Tuesday, January 17, 2012

Σκοπιανά ΜΜΕ : Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο, παγώνει τις συνομιλίες και δεν θέλει την επίσκεψη Νίμιτς στην περιοχή ....

Η πΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών της πΓΔΜ, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.
Αυτό μετέφερε ο πρέσβης Jolevski στον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς κατά την χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Ο Jolevski σε δήλωσή του στην Deutsche Welle*, είπε ότι η πΓΔΜ αναμένει ότι η  απόφαση  του Δ. Δ. της Χάγης να συνεισφέρει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνάντηση του  με τον κ. Νίμιτς, όπως αναφέρεται, επικεντρώθηκε στο  ότι η προσχώρηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Ο κ. Νίμιτς χθες είχε χωριστή συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη. Τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ, έγραψαν ότι  ο Νίμιτς εξετάζει την δυνατότητα το Φεβρουάριο  να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα.


Προβλέπεται ότι Μάθιου Νίμιτς και πάλι για να συναντηθεί με τους πρέσβεις Jolevski και Βασιλάκη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε  καμία ανακοίνωση σχετικά με μια ενδεχόμενη κοινή συνεδρίαση.

 Η Deutsche Welle* εκτιμά ότι ο κ. Jolevski έδωσε την ισχυρή βεβαιότητα  ότι πράγματι τα Σκόπια  επιθυμούν πλέον μια τέτοια συνάντηση. Αντιθέτως , τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Έλληνες είναι πολύ επικεντρωμένοι στην οικονομική κρίση τους.  Συμφώνησαν  σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων μόνο για τα προκαταρκτικά. Η οικονομική κρίση χρησιμεύει ως άλλοθι για να αξιολογηθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις ως όχι και τόσο σημαντικές. Ούτε  αυτή τη φορά, φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι από την ελληνική στάση, δηλαδή η  προσπάθεια να «αγοράσουν χρόνο» αναφέρει  η Deutsche Welle.

Αναφερόμενη ( η Deutsche Welle* ) σε πηγές των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, και στο Netpress (σκοπιανο ΜΜΕ!) που ισχυρίζεται ότι ο Έλληνας διαπραγματευτής κ. Βασιλάκης, στην σημερινή ενημέρωση με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ζητήσει υποστήριξη από τα ελληνικά ΜΜΕ και  παρουσίασε  μια ριζοσπαστική  ελληνική στρατηγική σχετικά με την διαφωνία ονόματος. Σημαντικό σημείο της ενημέρωσης ήταν ότι με διπλωματικούς  ελιγμούς, η   τακτική της  Ελλάδας θα  είναι στην κυριολεξία να παγώσει τις συνομιλίες για τη σύνοδο κορυφής στο Σικάγο, και ο μοναδικός σκοπός η  αγορά του χρόνου για την μη επίλυση της διαφοράς έτσι ωστε η πΓΔΜ να αποκλειστεί και πάλι από την ένταξη στο  ΝΑΤΟ.


Ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε την θέση , πιθανώς την μετέφερε  και  κατά τη συνάντηση του  με τον κ. Νίμιτς, ότι η Ελλάδα αρνείται οποιασδήποτε μορφής  απευθείας συναντήσεις μεταξύ των Σκοπιανων και Ελλήνων  εκπροσώπων, και σε επίπεδο  διαπραγματευτών, καθώς και συναντήσεις υψηλού επιπέδου δεν εξετάζονται καθόλου.


Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται και αξιολογεί ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα  μια πιθανή επίσκεψη του κ.  Νίμιτς στην περιοχή. Η θέση αυτή μεταφέρθηκε στο Νίμιτς, με την ένδειξη, ότι εάν η Ελλάδα πιεσθεί  από τους Συμμάχους της  για να συναντηθεί με τον διαπραγματευτή, θα ήταν υπέρ μιας προκαταρκτικής μορφής συνομιλιών και  και όχι ουσίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα καθυστερώντας τις συνομιλίες  αγοράζει χρόνο και δεν θέλει οποιαδήποτε λύση, μια θέση η οποία είναι ταυτόσημη με αυτή που περιγράφουν αρκετοί αναλυτές  γνώστες της διαφοράς.


Η Ελλάδα εφαρμόζει την τακτική της αγοράς χρόνου, αποφεύγοντας κάθε δυνατότητα ή ευκαιρία να ξεπεραστεί η διαφορά μέχρι το Μάρτιο, όταν πρέπει να ξεκινήσει η εκστρατεία για πρόωρες βουλευτικές εκλογές . Στη συνέχεια, οι ελληνικές αρχές θα ισχυριστούν  ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν υπάρχουν  προϋποθέσεις για μια λύση, εξηγώντας ότι υπάρχει συμφωνία κυρίων μεταξύ των κομμάτων  να μην θίξουν το συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι, ενώ η Ελλάδα θα κερδίσει χρόνο κατά την διάρκεια των εκλογών που  αναμένονται να πραγματοποιηθούν  μία εβδομάδα μετά το Ορθόδοξο Πάσχα στις 19 Απριλίου το αργότερο. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι  διαδικασίες για την επιλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, γεγονός που δίνει πάλι την ευκαιρία  στην Ελλάδα να ξεφύγει από τη λύση με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε  και δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, και έτσι θα αποφύγει την επίλυση του ζητήματος πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στο Σικάγο των  ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό Ελλάδα και πάλι θα μπορούσε να προκαλέσει πάγωμα  της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.


Οι πρώτες  εκτιμήσεις για αυτήν την ελληνική ριζοσπαστική στρατηγική είναι ότι  δεν ενδιαφέρεται για την περιοχή και δεν είναι σύμφωνη με τις κοινές αξίες και την αμοιβαία αλληλεγγύη της Συμμαχίας, αναφέρει το netpress.

------ 
ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΣΧΕΤΙΚΑ (ПЈРМ/PJRM/FYROM/БЮРМ/ARYM/ БЈР М  SITES):
———————————
———————————
*Deutsche Welle:
Грците преокупирани со економската криза
Меѓутоа Јолевски остави посилен впечаток, дека Скопје, всушност повеќе ја посакува таквата средба. Додека пак, грчките медиумски извори истакнуваат дека Грците сосема се фокусирани на нивната економска криза. Тие, практично, уште еднаш се согласија за нова рунда на преговори само на проформа основа. Кризата им послужи како алиби овие преговори однапред да ги прогласат како не толку многу важни.
Јолевски истакна:
„Очекуваме одлуката на Меѓународниот суд на правдата да придонесе за зајакнување на билатералните односи мегу двете земји, а во врска со разговорите, му ги пренесов (на Нимиц – заб. авт.) ставовите на Владата на Република Македонија за изнаоѓање на заеднички прифатливо решение”……..itd
Автор: Ерол Авдовиќ
Редактор. Ж.Ацеска

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin