όλη η βαρβαρότητα όλων των κατακτητών, για αυτό επιβάλλεται η εγρήγορση και η διαρκής μας συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο αυτό κομμάτι του Έθνους μας.

    Οι αγώνες, θυσίες και το αίμα πού έχυσαν τα παλικάρια της το βροντοφωνάζουν. Ότι η Κύπρος είναι ένα ακόμη κομμάτι του Ελληνισμού, είναι το νησί που εδώ και 39 χρόνια βρίσκεται υπό βάρβαρη ξένη κατοχή. Το ποίημα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη «Εγερτήριον Σάλπισμα - θα πάρω μια ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στην Λευτεριά. Θα αφήσω αδέλφια συγγενείς την Μάνα τον Πατέρα μεσ’ στα λαγκάδια πέρα και τις βουνοπλαγιές …..» θα πρέπει να αποτελεί φάρο υπόκλισης προς του αγωνιστές του έπους 55 – 59 αλλά παράλληλα οι στίχοι αυτοί να αγγίζουν τις καρδιές μας έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να συνεχίσουμε τον αγώνα τους στις δύσκολες αυτές ημέρες που περνά ο τόπος μας.

    Αντωνιάδης Εύρος Χ.
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=505745
    3/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin