Friday, February 7, 2014

Είπε ναι στο κοινό ανακοινωθέν ο Έρογλου

Το πράσινο φως για το κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη των συνομιλιών, άναψε, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν  ότι ο Ντερβίς Έρογλου έκανε αποδεκτό το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλα κόμματα, πλην του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος είπαν όχι στο κοινό ανακοινωθέν, περιλαμβανομένου και του κόμματος που στηρίζει τον Έρογλου.


Ωστόσο,  κατόπιν πιέσεων προς την τουρκική πλευρά (πληροφορίες κάνουν λόγο για τηλεφώνημα στον Έρογλου από αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο), ο Τ/κ ηγέτης αναγκάστηκε να πάρει την απόφαση και να δώσει τη συγκατάθεση του για το κοινό ανακοινωθέν, με τα υπόλοιπα κόμματα να δίνουν επίσης τη συγκατάθεση τους, τηρώντας όμως επιφυλάξεις.

Το Sigmalive επικοινώνησε με τον διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς,  Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο Ντερβίς Έρογλου θα προβεί σε ανακοινώσεις αύριο. Η δήλωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ο Έρογλου αύριο θα ανακοινώσει την απόφαση του να αποδεχτεί το κοινό ανακοινωθέν.

Εν αναμονή ανακοινώσεων η ε/κ πλευρά

Στο μεταξύ, η πλευρά μας αναμένει να λάβει την επίσημη απάντηση Έρογλου, μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα υπάρχει και επίσημα το «ναι», τότε η συνάντηση των δυο ηγετών που θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη των συνομιλιών αναμένεται να γίνει τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας.
Παρούσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι η Λισα Μπάτενχαϊμ και όχι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, εξέλιξη που δημιουργεί ερωτήματα όσον αφορά το μέλλον του ειδικού σύμβουλου του ΓΓ στο κυπριακό.

Η απουσία του από την ημέρα «ορόσημο» της επανέναρξης των συνομιλιών δημιουργεί σενάρια για το κατά πόσον θα επανέλθει ή όχι στην Κύπρο στη συνέχεια των συνομιλιών.

Έρογλου:«Δεν ξέρω αν θα γίνουν πολλά με το κοινό ανακοινωθέν»

Nωρίτερα σήμερα, ο Ντερβίς Έρογλου είχε δηλώσει πως χωρίς να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο.

«Δεν μπορώ να πω ότι θα γίνουν και πολλά πράγματα με το έγγραφο αυτό του κοινού ανακοινωθέντος, γιατί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μας περιμένουν έξι κεφάλαια». Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι τα σημαντικά κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ΕΕ, το περιουσιακό, της οικονομίας, των εγγυήσεων και το εδαφικό θα μπορέσουν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Έρογλου επανέλαβε τη θέση του ότι θα μπορούσαν να άρχιζαν τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς κανένα κοινό ανακοινωθέν και πως στο σημείο που ήρθαν σήμερα είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε αξιολόγηση με τα δικά τους όργανα, τα ενδιαφερόμενα κόμματα και την πλατφόρμα της «βουλής» κι αυτό θα κάνουν.

Εδώ και μήνες, είπε, προσπαθούν για ένα κοινό ανακοινωθέν και σε αυτό το θέμα προβαίνοντας πάντοτε σε βήματα προς τα μπρος είναι αποφασισμένοι να βρουν μια διέξοδο. Σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί οι μεσολαβητές και επεσήμανε τη σημασία του να αξιολογήσουν την κατάσταση, λέγοντας ότι σήμερα και αύριο θα δει τα πολιτικά κόμματα και την πλατφόρμα της «βουλής».

Η συνάντηση με την πλατφόρμα της «βουλής», που είναι τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα, δηλαδή το ΡΤΚ, το ΔΚ-ΕΔ, το ΚΕΕ και το ΚΚΔ, έγινε σήμερα και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
http://www.sigmalive.com/news/kypriako/99189

7/2/14

4 comments :

  1. Ο Έρογλου αποδέχτηκε το κοινό ανακοινωθέν....Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται στα κατεχόμενα........

    Λευκωσία: Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου μετά τη συνάντηση με την πλατφόρμα της «βουλής», που είναι τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα, δηλαδή το ΡΤΚ, το ΔΚ-ΕΔ, το ΚΕΕ και το ΚΚΔ, αποφάσισε να προχωρήσει στην αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται στα κατεχόμενα, αύριο Σάββατο ή το αργότερο την Κυριακή αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την απόφαση του........http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/184300/o-eroglou-apodechtike-to-koino-anakoinothen#sthash.BnrPSi7D.dpuf
    7/2/14

    ReplyDelete
  2. ZypernKonfliktparteien einigen sich auf UN-Fahrplan....

    Nach fast zwei Jahren gibt es Bewegung im Zypernkonflikt: Die beiden Parteien haben sich am Freitag auf einen UN-Fahrplan zur Wiederaufnahme von Gesprächen geeinigt. Die Verhandlungen könnten kommende Woche beginnen.

    NikosiaDie Verhandlungspartner im Zypernkonflikt haben sich nach Angaben der türkisch-zyprischen Seite auf einen von der UNO ausgearbeiteten Fahrplan zur Wiederaufnahme der Gespräche geeinigt. Die Präsidentschaft der nur von Ankara anerkannten Türkischen Republik Nordzypern gab am Freitag bekannt, mit der griechisch-zyprischen Seite sei eine Einigung über eine gemeinsame Erklärung zur Fortsetzung der 2012 unterbrochenen Verhandlungen erzielt worden. Dabei soll es langfristig um die Wiedervereinigung des seit 1974 geteilten Mittelmeerstaats Zypern gehen.

    "Es ist vorgesehen, den Verhandlungsprozess kommende Woche wieder aufzunehmen", heißt es in dem Text der Präsidentschaft. In den vergangenen Tagen hatten griechische und türkische Zyprer von Fortschritten beim UN-Fahrplan berichtet. Die türkisch-zyprische Seite hatte die Gespräche unter Schirmherrschaft der UNO ausgesetzt, als die Republik Zypern - nur sie ist international anerkannt - im Sommer 2012 die EU-Ratspräsidentschaft übernahm. Wegen der schweren Wirtschafts- und Finanzkrise in Zypern hatte sich die Wiederaufnahme der Gespräche immer wieder verzögert................http://www.handelsblatt.com/politik/international/zypern-konfliktparteien-einigen-sich-auf-un-fahrplan/9451912.html
    7/2/14

    ReplyDelete
  3. Cyprus peace talks to resume, leaders meet February 11 - UN....

    The leaders of Cyprus's estranged Turkish and Greek Cypriot communities will meet on Feb. 11, the United Nations said on Saturday, in a move heralding the relaunch of long-stalled peace talks.

    "Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot leader Dervis Eroglu will meet in the United Nations Protected Area of Nicosia at the Good Offices Mission on Tuesday," a statement said on Saturday.

    The two leaders will unveil a roadmap for the renewed talks, which was finally agreed on Friday after protracted haggling over the text delayed a relaunch originally earmarked for November.

    The last round of talks was suspended in 2012 when Cyprus assumed the rotating presidency of the European Union.

    A resumption was further delayed by the eurozone debt crisis, which forced the Greek Cypriot government to secure a bailout from international creditors last March, plunging the island into deep recession.

    But on Thursday, Anastasiades, who is also the president of the island's internationally recognised Greek Cypriot government, said there were "serious prospects" of resuming talks with the Turkish Cypriots as the two sides neared agreement on the blueprint..................http://voiceofrussia.com/news/2014_02_08/Cyprus-peace-talks-to-resume-leaders-meet-February-11-UN-1146/
    8/2/14

    ReplyDelete
  4. The "Turkish of Northern Cyprus" has appointed Kudret Ozersay as the Negotiator for the Cyprus issue....

    In a written statement, the TRNC President said, "the ongoing diplomatic initiatives envisage a comprehensive and permanent solution in Cyprus".

    TRNC President Dervis Eroglu and Greek Cypriot President Nicos Anastasiades will meet on Tuesday to further their negotiation talks..................https://www.aa.com.tr/en/news/285224--new-negotiator-appointed-for-cyprus-issue
    8/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin