Friday, April 4, 2014

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε. Gymnich (Ζάππειο Μέγαρο, 4.4.2014)

«Υποδεχόμαστε με πολύ μεγάλη χαρά τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά την κυρία Ashton, στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών. Κάθε τέτοια συνάντηση αποτελεί ένα μεγάλο, διεθνές πολιτικό γεγονός. Η ημερήσια διάταξη είναι πολύ πλούσια, πολύ βαριά. Έχουμε να συζητήσουμε, φυσικά, για τις τρέχουσες εξελίξεις, για την κρίση στην Ουκρανία, για τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας.
Δεν θα ξεχάσουμε όμως και τη Νότια Γειτονία, όπου έχουμε πολλές εστίες κρίσης, με πρωταρχική την κρίση στη Συρία, που είναι μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Φιλοξενούμε μια Σύνοδο που θέλουμε να καταλήξει σε συμπεράσματα που τονώνουν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διεθνούς πολιτικής οντότητας, γιατί θέλουμε η Ε.Ε., όχι απλά και μόνο να έχει την κυριότητα της δικής της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, αλλά να είναι και ένας πραγματικά διεθνής παίκτης που προλαβαίνει καταστάσεις και διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα κρίσεις, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου για την Ουκρανία)

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ευρωπαϊκή θέση είναι ξεκάθαρη και ισχυρή. Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι μία πολιτική αρχών. Για εμάς, ο πρωταρχικός πυλώνας είναι πάντα ο σεβασμός στη διεθνή έννομη τάξη. Αλλά για να μιλήσουμε πρακτικά, το πρόβλημα τώρα είναι να οργανωθεί και να προωθηθεί ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο για τη σχέση μας με τη Ρωσία, επειδή αυτό αποτελεί την ουσία του προβλήματος.

  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έφτασε η ώρα να γίνουμε πιο επιθετικοί, όσον αφορά τις κυρώσεις, αφού η Ρωσία δεν έχει μεταβάλλει τη στάση της;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο. Για εμάς, ο στόχος είναι πάντα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, αλλά έχουμε το ιστορικό καθήκον να κρατήσουμε ανοιχτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους, επειδή η τελική λύση πρέπει να είναι πολιτική, συναινετική, βιώσιμη και εφαρμόσιμη. Ευχαριστώ».
 [mfa.gr]
4/4/14

----------------------------

1 comment :

  1. Rückzug Russlands gefordert... EU-Außenminister bereiten neue Sanktionen vor...

    Die EU fordert den Rückzug russischer Truppen aus dem ukrainischen Grenzgebiet. Darin sind sich alle einig. Ansonsten sind die EU-Außenminister unterschiedlich optimistisch oder pessimistisch.

    Die Europäische Union hat Moskau zu einem raschen Rückzug der russischen Truppen aus dem Grenzgebiet zur Ukraine aufgefordert. Mehrere Außenminister der 28 EU-Staaten sagten am Rande von Beratungen über die künftigen Beziehungen zu Russland in Athen, derzeit seien noch keine einschneidenden Wirtschaftssanktionen nötig. Sie müssten aber vorbereitet werden, um nötigenfalls rasch verhängt zu werden..............http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/4546782/eu-aussenminister-bereiten-neue-sanktionen-vor.html
    4/4/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin