Προς καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας

Μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (στις 5 Δεκεμβρίου 2011*) , η Ενδιάμεση Συμφωνία που είχε ανακοινωθεί ταυτόχρονα  στην Αθήνα, στα Σκόπια και στην Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 1995, για να αρθεί το εμπορικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί στα Σκόπια στις 17 Φεβρουαρίου 1994, γινόταν όλο και πιο φανερό ότι πλησίαζε η ήμερα της καταγγελίας της.

Η Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια δεν ήταν οριστική,  όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία της, και ούτε είχε επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η χρονική της ισχύς είχε λήξει από το 2002 και λειτούργησε εις βάρος της Ελλάδας σε όλες σχεδόν τις παραγράφους της καθόσον σε πολλές περιπτώσεις οι ελληνικές αρχές δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στα συγκριτικά πλεονεκτήματα**.

Το χρονικό (προς την καταγγελία) αρχίζει από την τελευταία ημέρα στο Δικαστήριο της Χάγης και από την τελευταία ερώτηση του Μαροκινού Δικαστή Mohammed Benuna. Για το χρονικό πως φτάσαμε στην Ενδιάμεση και κατόπιν στην Χάγη στις σελίδες : 1. Ενδιάμεση Συμφωνία -Χρονικό-Χάγη  και    2. Χάγη πριν και μετά
 
———————–
ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ:

α. Πριν την απόφαση
—————
β. Η απόφαση
—————-
γ. Προς την καταγγελία

δ. Η στάση ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά την Χάγη
  • δ1.«Όχι» Σαμαρά σε συνάντηση με Γκρούεφκσι
  • δ2. Συνάντηση Θ. Πάγκαλου με Τεούτα Αρίφι & Παπαδήμου- Γκρούεφσκι
ε. Ελληνικά διαβήματα
…….. ——————->
—————–


* Η πΓΔΜ κατέθεσε στις 17 Νοεμβρίου 2008 προσφυγή στη Χάγη κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας.
 **Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Συμμαχία με ομόφωνη απόφαση δεν προσκάλεσε τα Σκόπια να ενταχθούν σε αυτή. Ωστόσο, από τότε είχε ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το αν η αντίρρηση (objection) της ελληνικής πλευράς – και όχι μόνο – ήταν βέτο ή όχι. Πάντως, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε σπεύσει να μιλήσει για βέτο, λίγες ημέρες μετά την απόφαση.

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...