Monday, May 26, 2014

Λαβρόφ: Η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τον Ποροσένκο – Δεν χρειάζονται μεσολαβητές

Η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συμπληρώνοντας πως «δεν χρειάζονται μεσολαβητές».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις περί διορισμού του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ως προεδρικού συμβούλου του νέου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο Λαβρόφ τόνισε πως «αμφιβάλλει για το κατά πόσο χρειάζονται μεσολαβητές» και πως δεν θεωρεί διόλου απαραίτητη την παρουσία του Σαακασβίλι στον διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. 

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ΕΕ και τις ΗΠΑ όσον αφορά την στήριξη και την εκπλήρωση του οδικού χάρτη του ΠΑΣΕ για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, όμως δεν θεωρώ πως χρειάζεται διαμεσολαβητής για τον διάλογο με το Κίεβο» είπε ο Λαβρόφ.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Ποροσένκο πως η πρώτη του επίσκεψη δεν θα είναι ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στη Μόσχα, αλλά στο Donbass, την περιοχή που βρίσκεται η περιφέρεια του Ντονιέτσκ, ο Λαβρόφ επανέλαβε πως η Μόσχα επιζητά τη θέσπιση ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους διαδηλωτές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας: «Το Κίεβο έχει άλλη μια ευκαιρία να εκπληρώσεις τον οδικό χάρτη του ΟΑΣΕ και να αναζητήσει λύσεις συμβιβασμού με τις περιφέρειες όπου μαίνονται οι ταραχές».

«Ελπίζουμε πως μόλις επιβεβαιωθεί η προεδρική νίκη του Ποροσένκο, το πρώτο του μέλημα θα είναι να κάνει τα πάντα προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία, να τερματίσει την παράνομη δράση των εξτρεμιστών του Δεξιού Τομέα και και να ανακληθούν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν ανοίξει πυρ κατά των πολιτών στην νότια και ανατολική Ουκρανία», κατέληξε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

[gr.rbth.com]
26/5/14 
--
-

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin