Wednesday, December 21, 2011

Σκόπια: «Η Ελλάδα αποσύρεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία και η διεθνής κοινότητα είναι σιωπηλή;» .....

Υπό τον τίτλο « Αποκλειστική Αποκάλυψη» σήμερα κυκλοφόρησαν εφημερίδες οι οποίες αναφέρουν με συνοπτικά άρθρα, ότι  η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι άκυρη.
 Νομικοί και δικηγόροι απαιτούν από την Αθήνα να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τα Σκόπια, επειδή δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση να παραμείνουν σε αυτήν.
«Η Ενδιάμεση Συμφωνία ήταν ουσιαστικά μια συμφωνία για την οικονομική συνεργασία, συμπτωματικά ή όχι, το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν την επικύρωσε ώστε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έτσι, αυτή η συμφωνία είναι άκυρη και δεν ισχύει για την Ελλάδα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επικαλεστεί το δικαίωμα του βέτο  κατά των Σκοπίων, χωρίς καμία νομική υποχρέωση», γράφει ο Φώτης Κανελλόπουλος στο Έθνος αναφερόμενος σε αυτά που τα Σκόπια επικαλούνται βάσει της συμφωνίας.
 Αυτή δεν είναι μια παράβαση της Συμφωνίας; Τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στις Ουάσιγκτον που επανειλημμένα έχουν ζητήσει την ταχεία επίλυση  της διμερούς διαφοράς δεν σχολιάζουν το σενάριο αυτό…
 Πέρα από τις δηλώσεις των ριζοσπαστών του Καρατζαφέρη η ελληνική κυβέρνηση δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση.
 Ο υπουργός όμως Εξωτερικών αναγνώρισε ότι η ετυμηγορία της Χάγης δημιουργεί στην Αθήνα μια δύσκολη κατάσταση.
Ωστόσο, τα (σκοπιανά) μέσα μαζικής ενημέρωσης  κατηγορούν τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι ότι διάβασε εν μέρει (ελλιπώς) την ετυμηγορία, που στο δεύτερο  μέρος της το Δικαστήριο δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να μην ασκήσει βέτο στο μέλλον.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται να μην υπάρχει ανταπόκριση από την Αθήνα μετά από την πρόσκληση του Πρωθυπουργού Γκρούεφσκι προς τον Αντώνη Σαμαρά.
 --
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Άκυρη η «ενδιάμεση συμφωνία» Ελλάδας - Σκοπίων
Δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή
Με αφορμή το σκοπιανό πρόβλημα, πολύς θόρυβος γίνεται για την «ενδιάμεση συμφωνία», που υπέγραψαν οι δύο αντίδικες πλευρές το 1995, με σκοπό να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Κανένας, όμως, δεν διερωτήθηκε αν αυτή η συμφωνία είναι έγκυρης ή όχι.
Πρώτα πρώτα ας δούμε τι αναφέρει σχετικά η παράγραφος 2, του άρθρου 36, του ισχύοντος Συντάγματος: «Οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις, για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο και οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο, που τις κυρώνει».

Έτσι η «ενδιάμεση συμφωνία» Ελλάδας - Σκοπίων, η οποία βασικά είναι μια συνθήκη οικονομικής συνεργασίας και όχι μόνο ανάμεσα σε δύο συμβαλλόμενα κράτη, για να είναι έγκυρη και να ισχύει πρέπει η Βουλή να την επικυρώσει με έναν τυπικό νόμο, που στη συνέχεια πρέπει να δημοσιευθεί σε φύλλο της Εφημερίδος της Κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε από τη Βουλή, είτε από αδιαφορία είτε από «ξεχασιά» ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.


Συνεπώς η «ενδιάμεση συμφωνία» Ελλάδας - Σκοπίων, εφόσον δεν έχει επικυρωθεί με τυπικό νόμο από τη Βουλή, σύμφωνα με το υπ' αριθμ.: 1386/31.3.2010 έγγραφο του (*) προέδρου της Βουλής (που κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τύπου Ελλάδας Γ. Καραβία) είναι άκυρη και δεν ισχύει και εφόσον δεν ισχύει κανένας δεν μπορεί να την επικαλεστεί είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό της χώρας, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να προβάλει το βέτο της απέναντι στα Σκόπια, χωρίς καμία νομική δέσμευση απέναντί τους, μια και η «ενδιάμεση συμφωνία» είναι παντελώς άκυρη και «ανύπαρκτη», σύμφωνα με τα ανωτέρω.


Φώτης Κανελλόπουλος

Δικηγόρος


(*) Στο έγγραφο της Βουλής σημειώνονται τα εξής:

«Σε απάντηση τού από 29.3.2010 εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούμε στην υπηρεσία μας και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών η ''ενδιάμεση συμφωνία'' ΕΛΛΑΔΟΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ του έτους 1995, δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων».
ΣΧΕΤΙΚΑ: 
7. Χάγη πριν και μετά
8. Αρχικά ΜΚ – αμέλεια τελωνείων?
9. Paltalk com : Μαυσωλείο Παρακμής 

 ΣΧΕΤΙΚΑ (PJRM  SITES):

1. Грција ќе се повлекува од Времената спогодба – меѓународната заедница молчи?!(Сител  20/12/2011)
2. Срѓан Керим: Ако Грција се откаже од Времената спогодба ќе го навлече гневот на светот (Канал5   14/12/2011)
3. Маљас: Грција да се повлече од Времената спогодба (vest com 12/12/2011) 
4. Кофос и Маљас: Грција да се повлече од Времената спогодба (24vesti 12/12/2011)
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin