Friday, January 17, 2014

Βενιζέλος - John Kerry : Υπηρετούμε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες απόψεις, και οργανώνουμε την περαιτέρω συνεργασία μας ως φίλοι και σύμμαχοι. -Δηλώσεις μετά τη συνάντηση

1. Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry πριν τη συνάντησή τους (Ουάσιγκτον, 17.01.2014) 
 
ΥΠΕΞ, Παρασκευή, 17 Ιανουάριος 2014
 
J. KERRY: Είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζω τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο στην Ουάσιγκτον. Έχουμε ξανασυναντηθεί αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία για μία συνάντηση όπως αυτή και είναι χαρά μου που τον καλωσορίζω εδώ.
Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ και προσβλέπουμε πολύ στη συνεργασία μαζί της σε αυτό το ρόλο αλλά, επίσης, και στη συνέχιση της πορείας προς την οικονομική ανάκαμψη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε παρά, μα πάρα, πολύ δύσκολο. Έπρεπε να ληφθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι αυτό ποτέ πολιτικά εύκολο. Αυτές οι επιλογές έγιναν και πιστεύω ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Και βήμα, βήμα, επιθυμούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όχι μόνο σε αυτό αλλά και στην έξοχή μας συνεργασία αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν ένα σωρό θέματα όπου μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα.

Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ John για αυτήν την ευγενική πρόσκληση. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για εμένα να συζητήσω απευθείας μαζί σου, μερικές μέρες μετά την επίσημη έναρξη της εναλλασσόμενης ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η Προεδρία, από ιστορικής πλευράς, η Πέμπτη μετά την ελληνική προσχώρηση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να προβάλει το πρόσωπο μίας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας, μίας χώρας πέρα από την κρίση. Χωρίς καμία αμφιβολία, το σημαντικότερο ελληνικό πρόβλημα είναι η κρίση και η εθνική ανασυγκρότηση μετά από την πολύ σκληρή αυτή εμπειρία και ανεργία.

Αλλά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας, η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν παράγοντας σταθερότητας για την περιοχή μας, για τα Δυτικά Βαλκάνια, για την Ανατολική Μεσόγειο. Και σε αυτή τη βάση, υπηρετούμε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες απόψεις και έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας ως φίλοι και σύμμαχοι.

Σας ευχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ για αυτήν την ευκαιρία.

J. KERRY: Σας ευχαριστώ πάρα, πάρα, πολύ. Σας ευχαριστώ.
----------------------
 
2. Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry (Ουάσιγκτον, 17.01.2014)

Παρατίθεται κείμενο δηλώσεων Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry :

«Με τον Υπουργό Εξωτερικών, John Kerry, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε βάθος για όλα τα μεγάλα διεθνή, διμερή και ευρωπαϊκά θέματα. Η πρόσκλησή μου στην Ουάσιγκτον, λίγες μέρες μετά την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ήταν μια ωραία ευκαιρία να προβάλουμε το πρόσωπο μίας κανονικής Ελλάδας, όχι της Ελλάδας της κρίσης, αλλά της Ελλάδας που ως θεσμικά ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εκπροσωπεί συνολικά ως Προεδρία.
Συζητήσαμε για τις προτεραιότητες της Προεδρίας, συζητήσαμε για θέματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος, σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, της προστασίας των συνόρων, ακόμα και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε σύμμαχοι και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα.
Μιλήσαμε, επίσης, για την ευρύτερή περιοχή μας και τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, για τη Νότια Γειτονία. Μιλήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών που τη στηρίζουμε, εφόσον και αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις. Μιλήσαμε για τη νέα κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά για το μεγάλο ανοιχτό θέμα της Κύπρου που πρέπει να λυθεί βιώσιμα, δίκαια, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας. Πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου, από τις δύο κοινότητες, από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα εν προκειμένω.
Επίσης, συζητήσαμε για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, στηρίζουμε την πρωτοβουλία του John Kerry στη Μέση Ανατολή, φυσικά, και προσφερόμαστε να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, για όλα τα θέματα που αφορούν τη Γενεύη ΙΙ για τη Συρία. Θέλουμε πραγματικά να σταθεροποιηθεί η κατάσταση γιατί είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτή την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Μιλήσαμε φυσικά και για την οικονομία, τον ενημέρωσα για το βασικό περιεχόμενο της συζήτησης που είχα με τον Υπουργό Lew. Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά οικονομικά πράγματα, και με προέτρεψε ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ως πρώην Υπουργός Οικονομικών να εστιάσω στα μεγάλα θέματα: η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, η προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η απόφασή μας ότι δεν χρειάζεται και δεν μπορεί να ληφθεί πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, και κυρίως η ανάγκη να επιβεβαιωθεί κάτι που προκύπτει από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτό συνδέεται και με τη σταθερότητα ενός τραπεζικού συστήματος ελληνικού, που γίνεται διεθνώς δεκτό ως ισχυρό μέσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές 130 συστημικές τράπεζες.Άρα, οι δύο πρωινές συναντήσεις μου με τον κ. Lew και με τον κ.Kerry εστίασαν στο ουσιώδες, και είμαι πραγματικά ευτυχής γιατί η συζήτηση με τον κ. Kerry έγινε στο τέλος, όταν είχε προηγηθεί η συζήτηση για την οικονομία με τον κ. Lew, αλλά και για όλα τα θέματα με τους Προέδρους των δύο Επιτροπών, δηλαδή με τον Γερουσιαστή, κ. Menendez, που προεδρεύει της πανίσχυρης Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων, και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Royce».
mfa.gr
17/1/14

1 comment :

  1. Кери:Нерешавањето на спорот за името е товар за двете страни....

    Миркица Поповиќ
    Атина - САД ја опоменале Грција дека нерешавањето на спорот за името создава товар и за грчката и за FYROMската страна. Според информациите во Грција на синоќешната средба во Вашингтон на грчкиот министер за надворешни работи, Евангелос Венизелос и американскиот државен секретар Џон Кери, се разговарало отворено и детално и за спорот за името. Венизелос и од Вашингтон испрати индиректно порака дека ќе не поддржат во ЕУ само откако ќе ги исполниме предусловите за членство.

    Кери, сепак му укажал на Венизелос на проблематичноста која се создава од нерешавањето на проблемот Како што пренесуваат весниците "Та неа" и "То вима", американскиот државен секретар потенцирал дека се додека проблемот за името стои отворен и нерешен ги повредува и им создава товар и на двете страни. И покрај оваа забелешка, според грчката државна информативна агенција АПЕ, Грција не почувствувала голем притисок од американската страна за конкретниот проблем.

    Кери паралелно, изразил разбирање за грчките позиции во спорот. Според "Вима", американскиот министер забележал дека говорот на Венизелос на последниот министерски состанок на НАТО во Брисел во декември бил одличен. Во таа прилика, како што јавија грчките медиуми, Кери побара и директно да биде брифиран на блиц средба со Венизелос за ситуацијата со FYROM. За потсетување, во тој говор Венизелос остро го критикуваше ставот на FYROMнската влада кон името, постоењето на државна идеологија, но и укажа на тоа дека покрај спорот со Грција имаме голем број внатрешни проблеми на кои треба да се работи. Венизелос на овие забелешки на Кери додал дека FYROM има многу сериозни проблеми на кои треба да работи покрај спорот за името.

    Во изјавите по средбата со Кери, Венизелос ја испрати познатата порака за грчкиот став за европерспективата на државаите од Балканот. "Разговаравме за Западен Балкан. Разговаравме за европската перспектива на нашите соседни држави, која ја поддржуваме, секако доколку тие ги исполнат предусловите", посочи Венизелос во изјава за новинарите во САД. Двајцата министри и пред почетокот на средбата во Стејт Департментот најавија дека ќе разговараат за Балканот. "Чеекор по чекор ние сакаме да продолжиме да работиме не само на економијата, туку и на нашата одлучна соработка во однос на борбата со тероризмот, Балканот, Блискиот исток", посочи Кери. Венизелос пак истакна дека Грција е фактор на стабилност во регионот на Западен Балкан, додавајќи дека за многу прашања имаат заеднички интереси, ставови и вредности..................http://www.utrinski.fyr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin