Wednesday, June 26, 2013

«Πράσινο φως» στην Άγκυρα .... ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Ευχάριστη έκπληξη για την Άγκυρα από την ιρλανδική προεδρία, καθώς μετά από καιρό άνοιξε ένα κεφάλαιο.

Πρόκειται για το κεφάλαιο 22, που αφορά στην περιφερειακή πολιτική και για το άνοιγμα του οποίου συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο, αν και, όπως έγινε γνωστό, η έναρξη του νέου αυτού γύρου των διαπραγματεύσεων δεν θα συντελεσθεί πριν από το φθινόπωρο, προκειμένου να συνεκτιμηθεί η πρόσφατη καταστολή των διαδηλώσεων από τις τουρκικές αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με τρόπο θριαμβευτικό: «Το κεφάλαιο 22 άνοιξε. Το θέμα λύθηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.



Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα – προειδοποιήσεις, απειλές, εκβιασμούς και άλλες «συνέπειες» - την ΕΕ και ειδικά την Γερμανία, με αποτέλεσμα να θριαμβολογεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Το τρένο Τουρκία-ΕΕ μπορεί να προχωρήσει με όλη του την ταχύτητα», δήλωσε.

  • Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005 με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Μέχρι σήμερα, μόνο ένα κεφάλαιο, το 35, έχει κλείσει.

Εμπόδιο στην ταχεία πρόοδό τους είναι το θέμα της Κύπρου, αλλά και η αρνητική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση. 

www.elzoni.gr
26/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

------------------ 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin