Friday, December 30, 2011

Αναβίωσε το έθιμο των Μωμόγερων για ακόμα μια χρονιά στην Κομοτηνή .....

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ»

Για ακόμα μια χρονιά αναβίωσε στην Κομοτηνή το έθιμο των «Μωμόγερων» την Τρίτη (27/12) από μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα».

Τα μέλη του Συλλόγου, με καλυμμένα τα προσωπεία τους και υπό τους ήχους του τύμπανου και του ζουρνά ξεκίνησαν από την εκκλησία της Παναγίας, όπως ορίζει η παράδοση σύμφωνα με την οποία οι Μωμόγεροι ξεκινούσαν από τις εκκλησιές, και περιπλανήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, την οποία και ξεσήκωσαν στην κυριολεξία με τις φωνές και τη μουσική τους.

Ο Γιάννης Νικολαΐδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», αναφερόμενος στο έθιμο των Μωμόγερων σημείωσε ότι «το έθιμο άρει την καταγωγή του από την αρχαία Ελλάδα, είναι ένα έθιμο το οποίο συναντούμε σε πολλές ελληνικές κοινότητες, στη Μακεδονία, στη Θράκη, με διάφορες παραλλαγές, το συναντούμε στη Μικρά Ασία αλλά και σε άλλους λαούς εκτός των Ελλήνων, όπως στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, σήμερα στην Τουρκία και στην Ιταλία και παντού σε όλες τις περιοχές έχει να κάνει με τον ερχομό του νέου χρόνου και με την αναγέννηση της φύσης.

Έχει διονυσιακό χαρακτήρα, τα πρόσωπα του εμπνέονται από την καθημερινότητα και επικαιρότητα. Έτσι, διαχρονικά βλέπουμε οι Μωμόγεροι να αλλάζουν σε περιεχόμενο αλλά και σε μορφές. Παραπέμπουν στην αρχαία τραγωδία μια και βλέπουμε ότι οι τράγοι είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτού του λαϊκού θεατρικού δρωμένου και θεωρείται μάλιστα ο πρόγονος του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Το έθιμο συνεχίζεται ως και τις μέρες με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα κάλεσμα στους απανταχού ξενιτεμένους μια και τη μέρα αυτή γίνεται αφορμή πολλοί επισκέπτες να έρθουν στην Κομοτηνή και ως θεατές αλλά και ανταμώσουν οι κάτοικοι του χωριού Χαραμπά της Γεωργίας, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε αυτή την αναβίωση».

Το έθιμο των Μωμόγερων συνεχίζεται στις μέρες μας χάρη στους ομογενείς Ποντίους οι οποίοι το φέρανε από τον κεντρικό Καύκασο που είχαν φτάσει από την Αργυρούπολη του Πόντου διερχόμενοι από το κυβερνείο του Γαρς ενώ στην περιοχή μας πρώτη φορά το έθιμο αναβίωσε στις Σάπες το 1993 και μετά στην Κομοτηνή, στο νεόκτιστο οικισμό των Ποντίων.

«Οι Μωμόγεροι αναβιώνονται σε όλη την Ελλάδα αυτή την περίοδο με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θέλω να πιστεύω ότι το έθιμο θα έχει και συνέχεια μια και συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και δίνει μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα μας» πρόσθεσε ο Γιάννης Νικολαΐδης ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όποια φιλοδωρήματα και η όποια βοήθεια συγκεντρώνεται μοιράζεται σε οικογένειες που πραγματικά το έχουν ανάγκη, στην εκκλησιά και στο σχολείο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα ενόψει της νέας χρονιάς 2012. «Εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός αισιόδοξος. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και πιστεύω κι εγώ προσωπικά ότι το 2012 θα είναι καλύτερο και η Ελλάδα θα είναι ολοένα και καλύτερη διότι πιστεύω ότι θα μάθουμε από το πάθημα» δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Νικολαΐδης.

Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός

3.Έθιμα – «Οι Μωμόγεροι» 

7. Λαϊκός Πολιτισμός Νομού Σερρών

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin