Friday, November 15, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Η Βουλή τίμησε το Πολυτεχνείο και καταδίκασε την επέτειο του ψευδοκράτους. -17ης και 15ης Νοεμβρίου...

Λευκωσία: Η Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζει τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης τη Χρυσή Αυγή και, με την ευκαιρία των επετείων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, διαβεβαίωσε απόψε τον κυπριακό λαό ότι τα Μέλη του κυπριακού κοινοβουλίου δεν θα επιτρέψουν "ποτέ την επέκταση τέτοιων φαινομένων και στη δική μας Δημοκρατία".
"Εξ αφορμής της επετείου αυτής (του Πολυτεχνείου)", είπε σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του ο Προεδρεύων της Ολομέλειας της Βουλής, Σοφοκλής Φυττής, "θα ήθελα να αναφερθώ και στις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης τη Χρυσή Αυγή, τους σύγχρονους θιασώτες της χουντικής δικτατορίας και φρικαλέων νεοφασιστικών ιδεολογιών".


"Επανειλημμένα τονίζεται ότι οι οικονομικές κρίσεις, που ταλανίζουν επί μακρόν κράτη, ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση τέτοιων φαινομένων. Εκείνο όμως, που συχνά αμελούμε να υπογραμμίσουμε", δήλωσε ο κ. Φυττής, "είναι ότι όλοι εμείς, οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, που θυμόμαστε με πίκρα τα εκτρώματα του παρελθόντος και διδασκόμαστε από τα σκληρά μαθήματα της Ιστορίας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά τα ίδια φαινόμενα και θα σταθούμε άγρυπνοι φρουροί, για να αποτρέψουμε την κατρακύλα στα ίδια σκοτεινά μονοπάτια".
Σήμερα, είπε ο κ. Φυττής, "έχουμε χρέος να θυμηθούμε μίαν από τις λαμπρότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, την εξέγερση του Πολυτεχνείου".

Όπως ανέφερε ο κ. Φυττής, "στις 17 Νοεμβρίου του 1973, η ελληνική φοιτητική νεολαία, μη αντέχοντας άλλο την καταπίεση και την τυραννία, ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στα τανκς και τα όπλα, συμπαρασύροντας τον ελληνικό λαό σε ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα ενάντια στην απολυταρχία της χούντας των συνταγματαρχών".
"Το αποτέλεσμα αυτής της ηρωικής εξέγερσης ήταν η ωμή και βίαιη καταστολή της, με πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες", είπε ο κ. Φυττής.

Σήμερα, πρόσθεσε, "τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα και θυμόμαστε τους ανυπότακτους εκείνους νέους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη χούντα".
"Ας αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα από την αυταπάρνηση και τη θυσία της γενιάς του Πολυτεχνείου και ας αποτελέσουν οδηγό του δικού μας αγώνα για ελευθερία και δικαίωση", τόνισε ο κ. Φυττής, καλώντας το νομοθετικό σώμα να τηρήσει μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της χούντας.

Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
"Συμπληρώνονται αύριο Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου", είπε επίσης ο κ. Φυττής σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, "τρεις δεκαετίες από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, μια αποτρόπαια πράξη που παραβίασε και συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή έννομη τάξη και το Διεθνές Δίκαιο.
"Οι ενορχηστρωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να παρουσιάσει το Κυπριακό ως πρόβλημα δικοινοτικών διαφορών αντί ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, με κορύφωση τη δήθεν αυτόβουλη πράξη των Τουρκοκυπρίων να ανακηρύξουν την παράνομη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου το 1983", πρόσθεσε, "έπεσαν στο κενό".

"Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντιδρώντας άμεσα, υιοθέτησε τα Ψηφίσματα 541 και 550, τα οποία χαρακτηρίζουν ως νομικά άκυρη την ενέργεια αυτή και ζητούν την ανάκλησή της, ενώ καλούν όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία", συνέχισε ο κ. Φυττής.
"Είναι υποχρέωσή μας, για μίαν ακόμη φορά, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, του μόνου, νόμιμου και διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε ο Προεδρεύων της Βουλής, "να καταδικάσουμε εμφατικά αυτή την αποτρόπαια και υποκινούμενη από την τουρκική κατοχική δύναμη αποσχιστική πράξη".

"Καλούμε την Τουρκία, επιτέλους, να αναστείλει τις επεκτατικές της αξιώσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδηλώνονται με τις εκτρωματικές λύσεις στις οποίες εμμένει, όπως η συνομοσπονδία ή η λύση δύο κρατών, οι οποίες οδηγούν σε νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, δηλαδή στη νομιμοποίηση του εγκλήματος", είπε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, "επαναβεβαιώνουμε την προσήλωση και την εμμονή μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώσει το νησί μας και θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όλους τους Κυπρίους να ζήσουν μαζί αρμονικά και ειρηνικά σε μιαν κοινή και ενιαία πατρίδα".

Πηγή: philenews

14/11/13
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin